Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Oameni şi instituţii

Scris de Dumitru Păcuraru, 23 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

    Au început audierile în celebra comisie de anchetare a alegerilor prezidenţiale din 2009. Dan Andronic a numit adunarea din casa generalului Gabriel Oprea „celulă de criză”.  S-a orientat după funcţiile celor prezenţi: directorul SRI şi adjunctul său, procurorul general al României. Evident, aici trebuie inclusă gazda, omul politic, ministru şi viitor ministru, Gabriel Oprea. Rolul său în viaţa politică se întinde pe o perioadă de zece ani, din 2005 până în 2015.

    A început prin desprinderea unui grup de parlamentari PSD şi înfiinţarea unui partid care a înclinat balanţa în favoarea unei majorităţi parlamentare pro-Băsescu.  Cariera lui politică s-a terminat cu un poliţist pe motocicletă căzut şi decedat într-o groapă. A fost omul culiselor, adeptul deciziilor luate în cercuri restrânse. De aici derivă marile întrebări privitoare la întâlnirea de taină din ziua alegerilor prezidenţiale din decembrie 2009.

    Nepercepută atunci, întâlnirea de taină din noaptea alegerilor a fost o capcană. Într-un fel sau altul, ea se va închide după opt ani. Este clar ca lumina zilei că marea miză o reprezintă şefa DNA. Fostul director SRI este deja un personaj marginal, deşi este ambasadorul României în SUA.

     Că s-a demarat o campanie împotriva instituţiilor de forţă, împotriva SRI şi DNA, nu există nicio îndoială. Nu este nicio îndoială că persoana cea mai vizată este Laura Codruţa Kovesi.  Prin urmare, în realitate nu se anchetează alegerile prezidenţiale din iarna anului 2009, ci se face o radiografie mascată a situaţiei actuale.

    Dan Andronic, ziaristul care a făcut dezvăluiri despre întâlnirea din casa lui Oprea, a vorbit despre un “stat paralel”. Mai exact, România nu a fost condusă de instituţiile  democratice, conform Constituţiei, ci de grupuri constituite ad hoc, formate din şefi de instituţii numiţi, nu aleşi.

Asupra acestui lucru s-a căzut de acord în ultima vreme, mai cu seamă că teza a fost lansată chiar de fostul preşedinte Traian Băsescu. El devine un element foarte important în ecuaţia puterii, în dezlegarea misterului care planează asupra rolului pe care l-au jucat în câmp politic şefii instituţiilor de forţă, ai “binomului”, cum se spune în ultima vreme.

       Nu ştim dacă ceea ce doreşte comisia de control parlamentar este să afle adevărul despre alegerile prezidenţiale din 2009 sau să distrugă “binomul” şi oamenii care l-au inventat. Înfiinţarea comisiei, audierile din Parlament se combină cu alte acţiuni ale coaliţiei PSD-ALDE pentru revenirea la normal, zic ei, în timp ce adversarii lor îi acuză că vor să pună sub control Justiţia, cu toate componentele ei, inclusiv DNA-ul.

    Invocând un episod din trecut, se duce o luptă politică fără precedent prin ineditul ei, prin implicarea unor personalităţi care trebuie să se situeze deasupra luptei politice. Se culeg acum roadele unor decizii politice din trecut şi se pun bazele unor noi decizii politice care ar putea conduce la acelaşi rezultat.

    Să nu ne imaginăm că PSD şi ALDE au ajuns campionii respectării Constituţiei, ai respectării drepturilor omului, şi pentru asta vor modifica legile penale astfel încât să nu mai fie posibile niciun fel de abuz, nicio implicare a politicului în justiţie şi invers.

Poate că, în subteran, acum se pun bazele unui nou “binom”, format din cine ştie ce elemente, oameni şi instituţii. Ancheta este la început. Cum vor evolua lucrurile pe măsură ce vor fi audiate tot mai multe persoane? Ce reacţie va avea preşedintele Klaus Iohannis?

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.