Image 1
Image 2

O treime dintre copiii din România trăiesc în sărăcie relativă

copii din familii sarace din mediul rural
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
copii din familii sarace din mediul rural
copii din familii sarace din mediul rural

O treime dintre copii trăiesc în sărăcie relativă iar procentul se păstrează în timp, conform datelor prezentate în Strategia Naţională pentru Învăţământul Terţiar 2015 – 2020, adoptată recent de Guvern preluată de money.ro.

“Din 2008 până în 2012, rata sărăciei relative în rândul copiilor a fost constant mai mare decât rata sărăciei calculată la nivelul întregii populaţii (cu circa 10 puncte procentuale). Mai mult, în timp ce rata sărăciei pentru populaţia totală a scăzut (deşi doar uşor) în aceşti cinci ani, rata sărăciei în rândul copiilor a crescut cu aproximativ 1 punct procentual”, se arată în documentul citat.

Potrivit unor calcule realizate de Banca Mondială pe baza unor date din EU-SILC 2012, citate în strategie, în 2010, pentru grupa de vârstă 0-17 ani, sărăcia se cifra la 31,6%, în 2011 rata sărăciei în rândul copiilor a crescut la 32,6% şi în 2012, la 34%.

„O mare parte din populaţia săracă trăieşte în două dintre cele mai sărace regiuni: regiunile de nord-est şi de sud-vest. În general, regiunile din vest sunt mai bogate decât cele din est şi mai integrate în lanţurile de producţie şi distribuţie din UE. De asemenea, sărăcia afectează în mod acut anumite grupuri demografice, care includ minorităţi etnice”, se mai arată în strategie.

Documentul, aprobat de Guvern în 15 iulie, mai citează un studiu al Băncii Mondiale din 2010 care indică faptul că cei mai defavorizaţi sunt romii, cu o rată a sărăciei de 67%.

„Peste 50% din populaţia de etnie romă trăieşte cu mai puţin de 3,30 euro/zi, iar unul din cinci romi trăieşte cu mai puţin de 1,65 euro/zi. O mare parte din comunităţile rome (74%) se confruntă cu probleme grave de venituri, iar 23% nu sunt, în prezent, racordate la reţelele de electricitate şi/sau apă curentă. Nu este surprinzător faptul că această situaţie afectează oportunităţile sociale şi economice disponibile copiilor romi”, menţionează strategia.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with