Image 1
Image 2

O ursoaică cu trei pui bântuie în Munţii Oaşului (Video)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ultima perioadă din ce în ce mai mulți turiști care merg pe munte au avut ocazia să se întâlnească cu diverse animale sălbatice, unele dintre ele chiar periculoase, mai ales pentru cei care nu știu cum să se comporte în astfel de situații.

Pentru a preveni incidentele Serviciul Public Județean Salvamont, atât cel din Satu Mare, cât și cele din alte locuri intens frecventate de montaniarzi îi avertizează pe aceștia privind prezența sălbăticiunilor specifice zonei în cauză.

Salvamontistul Alex Costin arată că: “Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare informează montaniarzii și iubitorii de drumeții despre aspectele conviețuirii cu fauna montană, recomandări și atitudini în cazul întâlnirilor cu sălbăticiunile pădurii.

Împreună și prin bunăvoința reprezentantului Agenției Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Satu Mare, Adrian Mihoc, care ne-a și pus la dispoziție o secvență video inedită cu urșii din zona Masivului Pietroasa, am creionat câteva recomandări pentru iubitorii muntelui.

Astfel: drumețiile în arealul montan să se facă pe traseele turistice marcate, să nu se procedeze la ‘scurtături’, mai ales la acelea care traversează desișuri, locul ideal ca adăpost pentru sălbăticiuni. În timpul deplasărilor să poarte discuții, în general zgomotele îndepărtează animalele, ele având simțurile mult mai dezvoltate decât oamenii. În cazul pierderii traseului să solicite informații sau sprijin Salvamont prin intermediul Numărului Unic de Urgență 112 sau cel al Dispeceratului Național Salvamont România. Să nu se utilizeze petardele din mai multe motive, în primul rând utilizarea lor cu excepția anumitor sărbători este ilegală, în al doilea rând, aruncată la întâmplare poate răni alți turiști sau contrar efectului scontat, animalul se sperie și atacă! Culegătorii de ciuperci să fie vigilenți să analizeze bine zona, iar în cazul în care aud zgomote sau sesizează mișcări în desiș, mai bine să se retragă la loc sigur, de preferat în loc deschis.

În această perioadă întâlnirea cea mai neplăcută care se poate solda cu răniri este cea cu ursul Carpatin, un animal deosebit de puternic, foarte agil și rezistent. Ursul carpatin este un animal solitar, care se află în permanentă căutare a hranei pe teritoriul său, putând parcurge zilnic, zeci de kilometri! Ursul atacă doar în momentele în care se simte în primejdie, femelele fiind mai agresive, mai ales dacă sunt însoțite de pui.

Efectivele de urs din județul Satu Mare în zona Munților Gutâi au crescut de la an la an, șansele de a ne întâlni cu exemplare mature fiind foarte mari, de aceea pentru reușita unei drumeții, SPJ Salvamont Satu Mare a emis aceste câteva recomandări.

Mulțumiri AJVPS Satu Mare, d-lui Adrian Mihoc, d-lui Șpan Grigore de la Off-road Oaș și colegului nostru Lișcă Nelu! Vom reveni cu acest subiect….până atunci… pe cărări de munte… mereu alături de dvs!
SPJ Salvamont -Alex Costin”

Având în vedere că în perioada concediilor munții din județul Bihor, Apusenii se numără printre locurile preferate ale montaniarzilor sătmăreni, în curând vom reveni cu o avertizare emisă de Salvamont Bihor.

VIDEO:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with