Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 02.10 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.10 Teatru 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cu ce programe vor fi aşteptaţi turişti la Carei în sezonul estival?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 09.45 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.35 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Pallai Bele. Titlul emisiunii: Gorog katolikus elet. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dumitru Pop,Eugen Kovacs,Doina Feher. Titlul emisiunii: A intrat preşedintele în campania electorală. (reluare) 13.00 Ştiri13.25Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Crstina Sălăgean.Titlul emisiunii: Cultura de Coacăze. 14.20 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 15.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Formaţia Clasic. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

Oameni şi instituţii

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

    Au început audierile în celebra comisie de anchetare a alegerilor prezidenţiale din 2009. Dan Andronic a numit adunarea din casa generalului Gabriel Oprea „celulă de criză”.  S-a orientat după funcţiile celor prezenţi: directorul SRI şi adjunctul său, procurorul general al României. Evident, aici trebuie inclusă gazda, omul politic, ministru şi viitor ministru, Gabriel Oprea. Rolul său în viaţa politică se întinde pe o perioadă de zece ani, din 2005 până în 2015.

    A început prin desprinderea unui grup de parlamentari PSD şi înfiinţarea unui partid care a înclinat balanţa în favoarea unei majorităţi parlamentare pro-Băsescu.  Cariera lui politică s-a terminat cu un poliţist pe motocicletă căzut şi decedat într-o groapă. A fost omul culiselor, adeptul deciziilor luate în cercuri restrânse. De aici derivă marile întrebări privitoare la întâlnirea de taină din ziua alegerilor prezidenţiale din decembrie 2009.

    Nepercepută atunci, întâlnirea de taină din noaptea alegerilor a fost o capcană. Într-un fel sau altul, ea se va închide după opt ani. Este clar ca lumina zilei că marea miză o reprezintă şefa DNA. Fostul director SRI este deja un personaj marginal, deşi este ambasadorul României în SUA.

     Că s-a demarat o campanie împotriva instituţiilor de forţă, împotriva SRI şi DNA, nu există nicio îndoială. Nu este nicio îndoială că persoana cea mai vizată este Laura Codruţa Kovesi.  Prin urmare, în realitate nu se anchetează alegerile prezidenţiale din iarna anului 2009, ci se face o radiografie mascată a situaţiei actuale.

    Dan Andronic, ziaristul care a făcut dezvăluiri despre întâlnirea din casa lui Oprea, a vorbit despre un “stat paralel”. Mai exact, România nu a fost condusă de instituţiile  democratice, conform Constituţiei, ci de grupuri constituite ad hoc, formate din şefi de instituţii numiţi, nu aleşi.

Asupra acestui lucru s-a căzut de acord în ultima vreme, mai cu seamă că teza a fost lansată chiar de fostul preşedinte Traian Băsescu. El devine un element foarte important în ecuaţia puterii, în dezlegarea misterului care planează asupra rolului pe care l-au jucat în câmp politic şefii instituţiilor de forţă, ai “binomului”, cum se spune în ultima vreme.

       Nu ştim dacă ceea ce doreşte comisia de control parlamentar este să afle adevărul despre alegerile prezidenţiale din 2009 sau să distrugă “binomul” şi oamenii care l-au inventat. Înfiinţarea comisiei, audierile din Parlament se combină cu alte acţiuni ale coaliţiei PSD-ALDE pentru revenirea la normal, zic ei, în timp ce adversarii lor îi acuză că vor să pună sub control Justiţia, cu toate componentele ei, inclusiv DNA-ul.

    Invocând un episod din trecut, se duce o luptă politică fără precedent prin ineditul ei, prin implicarea unor personalităţi care trebuie să se situeze deasupra luptei politice. Se culeg acum roadele unor decizii politice din trecut şi se pun bazele unor noi decizii politice care ar putea conduce la acelaşi rezultat.

    Să nu ne imaginăm că PSD şi ALDE au ajuns campionii respectării Constituţiei, ai respectării drepturilor omului, şi pentru asta vor modifica legile penale astfel încât să nu mai fie posibile niciun fel de abuz, nicio implicare a politicului în justiţie şi invers.

Poate că, în subteran, acum se pun bazele unui nou “binom”, format din cine ştie ce elemente, oameni şi instituţii. Ancheta este la început. Cum vor evolua lucrurile pe măsură ce vor fi audiate tot mai multe persoane? Ce reacţie va avea preşedintele Klaus Iohannis?

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.