Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Loga Lorant, Gabriela Silaghi, Daniel Săvianu, titlul emisiunii: Loga Dance School, un exemplu pentru toţi (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Pop, Iuliu Ilyes, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Regele Mihai I s-a întors pentru totdeauna în România (reluare) 02.38 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Bogdan Adrian Popa, titlul emisiunii: Prevenţia cardiovasculară 03.15 Descoperiri din epoca bronzului 03.50 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strîmb, titlul emisiunii: Remedii florale Bach 05.00 Târgurile de ţară, şansa fermierilor 05.43 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Marius Horşia, titlul emisiunii: Migraţia popoarelor din zilele noastre 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Loga Lorant, Gabriela Silaghi, Daniel Săvianu, titlul emisiunii: Loga Dance School, un exemplu pentru toţi (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.40 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, titlul emisiunii: Cum educăm prin joc? 10.16 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, titlul emisiunii: Cum e să fii diferit? 11.10 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Pop, Iuliu Ilyes, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Regele Mihai s-a întors pentru totdeauna în România (reluare) 13.00 Ştiri 13.37 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Traian Ciurdaş, titlul emisiunii: Bârsăul se dezvoltă şi pe banii localnicilor 14.40 Teleshopping 15.00 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 16.16 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia- Metaloglobus Bucureşti 18.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Crina Iznăvoiu, Andrea Chiş, titlul emisiunii: Grădiniţa Guliver îi antrenează pe cei mici în activităţi eco 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita 22.30 Fior di Szatmar 23.30 Ştiri

Oamenii vor ajunge să-şi fure lemne din propria pădure şi să fie amendaţi

Scris de Cristina Bursuc, 28 ianuarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Marcel Fortiu

Marcel Fortiu

Potrivit directorului Direcţiei Silvice Satu Mare, Marcel Forţiu, instituţia poate vinde populaţiei într-un an doar 10 mii de metri cubi

La nivelul ţării se estimează că 3,4 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc şi, din păcate, atât în ţară cât şi în zona judeţului Satu Mare se manifestă o criză uriaşă a lemnului de foc.

Marcel Forţiu, director la Direcţia Silvică Satu Mare, ne-a explicat de ce anume e generată această criză. Tot pe el l-am întrebat cât de afectaţi suntem de tăierile ilegale de pădure.

„Criza lemnului de foc este generată de noul Regulament de valorificare a masei lemnoase, e vorba de Regulamentul 617 care a intrat în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2016 şi care ne limitează pe noi, Direcţia Silvică, în a valorifica direct către populaţie doar 15% din întregul volum de masă lemnoasă, diferenţa de 85% urmează să o valorificăm prin agenţi economici – a arătat Marcel Forţiu. Dar din cantitatea de 15% cam jumătate reprezintă lemn de lucru care urmează să-l valorificăm din nou tot prin licitaţii, deci procentul care rămâne să fie valorificat direct către populaţie e de doar 7%. Concret, volumul pe care-l exploatează Direcţia Silvică Satu Mare anual e undeva la 67 mii metri cubi. Deci dacă am face un calcul, rămân vreo 10 mii de metri cubi, împărţit la 5 ocoale silvice, ar veni o nimica toată pe un ocol, o cantitate totalmente insuficientă, şi mai mult, partizile care fac obiectul valorificării directe către populaţie se extrag din urnă în faţa agenţilor economici. Astfel, anumite zone rămân fără lemn de foc. Extrăgând din urnă doar o anumită zonă, cetăţenii vor fi nevoiţi să meargă cu toţii către Poiana Codrului, de exemplu, chiar dacă sunt din Sâi sau de altundeva”.

 

Mai multe în ediţia tipărită din „Informaţia Zilei” – 28 ianuarie 2017, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
  1. Popa nastai a spus: 29 ianuarie 2017, ora 07:53

    Nene fortiu,ia haide mataluta seara in padurea noroieni,sa vazi cum merg strafurile cu lemne,unul dupa altul,trec pe la cantoanele silvice de la iesirea din padure spre micula,lasa malaiul,si-s vad de druum.chiae ne crezi prosti?poate-ti spune finu-tau farcau din noroieni(padurar,binenteles)cate strafuri de lemne vinde pe zii….

  2. Adela a spus: 28 ianuarie 2017, ora 15:04

    Titlul corect: Oamenii au ajuns sa fure lemne din propria padure….

  3. Vas a spus: 28 ianuarie 2017, ora 14:02

    Cumparati de la austrieci daca nu puteti taia mai mult, ca pe ei nu-i opreste nimeni !!!…

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.