20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Ofertă bogată de animale, cumpărători puţini la târgul din Medieşu Aurit

Scris de Ioan Aniţaş, 02 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Targ Medies

Targ Medies

Aşa cum am scris în cursul săptămânii trecute, după o interdicţie de mai bine de două luni şi jumătate, ca urmare a focarelor de pestă porcină africană din Balta Blondă, târgurile de ţară s-au redeschis începând cu 17 octombrie, mai puţin pentru porci.

Crescătorii de animale aflaţi în plină campanie agricolă de toamnă şi-au pus mari speranţe în vânzarea excedentului de bovine în special, mizând pe faptul că-şi vor putea asigura măcar parţial banii necesari pentru plata lucrărilor agricole de sezon. Chiar au fost scoase la vânzare multe bovine, dar şi cai. Doar cumpărătorii au lipsit. Majoritatea animalelor scoase la vânzare au fost duse acasă, spre mâhnirea fermierilor. Se pare că şi intermediarii au greşit în acest caz la calcule. Viţeii cumpăraţi anterior mai trebuie să-i hrănească până la următorul târg mare, de la Valea Vinului, urmat apoi de Hodod şi de Beltiug.

Au crescut considerabil preţurile vacilor cu lapte

Numărul mare de autoturisme şi autospeciale parcate de o parte şi alta a drumului Iojib – Medieşu Aurit, care asigură comunicarea spre târgul din centrul de comună, dădea impresia că ar fi vorba de un târg foarte mare, pe 31 octombrie. Da, comercianţi au fost suficient de mulţi, mai ales dacă ne gândim la vânzătorii de produse industriale şi legume. Mişcare s-a făcut simţită şi în zonele rezevate animalelor, indiferent că am vorbi despre bovine şi/sau cai.

Oferta de tineret bovine cu vârsta cuprinsă între una şi trei luni a fost chiar peste aşteptări. Marea surpriză a vânzătorilor a fost că până nici viţeii metis de „belgian” n-au avut căutare. Viţeii de aproximativ o lună de zile, din rasa Brună de Maramureş au fost evaluaţi la 1.000 de lei bucata, în vreme ce animalele din rasa Bălţată Românească erau mai bine cotate, dar fără a  fi vândute. Tăuraşii cu vârsta de aproape trei luni se ofertau la 1.500 – 1.800 de lei, dar nici această categorie de bovine n-a avut căutare. Cumpărătorii de la fermele de îngrăşare a tăuraşilor s-au lăsat aşteptaţi, numai că n-au sosit. Vacile cu lapte, în funcţie de vârstă şi producţia de lapte se ofereau la preţuri cuprinse între 3.500 şi 4.500 de lei, o junincă Bălţată Românească a fost evaluată la 3.500 de lei.

Agitaţie s-a văzut mai mare în zona rezervată cailor. Erau suficient de mulţi vânzători, dar şi privitori. Preţurile cailor scoşi la vânzarea oscilau între 2.000 de lei şi 8.000 de lei. Cunoscătorii în materie, cei care de ani de zile umblă prin târguri, sub semnul anonimatului, ne-au spus că până în jurul prânzului nu s-a vândut niciun cal. Au asistat mulţi la aşa numitele probe de tracţiune, dar nici măcar schimburi nu s-au făcut.

Am vorbit şi cu oameni care s-au dovedit revoltaţi pentru că inspectori ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare i-au amendat cu suma de 720 de lei pentru că aveau viţei necrotaliaţi. Iată că identificare animalelor nu este un demers opţional. Cei amendaţi susţineau că medicul veterinar din localitatea lor de domiciliu nu a dat curs solicitării lor privind crotalierea. Adevărul ar putea fi undeva la mijloc.

Legume şi fructe la preţuri accesibile

Semnele iernii s-au făcut simţite în cursul dimineţii de marţi, 31 octombrie. Acolo unde a fost apă mai puţin adâncă, a fost prezentă gheaţa. Scăderea temperaturilor sub cele de îngheţ a pus în alertă legumicultorii. Ca urmare a evoluţiei vremii, au scos la vânzare o bună parte din roadele toamnei. Aşa se face că merele s-au ofertat la 2,5 – 3 lei/ kilogram, iar legumele la kilogram s-au vândut la: morcov – 2,5 – 3; pătrunjel 4, usturoi 20 – 25, ceapă albă 2, sfeclă roşie – 2,5, ardei 2,5, cartofi şi varză la un leu. Cultivatorii de varză în special sunt decepţionaţi. Varza pe câmp abia se vinde la 50 – 60 de bani kilogramul, unor cumpărători de judeţele Mureş şi Covasna, în vreme ce legumicultorii consideră că preţul cu ridicata ar trebui să fie la un leu. Costurile cu irigatul şi întreţinerea culturilor au fost considerabile, iar o parte din producţia de varză încă nu este recoltată.

Abonează-te acum Online!
 1. Dac Bulibas a spus: 06 noiembrie 2017, ora 10:36

  Comentariul meu l-au mancat lupii…..

 2. Muncitor a spus: 04 noiembrie 2017, ora 14:39

  Unde esti copilarie cu ouale proaspete,cu carnea proaspata cu tot…

 3. Muncitor a spus: 04 noiembrie 2017, ora 11:49

  De ce nu mai exista produse traditionale in romania ,totul este falsificat ouale ,slanina,carnea branza ,iaurtul…….cine permite astfel de lucruri

 4. Dac Bulibas a spus: 03 noiembrie 2017, ora 10:16

  Cu animalele e de lucru iar tot mai putini romani sunt dispusi sa munceasca din greu si pe bani putini. Cresterea animalelor in Romania in curand va deveni un hoby si nimic mai mult….. Statul roman pe crescatorii romani nu le sprijina la fel de bine ca si celelalte state pe ale lor din cadrul UE, iar rezultatele sunt pe masura……

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.