Image 1
Image 2

O soluție clasică, dar prea comodă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Paza bună trece primejdia rea. În fața celei mai agresive moțiuni de cenzură din întreg mandatul, PSD a găsit o soluție comodă ce pare să elimine orice risc de trădare. Parlamentarii PSD-ALDE vor asigura cvorumul la moțiunea de cenzură, dar nu vor vota. Dacă există trădători, ei vor trebui să iasă la vedere. Într-un fel, Ludovic Orban este de vină. El a anunțat că se vor purta discuții de la persoană la persoană. Semnalul de alarmă odată tras, adversarul a luat măsuri. S-a preferat o soluție clasică.

Teoretic, în urma acestei decizii strategice, se elimină dreptul parlamentarului la secretul votului. I se ia parlamentarului dreptul de a judeca singur asupra unei situații-limită.

Totuși, apare un risc și mai mare. Nemulțumiții din cele două partide ale coaliției de guvernare au acum ocazia să se organizeze într-un grup. Ideal pentru opoziție ar fi ca respectivul grup să acopere deficitul de voturi necesar pentru căderea guvernului. Un grup distinct față de Pro România, ar pune probleme chiar mai mari pentru Victor Ponta, însemnând, de fapt, o eventuală competiție pe stânga. Un posibil model ar fi grupul Gabriel Oprea, la formarea majorității PD-PNL după alegerile din 2004. Un alt model de desant politic este grupul lui Stolojan desprins din PNL, numit Partidul Liberal Democrat, care fuzionând cu PD, a condus la apariția PDL.

Nu pentru multă vreme. Același partid trecut prin faze succesive de metamorfoză a sfârșit prin a fuziona prin absorbție cu PNL. Se va repeta același fenomen și cu PSD? Citită ieri în Parlament, destul de cuprinzătoare, cu o analiză mergând în profunzimea guvernării discutabile girată de Liviu Dragnea, moțiunea de cenzură ar putea duce la căderea guvernului Dăncilă.

Datorită evenimentelor de la Valea Uzului, puse în cârca guvernului, UDMR este decis să voteze împreună cu opoziția pentru căderea guvernului. Diferența de voturi a scăzut semnificativ. Până marți când se va trece la vot vor avea loc întâlniri secrete, se va încerca totul pentru a mai obține voturile necesare, în jur de 17 după ultimele socoteli.

Așadar, guvernul PSD-ALDE atârnă de 17 parlamentari din PSD și ALDE. Pe lângă cele cuprinse în textul moțiunii se mai pot adăuga motive care ajung greu la urechile populației de rând. Una dintre cele mai grave erori de guvernare este umflarea peste nivelul suportabilității a aparatului bugetar. Proaspătul consilier al premierului Dăncilă care de la primele lui ieșiri în public a atras atenția asupra numărului mare de bugetari a fost demis de Viorica Dăncilă după numai opt zile de la angajare. Este doar un aspect. În eventualitatea instalării unui guvern având în centru PNL se vor lua măsuri? Greu de crezut că într-un an electoral partidele vor accepta un program de restructurare a instituțiilor, vor disponibiliza sute de mii de angajați la stat.

S-a vorbit în moțiune și despre numărul mare de ministere. Guvernul actual are 27 de ministere. Opoziția propune reducerea lor la 15. Câte posturi vor fi desființate? De ordinul miilor, al zecilor de mii. Cam despre asta este vorba.

Redesenarea tabloului politic nu se poate face fără sacrificii. Situația generală nu este deloc simplă. Scena politică se resetează. USR câștigă teren în fața PNL, în vreme ce stânga este cuprinsă de frisoane. Căderea guvernului printr-o moțiune de cenzură ar putea fi un moment de răscruce necesar pentru împrospătarea mediului politic, parcă rămas mult în urma societății românești, care, totuși, a evoluat în acești ani într-un ritm suficient de alert încât să credem că România se schimbă la față, devine la fel de europeană ca țările model din UE.