00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ştefan Ressler, Romeo Pop. Titlul emisiunii: Ministrul de interne Carmen Dan a plecat din guvern înainte de a fi dată afară. (reluare) 01.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 02.15 Ne Cheamă Natura 03.30 Concert de jazz la Satu Mare 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Un alt mod de cuantificare a rezultatelor –BAC 2019. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiuni: Noi obiective ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare. (reluare) 09.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. 09.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcel Malanca, Nicolae Pop, Adriana Huja. Titlul emisiuni: Activităţi dedicate satului românesc în Protopopiatul Ortodox Oaş. 10.30 Tabără de creaţie la Ocoliş 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Ştefan Ressler, Romeo Pop. Titlul emisiunii: Ministrul de interne Carmen Dan a plecat din guvern înainte de a fi dată afară. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan,invitat: Sebastian Borleştean. 14.50 Teleshopping 15.10 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 16.10 Cultură, Strigăt disperat al firmelor de construcţii, întâlnirea patronilor din construcţii la Poesis 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Darius Şchiop. Titlul emisiunii: Halep, prima româncă campioană la Wimbledon! Cum stă tenisul sătmărean? 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Maria Pop. Titlul emisiunii: Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm? 18.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş (reluare) 23.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Rafaelo Varga. 16.07.2019

O ursoaică cu trei pui bântuie în Munţii Oaşului (Video)

Scris de Eva Laczko, 13 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În ultima perioadă din ce în ce mai mulţi turişti care merg pe munte au avut ocazia să se întâlnească cu diverse animale sălbatice, unele dintre ele chiar periculoase, mai ales pentru cei care nu ştiu cum să se comporte în astfel de situaţii.

Pentru a preveni incidentele Serviciul Public Judeţean Salvamont, atât cel din Satu Mare, cât şi cele din alte locuri intens frecventate de montaniarzi îi avertizează pe aceştia privind prezenţa sălbăticiunilor specifice zonei în cauză.

Salvamontistul Alex Costin arată că: „Serviciul Public Judeţean Salvamont Satu Mare informează montaniarzii şi iubitorii de drumeţii despre aspectele convieţuirii cu fauna montană, recomandări şi atitudini în cazul întâlnirilor cu sălbăticiunile pădurii.

Împreună şi prin bunăvoinţa reprezentantului Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Satu Mare, Adrian Mihoc, care ne-a şi pus la dispoziţie o secvenţă video inedită cu urşii din zona Masivului Pietroasa, am creionat câteva recomandări pentru iubitorii muntelui.

Astfel: drumeţiile în arealul montan să se facă pe traseele turistice marcate, să nu se procedeze la ‘scurtături’, mai ales la acelea care traversează desişuri, locul ideal ca adăpost pentru sălbăticiuni. În timpul deplasărilor să poarte discuţii, în general zgomotele îndepărtează animalele, ele având simţurile mult mai dezvoltate decât oamenii. În cazul pierderii traseului să solicite informaţii sau sprijin Salvamont prin intermediul Numărului Unic de Urgenţă 112 sau cel al Dispeceratului Naţional Salvamont România. Să nu se utilizeze petardele din mai multe motive, în primul rând utilizarea lor cu excepţia anumitor sărbători este ilegală, în al doilea rând, aruncată la întâmplare poate răni alţi turişti sau contrar efectului scontat, animalul se sperie şi atacă! Culegătorii de ciuperci să fie vigilenţi să analizeze bine zona, iar în cazul în care aud zgomote sau sesizează mişcări în desiş, mai bine să se retragă la loc sigur, de preferat în loc deschis.

În această perioadă întâlnirea cea mai neplăcută care se poate solda cu răniri este cea cu ursul Carpatin, un animal deosebit de puternic, foarte agil şi rezistent. Ursul carpatin este un animal solitar, care se află în permanentă căutare a hranei pe teritoriul său, putând parcurge zilnic, zeci de kilometri! Ursul atacă doar în momentele în care se simte în primejdie, femelele fiind mai agresive, mai ales dacă sunt însoţite de pui.

Efectivele de urs din judeţul Satu Mare în zona Munţilor Gutâi au crescut de la an la an, şansele de a ne întâlni cu exemplare mature fiind foarte mari, de aceea pentru reuşita unei drumeţii, SPJ Salvamont Satu Mare a emis aceste câteva recomandări.

Mulţumiri AJVPS Satu Mare, d-lui Adrian Mihoc, d-lui Şpan Grigore de la Off-road Oaş şi colegului nostru Lişcă Nelu! Vom reveni cu acest subiect….până atunci… pe cărări de munte… mereu alături de dvs!
SPJ Salvamont -Alex Costin”

Având în vedere că în perioada concediilor munţii din judeţul Bihor, Apusenii se numără printre locurile preferate ale montaniarzilor sătmăreni, în curând vom reveni cu o avertizare emisă de Salvamont Bihor.

VIDEO:

Publicată de Salvamont SatuMare pe Joi, 13 iunie 2019

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.