Image 1
Image 2

O umbră de normalitate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din brambureala politică derulată necontenit pe scena politică, se pot extrage câteva elemente care lasă senzația de normalitate. S-a auzit vorbindu-se despre fondurile europene, despre autostrăzi, despre salarii, despre pensii și deja celebrul Pilon 2. Aceste teme dau o umbră de normalitate în tumultul dezbaterilor sterile. Nu se poate preciza cu exactitate, ci lansează în spațiul public cele mai aberante teme.

Toată lumea pare precocupată de găsirea unor subiecte care să atragă atenția și mai ales să pună adversarii într-o poziție ridicolă.
Ne-am opri la discursul președintelui Iohannis. Pentru prima oară după după multă vreme președintele nu mai vorbește despre penali și corupție – adevărate teme politice parazitare – ci întreabă dacă vor mai fi bani pentru salarii și pensii până la sfârșitul anului. Pune în mod public pe masă tema Pilonului 2 de pensii.

Sunt subiecte serioase. Puse în fața PSD și a guvernului ele cer răspunsuri concrete.
Când a fost anunțată intervenția președintelui pentru ora 18 cu siguranță o mare parte a opiniei publice aștepta din partea lui Iohannis un punct de vedere pe temele considerate arzătoare la ordinea zilei: procesul lui Tăriceanu, al lui Dragnea, situația premierului în condițiile plângerii penale înaintate de Ludovic Orban și alte chestiuni de același tip. De luni și luni de zile nu i se servește publicului decât astfel de teme.

Președintele a surprins prin abordarea altor probleme, concrete, de mare importanță. Sigur că nu s-a venit cu noutăți absolute. Președinția nu pare să aibă acces la date statistice altele decât cele la care are acces toată lumea. Nouă a fost abordarea. În parte răspunsul a fost cuprins în întrebarea: aveți bani de salarii și pensii până la sfârșitul anului? Întrebarea sugerează că nu vor exista bani suficienți.

O simplă sincopă, o lipsă a banilor pentru salarii și pensii ar putea face cât întregul efort al opoziției și președintelui din ultimii doi ani. Rămas fără bani guvernul se va vedea nevoit să demisioneze. PSD ar cădea în sondaje, povestea de succes a programului său s-ar sfârși tragic.

În fața unei asemenea realități pălește și lupta anticorupție, și independența justiției și mutarea ambasadei la Ierusalim. Presupunând că întrebarea are un substrat real, sunt posibile mai multe scenarii. Rămas fără bani, guvernul Dăncilă pleacă, urmând să se facă noi propuneri pentru formarea unui alt guvern.

Pentru că i s-a reproșat că a acceptat un premier ca Viorca Dăncilă, de data aceasta președintele nominalizează cu formarea guvernului un om de la PNL. Pentru a nu se repeta istoria cu Dragnea, evident cel nominalizat trebuie să fie liderul partidului, adică Ludovic Orban.

În PNL se vorbește că Orban conduce partidul la fel cum conduce Dragnea PSD-ul, adică printr-un grup restrâns de apropiați. Cetățeanului care a depus o plângere penală împotriva guvernului, a primului ministru, i se va răspunde sau nu cu aceeași monedă? Contează, însă nu despre asta este vorba. Întrebarea este de unde va lua un eventual nou guvern, de data aceasta un guvern al președintelui Iohannis, banii care lipsesc?

La această întrebare ar trebui să răspundă PNL. Acum este momentul pentru opoziție să prezinte o soluție. PSD, în opinia președintelui, dă drumul la fabrica de bani, mărind deficitul și majorând inflația. Ce propuneri are PNL?

Sigla Informatia Zilei

Opoziţia extra-parlamentară

Asculta acest articol Multe dintre partidele aflate acum înafara parlamentului au fost cândva formaţiuni politice mari. Dacă nu au fost