Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Cum îi sprijina pe agenţii economici Expo Fabricat în Satu Mare? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Valeriu Bancea, Ştefan Ressler, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Legile justiţiei,adoptate de camera deputaţilor. (reluare) 02.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiunii: învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian Vuia. 03.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 04.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Iuliu Huszti. Titlul emisiunii: Porci de mangaliţa. 05.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Cum îi sprijina pe agenţii economici Expo Fabricat în Satu Mare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Elena Blit. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Papellas Istvan. Titlul emisiunii: A fost sfinţită orga bisericii Sfânta Familie. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Valeriu Bancea, Ştefan Ressler, Ciprian Crăciun. Titlul emisiunii: Legile justiţiei,adoptate de camera deputaţilor. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Iuliu Huszti. Titlul emisiunii: Porci de mangaliţa. 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marta Bzduch .Titlul emisiuni: Obezitatea se plăteşte cu sănătatea. 15.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Cristi Tarţa. 16.35 Portret de artist – vasile Canioşi Mestesanu. 17.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai.Titlul emisiunii: Jucătorii de la LPS Satu Mare au inceput sezonul de primăvară. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

O sesiune parlamentară cum nu a mai fost

Scris de Dumitru Păcuraru, 30 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Vineri începe sesiunea de toamnă a Parlamentului. Vacanţa a fost destul de scurtă. Deşi plecaţi în concedii în diverse locuri din lume, mass media i-a ţinut pe cei mai importanţi lideri polici în centrul atenţiei opiniei publice. Subiecte au fost din plin.

A continuat disputa pe marginea controversatei cine din sufrageria lui Gabriel Oprea. Fostul director al SRI, destul de discret atâta vreme cât a condus serviciul de informaţii a devenit unul dintre personajele despre care se crede că a jucat un rol major în viaţa politică datorită colaborării cu DNA.

Tot în această vară instituţia fanion a sistemului juridic, DNA, a suferit câteva lovituri de imagine, cele mai dure chiar din interior. Laura Kovesi a devenit ţinta unor atacuri şi din interior şi din exterior.

Comisia de control SRI a început să joace un rol important prin ancheta privind alegerile prezidenţiale din 2009. Foarte vizibil prin activiatea de şef al comisiei de control SRI Adrian Ţuţuianu a devenit ministru al Apărării. Comisiile de anchetă parlamentară se transformă în rampe de lansare în carieră. Alina Gorghiu s-a făcut remarcată după ce a fost şefa comisiei care l-a suspendat din funcţie pe fostul preşedinte Traian Băsescu.

Are şi parlamentul câteva instrumente prin care cei mai ambiţioşi parlamentari se pot impune în viaţa publică. La fel se întâmplă şi la nivel local cu consilierii. Cei mai activi public reuşesc să facă o carieră politică.
Noutatea acestei veri constă în transferul atenţiei dinspre lupta anti-corupţie spre cei chemaţi să combată corupţia. Consecinţele încă nu se văd, dar nu sunt greu de prevăzut.

Odată cu începerea lucrărilor parlamentului se poate aprecia că începe o eră nouă. Coaliţia PSD-ALDE este decisă să modifice radical legile justiţiei. Indiferent de situaţia economică, trecând peste toate neajunsurile de ordin financiar, actuala majoritate parlamentară şi-a propus să demareze reforma justiţiei în forma în care o gândeşte PSD.

Liviu Dragnea vorbeşte despre iminenţa apariţiei poliţiei politice şi se consideră o ţintă a DNA. Atâta vreme cât va conduce un partid format din oameni care au probleme penale, liderul PSD nu va da în spate. Este decis să apeleze şi la CEDO.

Are şi o viziune deloc măgulitoare la adresa ambasadorilor străini care nu fac altceva decât să susţină interesele economice ale ţărilor pe care le reprezintă. Această afirmaţie este o aluzie străvezie la adresa celor care atacă firmele româneşti, ca şi cum ar fi în serviciul unor puteri străine. Este o schimbare de optică radicală la un şef de partid de guvernământ.

Putem bănui că în viitorul apropiat parlamentul în sesiunea următoare va adopta legi care vor susţine capitalul românesc. Un motiv temeinic pentru a supăra ambasadorii străni la care face referire liderul PSD.
Atacul la adresa ţărilor mari nu este o noutate. Polonia şi Ungaria se remarcă prin atitudinea dură faţă de ţările dezvoltate. Nu mai sunt dispuse să primească lecţii.

Premierul polonez l-a sfătuit pe tânărul preşedinte al Franţei să se ocupe de problemele Franţei. Despre Viktor Orban nu mai este nevoie să amintim. S-ar părea că Liviu Dragnea le păşeşte pe urme. Din punct de vedere electoral va avea de câştigat.

Următoarea sesiune de toamnă promite să fie mai interesantă decât cea trecută. Parlamentul vrea să-şi recâştige statutul de cea mai importantă instituţie a democraţiei. Desigur, trebuie luate în considerare şi protestele de stradă. PNL şi-a anunţat public susţinerea faţă de mişcările de stradă.

În acelaşi timp pregăteşte şi o moţiune de cenzură. Ludovic Orban nu are alte variante de luptă politică atâta vreme cât PNL nu are un program politic alternativ la actuala guvernare. Din punct de vedere politic toamna va fi mai fierbinte ca vara. Pentru cariera politică a lui Liviu Dragnea următoarea sesiune parlamentară este decisivă.

Abonează-te acum Online!