Image 1
Image 2

O sesiune parlamentară cum nu a mai fost

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vineri începe sesiunea de toamnă a Parlamentului. Vacanța a fost destul de scurtă. Deși plecați în concedii în diverse locuri din lume, mass media i-a ținut pe cei mai importanți lideri polici în centrul atenției opiniei publice. Subiecte au fost din plin.

A continuat disputa pe marginea controversatei cine din sufrageria lui Gabriel Oprea. Fostul director al SRI, destul de discret atâta vreme cât a condus serviciul de informații a devenit unul dintre personajele despre care se crede că a jucat un rol major în viața politică datorită colaborării cu DNA.

Tot în această vară instituția fanion a sistemului juridic, DNA, a suferit câteva lovituri de imagine, cele mai dure chiar din interior. Laura Kovesi a devenit ținta unor atacuri și din interior și din exterior.

Comisia de control SRI a început să joace un rol important prin ancheta privind alegerile prezidențiale din 2009. Foarte vizibil prin activiatea de șef al comisiei de control SRI Adrian Țuțuianu a devenit ministru al Apărării. Comisiile de anchetă parlamentară se transformă în rampe de lansare în carieră. Alina Gorghiu s-a făcut remarcată după ce a fost șefa comisiei care l-a suspendat din funcție pe fostul președinte Traian Băsescu.

Are și parlamentul câteva instrumente prin care cei mai ambițioși parlamentari se pot impune în viața publică. La fel se întâmplă și la nivel local cu consilierii. Cei mai activi public reușesc să facă o carieră politică.
Noutatea acestei veri constă în transferul atenției dinspre lupta anti-corupție spre cei chemați să combată corupția. Consecințele încă nu se văd, dar nu sunt greu de prevăzut.

Odată cu începerea lucrărilor parlamentului se poate aprecia că începe o eră nouă. Coaliția PSD-ALDE este decisă să modifice radical legile justiției. Indiferent de situația economică, trecând peste toate neajunsurile de ordin financiar, actuala majoritate parlamentară și-a propus să demareze reforma justiției în forma în care o gândește PSD.

Liviu Dragnea vorbește despre iminența apariției poliției politice și se consideră o țintă a DNA. Atâta vreme cât va conduce un partid format din oameni care au probleme penale, liderul PSD nu va da în spate. Este decis să apeleze și la CEDO.

Are și o viziune deloc măgulitoare la adresa ambasadorilor străini care nu fac altceva decât să susțină interesele economice ale țărilor pe care le reprezintă. Această afirmație este o aluzie străvezie la adresa celor care atacă firmele românești, ca și cum ar fi în serviciul unor puteri străine. Este o schimbare de optică radicală la un șef de partid de guvernământ.

Putem bănui că în viitorul apropiat parlamentul în sesiunea următoare va adopta legi care vor susține capitalul românesc. Un motiv temeinic pentru a supăra ambasadorii străni la care face referire liderul PSD.
Atacul la adresa țărilor mari nu este o noutate. Polonia și Ungaria se remarcă prin atitudinea dură față de țările dezvoltate. Nu mai sunt dispuse să primească lecții.

Premierul polonez l-a sfătuit pe tânărul președinte al Franței să se ocupe de problemele Franței. Despre Viktor Orban nu mai este nevoie să amintim. S-ar părea că Liviu Dragnea le pășește pe urme. Din punct de vedere electoral va avea de câștigat.

Următoarea sesiune de toamnă promite să fie mai interesantă decât cea trecută. Parlamentul vrea să-și recâștige statutul de cea mai importantă instituție a democrației. Desigur, trebuie luate în considerare și protestele de stradă. PNL și-a anunțat public susținerea față de mișcările de stradă.

În același timp pregătește și o moțiune de cenzură. Ludovic Orban nu are alte variante de luptă politică atâta vreme cât PNL nu are un program politic alternativ la actuala guvernare. Din punct de vedere politic toamna va fi mai fierbinte ca vara. Pentru cariera politică a lui Liviu Dragnea următoarea sesiune parlamentară este decisivă.

Sigla Informatia Zilei

Iluzoria alternativă de dreapta

Asculta acest articol Interesant anunţul PMP, prin preşedintele Eugen Tomac, reales lider al partidului, de a relansa ideea alternativei de