Image 1
Image 2

Oameni și instituții

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Au început audierile în celebra comisie de anchetare a alegerilor prezidențiale din 2009. Dan Andronic a numit adunarea din casa generalului Gabriel Oprea “celulă de criză”.  S-a orientat după funcțiile celor prezenți: directorul SRI și adjunctul său, procurorul general al României. Evident, aici trebuie inclusă gazda, omul politic, ministru și viitor ministru, Gabriel Oprea. Rolul său în viața politică se întinde pe o perioadă de zece ani, din 2005 până în 2015.

    A început prin desprinderea unui grup de parlamentari PSD și înființarea unui partid care a înclinat balanța în favoarea unei majorități parlamentare pro-Băsescu.  Cariera lui politică s-a terminat cu un polițist pe motocicletă căzut și decedat într-o groapă. A fost omul culiselor, adeptul deciziilor luate în cercuri restrânse. De aici derivă marile întrebări privitoare la întâlnirea de taină din ziua alegerilor prezidențiale din decembrie 2009.

    Nepercepută atunci, întâlnirea de taină din noaptea alegerilor a fost o capcană. Într-un fel sau altul, ea se va închide după opt ani. Este clar ca lumina zilei că marea miză o reprezintă șefa DNA. Fostul director SRI este deja un personaj marginal, deși este ambasadorul României în SUA.

     Că s-a demarat o campanie împotriva instituțiilor de forță, împotriva SRI și DNA, nu există nicio îndoială. Nu este nicio îndoială că persoana cea mai vizată este Laura Codruța Kovesi.  Prin urmare, în realitate nu se anchetează alegerile prezidențiale din iarna anului 2009, ci se face o radiografie mascată a situației actuale.

    Dan Andronic, ziaristul care a făcut dezvăluiri despre întâlnirea din casa lui Oprea, a vorbit despre un “stat paralel”. Mai exact, România nu a fost condusă de instituțiile  democratice, conform Constituției, ci de grupuri constituite ad hoc, formate din șefi de instituții numiți, nu aleși.

Asupra acestui lucru s-a căzut de acord în ultima vreme, mai cu seamă că teza a fost lansată chiar de fostul președinte Traian Băsescu. El devine un element foarte important în ecuația puterii, în dezlegarea misterului care planează asupra rolului pe care l-au jucat în câmp politic șefii instituțiilor de forță, ai “binomului”, cum se spune în ultima vreme.

       Nu știm dacă ceea ce dorește comisia de control parlamentar este să afle adevărul despre alegerile prezidențiale din 2009 sau să distrugă “binomul” și oamenii care l-au inventat. Înființarea comisiei, audierile din Parlament se combină cu alte acțiuni ale coaliției PSD-ALDE pentru revenirea la normal, zic ei, în timp ce adversarii lor îi acuză că vor să pună sub control Justiția, cu toate componentele ei, inclusiv DNA-ul.

    Invocând un episod din trecut, se duce o luptă politică fără precedent prin ineditul ei, prin implicarea unor personalități care trebuie să se situeze deasupra luptei politice. Se culeg acum roadele unor decizii politice din trecut și se pun bazele unor noi decizii politice care ar putea conduce la același rezultat.

    Să nu ne imaginăm că PSD și ALDE au ajuns campionii respectării Constituției, ai respectării drepturilor omului, și pentru asta vor modifica legile penale astfel încât să nu mai fie posibile niciun fel de abuz, nicio implicare a politicului în justiție și invers.

Poate că, în subteran, acum se pun bazele unui nou “binom”, format din cine știe ce elemente, oameni și instituții. Ancheta este la început. Cum vor evolua lucrurile pe măsură ce vor fi audiate tot mai multe persoane? Ce reacție va avea președintele Klaus Iohannis?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with