Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 02.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 03.05 Digănia la Hodişa 03.35 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Laura Porcza 04.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 05.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Andreea Paul 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.36 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa şi bioetica 10.38 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 11.15 Teleshopping 11.30 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.38 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 14.34 Teleshopping 15.02 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.06 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Vasa Nicolin 17.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Anca Roxana Kaitar, titlul emisiunii: Activităţi ecologice la Liceul Ham Janos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Elena Popa 23.30 Ştiri

Oamenii vor ajunge să-şi fure lemne din propria pădure şi să fie amendaţi

Scris de Cristina Bursuc, 28 ianuarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Marcel Fortiu

Marcel Fortiu

Potrivit directorului Direcţiei Silvice Satu Mare, Marcel Forţiu, instituţia poate vinde populaţiei într-un an doar 10 mii de metri cubi

La nivelul ţării se estimează că 3,4 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc şi, din păcate, atât în ţară cât şi în zona judeţului Satu Mare se manifestă o criză uriaşă a lemnului de foc.

Marcel Forţiu, director la Direcţia Silvică Satu Mare, ne-a explicat de ce anume e generată această criză. Tot pe el l-am întrebat cât de afectaţi suntem de tăierile ilegale de pădure.

„Criza lemnului de foc este generată de noul Regulament de valorificare a masei lemnoase, e vorba de Regulamentul 617 care a intrat în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2016 şi care ne limitează pe noi, Direcţia Silvică, în a valorifica direct către populaţie doar 15% din întregul volum de masă lemnoasă, diferenţa de 85% urmează să o valorificăm prin agenţi economici – a arătat Marcel Forţiu. Dar din cantitatea de 15% cam jumătate reprezintă lemn de lucru care urmează să-l valorificăm din nou tot prin licitaţii, deci procentul care rămâne să fie valorificat direct către populaţie e de doar 7%. Concret, volumul pe care-l exploatează Direcţia Silvică Satu Mare anual e undeva la 67 mii metri cubi. Deci dacă am face un calcul, rămân vreo 10 mii de metri cubi, împărţit la 5 ocoale silvice, ar veni o nimica toată pe un ocol, o cantitate totalmente insuficientă, şi mai mult, partizile care fac obiectul valorificării directe către populaţie se extrag din urnă în faţa agenţilor economici. Astfel, anumite zone rămân fără lemn de foc. Extrăgând din urnă doar o anumită zonă, cetăţenii vor fi nevoiţi să meargă cu toţii către Poiana Codrului, de exemplu, chiar dacă sunt din Sâi sau de altundeva”.

 

Mai multe în ediţia tipărită din „Informaţia Zilei” – 28 ianuarie 2017, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
  1. Popa nastai a spus: 29 ianuarie 2017, ora 07:53

    Nene fortiu,ia haide mataluta seara in padurea noroieni,sa vazi cum merg strafurile cu lemne,unul dupa altul,trec pe la cantoanele silvice de la iesirea din padure spre micula,lasa malaiul,si-s vad de druum.chiae ne crezi prosti?poate-ti spune finu-tau farcau din noroieni(padurar,binenteles)cate strafuri de lemne vinde pe zii….

  2. Adela a spus: 28 ianuarie 2017, ora 15:04

    Titlul corect: Oamenii au ajuns sa fure lemne din propria padure….

  3. Vas a spus: 28 ianuarie 2017, ora 14:02

    Cumparati de la austrieci daca nu puteti taia mai mult, ca pe ei nu-i opreste nimeni !!!…

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.