Image 1
Image 2

Octavian Petric a obţinut scutirea de acciză a pălincii produse în gospodărie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
deputatul PSD de Satu Mare, Octavian Petric
deputatul PSD de Satu Mare, Octavian Petric

Parlamentul va vota în curând modificarea Codului Fiscal, spre bucuria pomicultorilor

Comisia de Buget-Finanţe-Bănci a Camerei Deputaţilor a aprobat proiectul de lege de modificare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, proiect susţinut şi promovat în Parlament de deputatul PSD de Satu Mare Octavian Petric.

Printre cei 48 de semnatari ai proiectului ce va fi dezbătut în Plenul Camerei Deputaţilor, cameră decizională, în curând, se numără şi parlamentarii sătmăreni.

Octavian Petric ne-a remis un material privind acest proiect elaborat împreună cu colegii din comisie, inclusiv cu cel UDMR de Satu Mare, Erdei D. Istvan, proiect de o importanţa deosebită pentru micii producători de pălincă pentru consum propriu în primul rând, după cum a subliniat şi cel ce a elaborat proiectul.

“Modificarea acestei legi este în primul rând în interesul micilor producători, cei care au câţiva pomi fructiferi şi îşi produs pălinca pentru consumul familiei. Mă bucur că proiectul a fost adoptat cu concursul larg al deputatului Octavian Petric, cel care a făcut ceea ce trebuie să facă toţi parlamentarii, adica să lupte pentru interesele colegiilor şi judeţelor din care provin. De asemenea, ne bucurăm că el conţine toate prevederile pe care le-am inclus şi noi în proiectul elaborat de mine împrună cu colegii din asociaţie. Dânsul a dovedit şi cu această ocazie că se bate pentru interesele sătmărenilor, iar pentru această reuşită îl felicit”, ne-a declarat Cornel Mureşan, vicepreşedintele Asociaţiei pălincarilor.

Modificarea Legii 571/2003 scuteşte de acciză pălinca produsă pentru consum proriu

“Proiectul legislativ iniţiat şi susţinut de deputatul PSD   Octavian Petric, prin care se doreşte eliminarea accizei pentru producţia de băuturi alcoolice distilate din fructe specific româneşti a făcut un pas mai deparere. După avizul favorabil al Consiliului Legislativ, legea a trecut şi prin Comisia Buget-Finanţe-Bănci a Camerei Deputaţilor, urmând să fie supusă unui vot al Plenului, a declarat unul dintre membrii comisiei.

Aplicarea acestui act normativ ar aduce o salvare pentru micii producători de băuturi alcoolice specific româneşti: palincă, ţuică, horincă, vinars sau rachiu. În acest moment, aceştia sunt obligaţi să plătească o acciză împovărătoare care are trei efecte profund nocive: şi descurajează pe producătorii mici, creează o evaziune uriaşă şn acest domeniu al băuturilor alcoolice specific româneşti şi multe dintre produsele de pe piaţă sunt falsificate şi pun în pericol sănătatea populaţiei.

În familie la mine, bunicul meu a produs de când mă ştiu ţuică şi palincă. Din multe puncte de vedere putem vorbi de o tradiţie seculară, dacă nu milenară. Datoria noastră, ca oameni politici, este să salvăm această istorie şi să apărăm produsele tradiţionale româneşti. Mi se pare aberant ca un litru de horincă să devină mai scump decât aceeaşi cantitate de whiskey sau scotch. De aici s-a năcut ideea acestui act normativ care să repare regimul greşit de taxare şi impozitare din acest moment, a declarat deputatul PSD.

Acest proiect de lege prevede eliminarea şn totalitate a accizei pentru cei care produc până  la 200 de litri de palincă, ţuică sau horincă la o concetraţie alcoolică de 50% şi o reducere la 10% din acciza standard pentru cei care produc o cantitate mai mare. De asemenea, pălinciile nu vor mai fi supuse regimului de antrepozit fiscal ci celui unităţi de prestări servcii, iar taxa de accizare a cantiăţii de peste 200 litri pălincă va fi de 2,2 lei/litru. Logica acestui demers este de a-i ajuta pe micii producători să supravieţuiască şi de a menţine aceste produse tradiţionale.

În opinia reprezentantului PSD, sunt lucruri mai importante decât “bruma de bani care se şncasează acum la buget”, în condiţiile şn care domeniul producerii băuturilor spirtoase cu specific românesc este efectat de un proces puternic de evaziune fiscală. “Ar trebui ca instituţiile abilitate să se concentreze mai mult pe producătorii mari de alcool şi pe cei care fac evaziune la nivel mare, în loc să se preocupe de impozitarea celor care fac palincă, ţuică sau horincă pentru consum propriu sau pentru comercializare pe scară mică. Nu aceştia sunt problema bugetului României” a  mai declarat  Octavian Petric.

9 comentarii

  1. TOV.Ghenceanu sper ca ati retinut ce a zis d-l PONTA la CAREI in legatura cu accizarea palincii si cine a initiat-o Asa ca nu mai mintiti ca e opera lui KENNEDY care nu a scos trei cuvinte in parlament sursa ANTENA 3 si va rugam insistent sa nu mai scrieti articole mincinoase :din pacate tot ce ati scris despre PETRIC erau nu mai minciuni oare de ce

  2. Tov. GHENCEANU sunteti asteptat la caseria firmei lui Tavi pentru a ridica banutii ce vi se cuvin pentru articolele mincinoase scrise despre EL in coloanele ziarului I.Z ex.de fata:proiectul de lege nu a fost nici macar initiat de el Sper sa nu mai scrieti niciodata despre el indiferent cu cit va plateste deoarece tot ce scrieti sunt numai minciuni.In rest cu bine

Lasă un răspuns

Connect with