Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

Obscurizarea programului de guvernare

Scris de Dumitru Păcuraru, 06 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Programul de guvernare devine din ce în ce mai obscur. Cu excepția ministrului Muncii, care declară orice cu o seninătate de copil care crede că barza aduce copiii, restul miniștrilor au o anumită jenă să explice măsurile luate. Primul ministru se salvează printr-un soi de glume situate între indecență și bancurile din timpul comunismului.

Însuși președintele PSD a renunțat să mai explice cu creionul în mână cum stă treaba cu economia care crește fără să se facă investiții. S-a găsit o soluție miraculoasă și pentru un nivel de trai superior celui de anul trecut: creșterea salariilor și mărirea concomitentă a prețurilor. Astfel că având mai mulți bani și cumpărând mai puțină marfă s-a constatat că poporul este mai mulțumit.

Dacă nu s-ar isca atâtea scandaluri paralele, cele mai multe pe teme de filme polițiste, s-ar vedea mai limpede nemulțumirile în creștere ale sindicatelor. După o perioadă de acomodare la politica demagogică a unui partid care stăpânește arta manipulării cu tot mai multă îndemânare, liderilor sindicali li s-a luat ceața de pe ochi. Au descoperit că guvernul dă din traista altora, punga lui fiind tot mai goală.

Adormite ani de zile, protestele sindicale promit să redevină la menirea lor: să apere interesele sindicaliștilor. În funcție de amploarea pe care o vor lua protestele se va regla politica socială a guvernului. Se pare însă că s-a mers prea departe. Fenomenul Olguța a depășit faza paranormalului. Atenția revine la frigiderul care adăpostește mâncare mai puțină la un preț mai mare. Ce-am avut și ce-am pierdut?

Liniștea socială este la fel de tulburată de așa-zisele dezbateri pe legile Justiției. Sub masca dezbaterii publice se duce o luptă teribilă pentru control și influență. Nici aici lucrurile nu sunt deloc clare pentru cetățeanul de rând. De cele mai multe ori înțelegerea se reduce la conflictul inter-personal dintre Liviu Dragnea și șefa DNA.

Marea masă a poporului înțelege pe de o parte că Liviu Dragnea vrea să scape de probleme sale juridice, în timp ce altă parte înțelege că Laura Codruța Kovesi lichidează adversarii politici ai președintelui. Vocea specialiștilor, magistrații, juriștii, nu se aude din cauza vacarmului. Nici parlamentarii obișnuiți nu au nicio părere proprie. Adică au, dar au ajuns să nu mai fie de acord. Vor vota așa cum va dicta conducerea partidului. Ce va ieși nu se știe. Un nou experiment.

Mai există o pistă despre care nu se știe dacă este falsă sau constituie chiar cheia de înțelegere a situației reale în care se află România: serviciile secrete. În ultima perioadă, de la dezvăluirile despre rolul pe care l-a jucat SRI în procesele penale pe marginea corupției, instituția care ar trebui să fie cea mai titrată dintre toate instituțiile, se află în mijlocul unor scandaluri. Foștii lucrători ies în spațiul public și povestesc despre lucruri îngrozitoare care nu fac parte din sarcinile legale ale SRI.

Se rostesc iarăși cuvinte grele: poliție politică, amestec în problemele partidelor, ofițeri acoperiți, încercare de subordonare a Justiției pe care la un moment dat SRI a dorit să-i fie „câmp tactic”. Cu greu găsești o instituție care funcționează la parametri normali. Cauza nu este greu de găsit: politicile publice greșite ale unei coaliții care a promis mult și chiar face mult, însă total greșit. PSD începe să semene cu el însuși, din primii ani de după revoluție. Un politician de factura lui Ion Iliescu ar spune că este vorba despre o „restaurație”.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend