20.08.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 01.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Iubirea ca artă şi ştiinţă. 04.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Sorin Berindei. 05.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Vacanţa perfectă. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 09.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Copiii, tehnicile de meditaţie şi relexare. 10.10 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Porcii de mangaliţa între mit şi realitate. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Capcanele reţelelor de socializare. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 13.30 Ne cheamă natura cu Ioana Zaharia. 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni:Efectele muzicii în tândul adolescenţilor. 16.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 17.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Prevenţa cardiovasculară. 18.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare) 23.00 Portret de artist

O umbră de normalitate

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 mai 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Din brambureala politică derulată necontenit pe scena politică, se pot extrage câteva elemente care lasă senzaţia de normalitate. S-a auzit vorbindu-se despre fondurile europene, despre autostrăzi, despre salarii, despre pensii şi deja celebrul Pilon 2. Aceste teme dau o umbră de normalitate în tumultul dezbaterilor sterile. Nu se poate preciza cu exactitate, ci lansează în spaţiul public cele mai aberante teme.

Toată lumea pare precocupată de găsirea unor subiecte care să atragă atenţia şi mai ales să pună adversarii într-o poziţie ridicolă.
Ne-am opri la discursul preşedintelui Iohannis. Pentru prima oară după după multă vreme preşedintele nu mai vorbeşte despre penali şi corupţie – adevărate teme politice parazitare – ci întreabă dacă vor mai fi bani pentru salarii şi pensii până la sfârşitul anului. Pune în mod public pe masă tema Pilonului 2 de pensii.

Sunt subiecte serioase. Puse în faţa PSD şi a guvernului ele cer răspunsuri concrete.
Când a fost anunţată intervenţia preşedintelui pentru ora 18 cu siguranţă o mare parte a opiniei publice aştepta din partea lui Iohannis un punct de vedere pe temele considerate arzătoare la ordinea zilei: procesul lui Tăriceanu, al lui Dragnea, situaţia premierului în condiţiile plângerii penale înaintate de Ludovic Orban şi alte chestiuni de acelaşi tip. De luni şi luni de zile nu i se serveşte publicului decât astfel de teme.

Preşedintele a surprins prin abordarea altor probleme, concrete, de mare importanţă. Sigur că nu s-a venit cu noutăţi absolute. Preşedinţia nu pare să aibă acces la date statistice altele decât cele la care are acces toată lumea. Nouă a fost abordarea. În parte răspunsul a fost cuprins în întrebarea: aveţi bani de salarii şi pensii până la sfârşitul anului? Întrebarea sugerează că nu vor exista bani suficienţi.

O simplă sincopă, o lipsă a banilor pentru salarii şi pensii ar putea face cât întregul efort al opoziţiei şi preşedintelui din ultimii doi ani. Rămas fără bani guvernul se va vedea nevoit să demisioneze. PSD ar cădea în sondaje, povestea de succes a programului său s-ar sfârşi tragic.

În faţa unei asemenea realităţi păleşte şi lupta anticorupţie, şi independenţa justiţiei şi mutarea ambasadei la Ierusalim. Presupunând că întrebarea are un substrat real, sunt posibile mai multe scenarii. Rămas fără bani, guvernul Dăncilă pleacă, urmând să se facă noi propuneri pentru formarea unui alt guvern.

Pentru că i s-a reproşat că a acceptat un premier ca Viorca Dăncilă, de data aceasta preşedintele nominalizează cu formarea guvernului un om de la PNL. Pentru a nu se repeta istoria cu Dragnea, evident cel nominalizat trebuie să fie liderul partidului, adică Ludovic Orban.

În PNL se vorbeşte că Orban conduce partidul la fel cum conduce Dragnea PSD-ul, adică printr-un grup restrâns de apropiaţi. Cetăţeanului care a depus o plângere penală împotriva guvernului, a primului ministru, i se va răspunde sau nu cu aceeaşi monedă? Contează, însă nu despre asta este vorba. Întrebarea este de unde va lua un eventual nou guvern, de data aceasta un guvern al preşedintelui Iohannis, banii care lipsesc?

La această întrebare ar trebui să răspundă PNL. Acum este momentul pentru opoziţie să prezinte o soluţie. PSD, în opinia preşedintelui, dă drumul la fabrica de bani, mărind deficitul şi majorând inflaţia. Ce propuneri are PNL?

Abonează-te acum Online!