19.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 01.45 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 04.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Hrihorişan Felicia. Titlul emisiuni: Noi concursuri, noi provocări pentru Cutezătorii Munţilor.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Aracs Loredana. Titlul emisiunii: Prevenţie, diagnostic şi tratament în cancerul la sân. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Kiss Jozsef, Papellas Istvan. Titlul emisiunii: Rolul comunităţii creştine în protejarea vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Augustin Iştoc, Horea Adrian Ungur. Titlul emisiunii: La fiecare ieşire externă, preşedintele Iohannis atacă România. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Inaugurarea bibliotecii Petru Bran 14.30 Teleshopping 14.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 15.2o Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Vasile Antal. 16.15 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 17.10 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 18.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop.

Oameni şi instituţii

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

    Au început audierile în celebra comisie de anchetare a alegerilor prezidenţiale din 2009. Dan Andronic a numit adunarea din casa generalului Gabriel Oprea „celulă de criză”.  S-a orientat după funcţiile celor prezenţi: directorul SRI şi adjunctul său, procurorul general al României. Evident, aici trebuie inclusă gazda, omul politic, ministru şi viitor ministru, Gabriel Oprea. Rolul său în viaţa politică se întinde pe o perioadă de zece ani, din 2005 până în 2015.

    A început prin desprinderea unui grup de parlamentari PSD şi înfiinţarea unui partid care a înclinat balanţa în favoarea unei majorităţi parlamentare pro-Băsescu.  Cariera lui politică s-a terminat cu un poliţist pe motocicletă căzut şi decedat într-o groapă. A fost omul culiselor, adeptul deciziilor luate în cercuri restrânse. De aici derivă marile întrebări privitoare la întâlnirea de taină din ziua alegerilor prezidenţiale din decembrie 2009.

    Nepercepută atunci, întâlnirea de taină din noaptea alegerilor a fost o capcană. Într-un fel sau altul, ea se va închide după opt ani. Este clar ca lumina zilei că marea miză o reprezintă şefa DNA. Fostul director SRI este deja un personaj marginal, deşi este ambasadorul României în SUA.

     Că s-a demarat o campanie împotriva instituţiilor de forţă, împotriva SRI şi DNA, nu există nicio îndoială. Nu este nicio îndoială că persoana cea mai vizată este Laura Codruţa Kovesi.  Prin urmare, în realitate nu se anchetează alegerile prezidenţiale din iarna anului 2009, ci se face o radiografie mascată a situaţiei actuale.

    Dan Andronic, ziaristul care a făcut dezvăluiri despre întâlnirea din casa lui Oprea, a vorbit despre un “stat paralel”. Mai exact, România nu a fost condusă de instituţiile  democratice, conform Constituţiei, ci de grupuri constituite ad hoc, formate din şefi de instituţii numiţi, nu aleşi.

Asupra acestui lucru s-a căzut de acord în ultima vreme, mai cu seamă că teza a fost lansată chiar de fostul preşedinte Traian Băsescu. El devine un element foarte important în ecuaţia puterii, în dezlegarea misterului care planează asupra rolului pe care l-au jucat în câmp politic şefii instituţiilor de forţă, ai “binomului”, cum se spune în ultima vreme.

       Nu ştim dacă ceea ce doreşte comisia de control parlamentar este să afle adevărul despre alegerile prezidenţiale din 2009 sau să distrugă “binomul” şi oamenii care l-au inventat. Înfiinţarea comisiei, audierile din Parlament se combină cu alte acţiuni ale coaliţiei PSD-ALDE pentru revenirea la normal, zic ei, în timp ce adversarii lor îi acuză că vor să pună sub control Justiţia, cu toate componentele ei, inclusiv DNA-ul.

    Invocând un episod din trecut, se duce o luptă politică fără precedent prin ineditul ei, prin implicarea unor personalităţi care trebuie să se situeze deasupra luptei politice. Se culeg acum roadele unor decizii politice din trecut şi se pun bazele unor noi decizii politice care ar putea conduce la acelaşi rezultat.

    Să nu ne imaginăm că PSD şi ALDE au ajuns campionii respectării Constituţiei, ai respectării drepturilor omului, şi pentru asta vor modifica legile penale astfel încât să nu mai fie posibile niciun fel de abuz, nicio implicare a politicului în justiţie şi invers.

Poate că, în subteran, acum se pun bazele unui nou “binom”, format din cine ştie ce elemente, oameni şi instituţii. Ancheta este la început. Cum vor evolua lucrurile pe măsură ce vor fi audiate tot mai multe persoane? Ce reacţie va avea preşedintele Klaus Iohannis?

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.