20.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Doina Feher, Aurelia Fedorca, Eugen Kovacs. Titlul emisiunii: Război în PSD. (reluare) 01.30 Cultură 02.30 Natura ne cheamă 03.35 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile. 04.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coţ. Titlul emisiunii: Bacul de la Pomi se apropie de pensie. 05.35 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Iuliu Ilyes. Titlul emisiunii: Zona metropolitană şi dezvoltarea comunelor limitrofe.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Ioan Marcel Malanca. Titlul emisiunii: Să cunoaştem protopopiatul Negreşti Oaş. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Doina Feher, Aurelia Fedorca, Eugen Kovacs. Titlul emisiunii: Război în PSD. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară 14.30 Teleshopping 15.00 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 15.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Mihai Pătraşcu. 16.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Viorel Plosca. Titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine. 17.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Profilul criminalului. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Liviu Rotaru. Titlul emisiuni: Liviu Rotaru – raport la 2440 de zile.

O toamnă mai fiebinte ca vara

Scris de Dumitru Păcuraru, 28 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Mai puţin zgomotos ca pe vremea când la şcoala de vară PDL lansa adevărate bombe, PSD şi-a descoperit pe malul mării apetenţa pentru glumiţe. Liviu Dragnea nu numai că s-a lăsat îmbrăcat de femei într-o ie, dar le-a şi făcut o declaraţie de dragoste. Este clar că PSD vrea să detensioneze atmosfera încinsă din ţară. Cearta nu-i prieşte deloc. Social democraţii nu au oameni de atac. Ca şi furnicile, sunt puternici atâta vreme cât sunt mulţi la un loc.

Sfârşitul verii prinde guvernul într-o încleştare cu strada. Reforma justiţiei, concretizată în parte printr-un proiect de lege supus dezbaterii publice, este testul suprem al coaliţiei PSD-ALDE.  Sesiunea parlamentară de toamnă va începe cu proiectul lui Tudorel Toader pe masă.

Indiferent ce va conţine, oamenii vor ieşi în stradă. Neîncrederea funciară în PSD a dat naştere unei mişcări politice partizane. Nimic din ce face PSD şi guvernul nu-i bine şi trebuie combătut cu putere, ieşind seară de seară în stradă.

Deocamdată de pe margine, PNL şi USR încurajează ieşirile în stradă. Cele două partide îşi dispută protestatarii, din rândurile lor îşi vor recruta viitorii alegători. Preşedintele Klaus Iohannis, aflat într-un moment de vârf al primului mandat, are ocazia să-şi vadă în stradă cei mai înfocaţi suporteri. De forţa protestelor depinde succesul campaniei prezidenţiale.

Reforma justiţiei cade în plan secund, deşi toată lumea aşteaptă o schimbare, mai cu seamă politicienii, fie că fac parte din PSD, ALDE, PNL, PMP sau UDMR. Pentru USR nu contează nimic. Nici măcar legea pensiilor, şi cu atât mai puţin modificările în domeniul justiţiei. Cel mai tânăr partid a devenit cel mai conservator.

Cum va para PSD atacurile? Este de presupus că la şcoala de vară s-a discutat şi s-a propus o strategie. Tot mai des Liviu Dragnea ameninţă că PSD va riposta dur. Probabil are în vedere adoptarea legilor justiţiei fără să ţină seama de adversari.

Un interes aparte îl acordă responsabilităţii magistraţilor. PMP susţine această teză. Prin urmare, la votul din parlament PSD ar putea avea susţinerea partidului lui Traian Băsescu. Problema majoră ţine însă de perioada de până la dezbaterea din parlament. Iar în situaţia în care proiectul va fi votat, intensitatea protestelor va creşte. Partidele, incluzându-l aici şi pe preşedintele Iohannis, vor avea un motiv plauzibil să iasă în stradă, să se amestece printre protestanţi.

Cel mai probabil PSD nu va organiza contra-manifestaţii. Dar pentru menţinerea electoratului în stare de mobilizare social democraţii ar putea declanşa campania pentru prezidenţiale. Problema rămâne Liviu Dragnea. Preşedintele partidului a fost întotdeauna candidatul prezidenţial. De ce ar renunţa la această cutumă? Tocmai din cauza legilor justiţiei. Aceste legi doreşte să le schimbe PSD. Dacă prin reforma planificată nu se modifică statutul de semi-proscris al liderului PSD înseamnă viitoarea lege a justiţiei că nu-şi atinge scopul decât în parte.

Problemele reale nu se rezolvă îmbrăcând cămăşi populare. PSD se află la o răscruce, în faţa celui mai important test atât din punct de vedere politic, cât şi social. În funcţie de corectitudinea legii justiţiei i se proiectează viitorul. Pentru PSD toamna promite să fie mai fierbinte decât vara.

Abonează-te acum Online!