Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 02.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 03.32 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 04.34 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Căpşunul, o cultură rentabilă 05.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Adriana Hagău, titlul emisiunii: Antibioticele, între uz şi abuz 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.33 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Emilia Enătescu 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ioan Man, titlul emisiunii: Cât de ameninţată este biodiversitatea? 11.16 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 14.25 Teleshopping 14.41 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.38 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Seminţele de calitate asigură succesul în agriculturăn 17.53 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, ttlul emisiunii: Copiii şi fricile lor 23.30 Ştiri

O toamnă mai fiebinte ca vara

Scris de Dumitru Păcuraru, 28 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Mai puţin zgomotos ca pe vremea când la şcoala de vară PDL lansa adevărate bombe, PSD şi-a descoperit pe malul mării apetenţa pentru glumiţe. Liviu Dragnea nu numai că s-a lăsat îmbrăcat de femei într-o ie, dar le-a şi făcut o declaraţie de dragoste. Este clar că PSD vrea să detensioneze atmosfera încinsă din ţară. Cearta nu-i prieşte deloc. Social democraţii nu au oameni de atac. Ca şi furnicile, sunt puternici atâta vreme cât sunt mulţi la un loc.

Sfârşitul verii prinde guvernul într-o încleştare cu strada. Reforma justiţiei, concretizată în parte printr-un proiect de lege supus dezbaterii publice, este testul suprem al coaliţiei PSD-ALDE.  Sesiunea parlamentară de toamnă va începe cu proiectul lui Tudorel Toader pe masă.

Indiferent ce va conţine, oamenii vor ieşi în stradă. Neîncrederea funciară în PSD a dat naştere unei mişcări politice partizane. Nimic din ce face PSD şi guvernul nu-i bine şi trebuie combătut cu putere, ieşind seară de seară în stradă.

Deocamdată de pe margine, PNL şi USR încurajează ieşirile în stradă. Cele două partide îşi dispută protestatarii, din rândurile lor îşi vor recruta viitorii alegători. Preşedintele Klaus Iohannis, aflat într-un moment de vârf al primului mandat, are ocazia să-şi vadă în stradă cei mai înfocaţi suporteri. De forţa protestelor depinde succesul campaniei prezidenţiale.

Reforma justiţiei cade în plan secund, deşi toată lumea aşteaptă o schimbare, mai cu seamă politicienii, fie că fac parte din PSD, ALDE, PNL, PMP sau UDMR. Pentru USR nu contează nimic. Nici măcar legea pensiilor, şi cu atât mai puţin modificările în domeniul justiţiei. Cel mai tânăr partid a devenit cel mai conservator.

Cum va para PSD atacurile? Este de presupus că la şcoala de vară s-a discutat şi s-a propus o strategie. Tot mai des Liviu Dragnea ameninţă că PSD va riposta dur. Probabil are în vedere adoptarea legilor justiţiei fără să ţină seama de adversari.

Un interes aparte îl acordă responsabilităţii magistraţilor. PMP susţine această teză. Prin urmare, la votul din parlament PSD ar putea avea susţinerea partidului lui Traian Băsescu. Problema majoră ţine însă de perioada de până la dezbaterea din parlament. Iar în situaţia în care proiectul va fi votat, intensitatea protestelor va creşte. Partidele, incluzându-l aici şi pe preşedintele Iohannis, vor avea un motiv plauzibil să iasă în stradă, să se amestece printre protestanţi.

Cel mai probabil PSD nu va organiza contra-manifestaţii. Dar pentru menţinerea electoratului în stare de mobilizare social democraţii ar putea declanşa campania pentru prezidenţiale. Problema rămâne Liviu Dragnea. Preşedintele partidului a fost întotdeauna candidatul prezidenţial. De ce ar renunţa la această cutumă? Tocmai din cauza legilor justiţiei. Aceste legi doreşte să le schimbe PSD. Dacă prin reforma planificată nu se modifică statutul de semi-proscris al liderului PSD înseamnă viitoarea lege a justiţiei că nu-şi atinge scopul decât în parte.

Problemele reale nu se rezolvă îmbrăcând cămăşi populare. PSD se află la o răscruce, în faţa celui mai important test atât din punct de vedere politic, cât şi social. În funcţie de corectitudinea legii justiţiei i se proiectează viitorul. Pentru PSD toamna promite să fie mai fierbinte decât vara.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend