Image 1
Image 2

Oana Giurgiu a prezentat la Satu Mare un documentar impresionant

`Oana Giurgiu vorbind publicului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Aliyah DaDa” spune povestea plecării evreilor români în Israel

`Oana Giurgiu vorbind publicului
Oana Giurgiu vorbind publicului

Un public numeros şi interesat a aplaudat sincer la finalul proiecţiei documentarului “Aliyah DaDa” prezentat joi seară la Centrul Cultural G.M. Zamfirescu de realizatoarea sa, regizoarea Oana Giurgiu, care a avut apoi un scurt dialog cu cei prezenţi.

Filmul, lucrat timp de 5 ani, documentează istoria evreilor din România şi deschiderea lor spre emigrare în Israel, începând cu primii colonişti plecaţi din Moineşti în Rosh Pinna în 1882, continuând cu valurile de persecuţii abătute asupra evreilor din România în anii 1930-1940 şi perioada tulbure de la începuturile regimului comunist. Este şi o istorie a sentimentului sionist în ţara noastră, şi în acest sens se cuvine să amintim că imnul statului Israel, “HaTikva” (Speranţa), a fost compus de Theodor Herzl din Iaşi, pe linia melodică a unui cântec popular moldovenesc. Este şi un memento al unor episoade din istoria românilor care tind să fie trecute sub tăcere (legionarismul, pogromul de la Iaşi din 1941, deportarea evreilor în Transnistria).

Filmul impresionează prin bogăţia detaliilor şi farmecul numeroaselor interviuri, majoritatea realizate în Israel, cu oameni ajunşi acolo din România, de la fermieri la membri ai corpului diplomatic israelian. Aluzia la dadaism din titlu face referire la faptul că părinţii acestui curent artistic erau evrei din România, dar şi la caracterul de colaj al filmului, care găseşte un mod de a fi unitar punând cap la cap imagini şi informaţii dintre cele mai diverse.

Spre finalul filmului apare schiţată şi figura lui Henry Jakober, afacerist englez plecat din Satu Mare în anii 1930, care a fost figura centrală în răscumpărarea libertăţii evreilor din România. Povestea sa, demnă de filmele de spionaj, o veţi putea găsi în Informaţia de Duminică.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS FESTIVAL MUZICAL

Trei taragotişti sătmăreni au evoluat la Festivalul Dumitru Fărcaş de la Cluj-Napoca

  Pe 7 august 2018, la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, a trecut întru cele veşnice marele taragotist Dumitru Fărcaş, născut în Groşi – judeţul Maramureş.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now

ISTORIE LOCALA

Pistol ascuns în perete, găsit în subsolul Muzeului Judeţean

Pistol ascuns în perete, găsit în subsolul Muzeului Judeţean.După cum am mai scris, sediul Muzeului Judeţean Satu Mare din Bulevardul Vasile Lucaciu este în plină renovare. În timpul lucrărilor, un zidar a descoperit, ascuns într-o firidă din beci, un pistol ruginit. Arma era în spatele unor cărămizi nelipite cu mortar, ci doar tencuite pe exterior.