Obiectivele majore ale campaniei electorale | Informaţia Zilei

Obiectivele majore ale campaniei electorale

Scris de Dumitru Păcuraru, 17 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un guvern se formează uşor când ai o majoritate parlamentară confortabilă şi este foarte greu de făcut atunci când nu ai o majoritate parlamentară.

Când ai o majoritate parlamentară confortabilă îţi poţi permite să cooptezi în guvern pe oricine. Poţi propune orice prim ministru, apoi îl poţi schimba după cum doreşti. Poţi remania câţi miniştri doreşti că nu se întâmplă nimic.

Majoritatea deţinută de PSD i-a permis lui Liviu Dragnea să joace pe degete trei prim miniştri şi să ruleze vreo 80 de miniştri. 

PNL se află într-o situaţie total diferită. Are un număr insuficient de parlamentari pentru a forma o majoritate cu un singur partid. Cu USR, de exemplu. Nu poate realiza o majoritate nici cu UDMR sau cu PMP. Nici dacă le-ar propune celor două partide care au votat moţiunea, ALDE şi Pro România, să intre la guvernare, nu ar reuşi să întrunească numărul necesar de voturi pentru a trece guvernul.

Pentru trecerea guvernului Orban prin parlament este nevoie ca toţi cei care au votat pentru căderea guvernului Dăncilă să voteze noul guvern.

De ce este atât de greu? Din cauza partidelor care populează azi parlamentul. Au obiective atât de diferite încât par să fie incompatibile. Dacă fiecare dintre ele ar avea un program, pe puncte, le-ar putea aduce la un numitor comun şi un computer.

În 30 de ani de viaţă parlamentară, cu alegeri libere,  formaţiunile politice nu au reuşit să realizeze un set de principii care să le diferenţieze sau, dimpotrivă, să le includă în acelaşi set de valori, de stânga sau de dreapta.

Partidele de dreapta au fost şi în continuare sunt fărâmiţate. PNL nu a reuşit decât cu greu să se înţeleagă cu PN|CD să intre în CDR, pentru a învinge FSN, sau PDSR-ul lui Ion Iliescu.

Mai târziu, după victoria asupra „partidului-stat”, după alegerile din 2004, cele două partide, PNL şi PD, nu s-au putut uni în jurul unor valori comune şi s-au despărţit.

Fărâmiţarea dreptei politice i-a permis unui partid de stânga, PSD, să crească şi să se consolideze, devenind cel mai mare, cel mai bine structurat partid politic din România.

Un singur lucru i-a lipsit mereu PSD-ului: un lider carismatic capabil să câştige alegerile prezidenţiale. Viorica Dăncilă, actualul candidat, date fiind rezultatele obţinute la precedentele alegeri prezidenţiale, nu-şi propune decât să obţină un scor bun, care să salte partidul peste 30%.

  Cum se prezintă acum scena politică? Obiectivul alegerilor prezidenţiale a fost deturnat. Practic nu mai există o competiţie între prezidenţiabili, ci între partide.

Campania electorală actuală are trei obiective majore:

1. Pregătirea pentru alegerile locale. De aici disputa pentru alegerea primarilor din două tururi de scrutin.

2. Intrarea candidatului PSD în turul doi.

3. Negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare.

Preşedintele Klaus Iohannis încă înainte de desemnarea primului ministru a ţinut să precizeze că este vorba despre un guvern de tranziţie. Ce partid se sacrifică pentru câteva luni de guvernare? Premierul desemnat este, fără îndoială, unul de sacrificiu. Ce poate promite unor partide ca Pro România, ALDE în schimbul voturilor din parlament? Nimic. Cel ce poate promite ceva mai consistent este Klaus Iohannis. Fără implicarea directă a preşedintelui premierul desemnat nu-şi poate asigura o majoritate în parlament pentru a-şi trece guvernul.

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517