Image 1
Image 2

O scenă politică haotică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu un zgomot de fond foarte puternic și insistent, care face greu inteligibilă realitatea politică a momentului, desemnarea unui președinte unic al PNL a trecut aproape neobservată. Disputa lui Sebastian Ghiță, Traian Băsescu și Victor Ponta cu Laura Codruța Kovesi canalizează interesul opiniei publice spre subiecte false, nu foarte diferite de cancanurile VIP-urilor din showbiz.

Evenimentul este important pentru simplul fapt că, PNL fiind unul dintre cele două partide mari din România, de prestația lui în alegerile din decembrie va depinde soarta țării în următorii patru ani. Dacă PNL pierde alegerile, România va fi guvernată de PSD. Cu un președinte de altă coloratură politică, va urma o perioadă de coabitare, probabil tot atât de tensionată ca pe vremea coabitării dintre Traian Băsescu și Victor Ponta. Relațiile dintre Klaus Iohannis și PSD nu sunt mai bune decât cele dintre fostul președinte și PSD.

Nu se prea vede că PNL este conștient de rolul pe care îl are în creionarea viitorului. Scoaterea lui Vasile Blaga din dispozitiv înainte cu două luni de alegeri nu poate rămâne fără consecințe grave. S-a impus înlocuirea lui urgentă. Riscând să rămână nereprezentat la vârf, fostul PDL a acceptat  o comandă unică. Alina Gorghiu devine astfel liderul PNL. Având ea însăși probleme de natură penală, toată responsabilitatea cade pe umerii acestei femei. Justiția, oarbă, așa cum îi stă bine și așa cum ne place să credem că este și DNA, nu va ține seama că se intră în campanie electorală. Așa cum a fost obligat V. Blaga să se retragă, ar putea urma oricare dintre liderii politici. Ar putea urma liderul PSD sau liderul PNL abia desemnat. Această sabie a lui Damocles atârnă deasupra întregii scene politice.

Nu este normal, și benefic pentru societate, ca întreaga dezbatere electorală să se ducă în jurul DNA. Victor Ponta și Alina Gorghiu, să zicem un fost prim ministru și un posibil viitor prim ministru, nu este normal să atingă un nivel atât de jos al disputelor politice.

În aceste zile cetățenii își formează o idee despre programele partidelor, își conturează opțiunile de vot. Ce li se oferă? Un spectacol care nu are nimic în comun cu viitorul lor, viitor care depinde de cei care vor fi aleși în decembrie. Cum  să-și facă oamenii o impresie despre viitor când nu li se oferă decât fragmente discutabile din trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat?

  În aceste împrejurări s-a decis că PNL, singurul partid care se poate considera o alternativă la guvernul de stânga, renunțând la o conducere bicefală, reintră în normalitate desemnându-și un lider unic. Realizează opinia publică importanța acestui eveniment? Ne îndoim. PNL nu are capacitatea de a comunica limpede și ferm ce își dorește, spre ce se îndreaptă. Alina Gorghiu, cu un ghiozdănaș în spate, ca o școlăriță care a făcut o vizită la Paris, nu are nici pe departe greutatea politică a unui lider autentic, vizionar și responsabil.

Până acum copreședinții PNL, Blaga și Gorghiu, își împărțeau în mod simetric procentele încrederii, fiecare cu câte 20 plus-minus 3%. Va fi interesant de văzut dacă, rămasă lider unic, Alina Gorghiu va cumula și procentele lui Vasile Blaga.

O scenă politică haotică, dezorganizată, este imaginea care i se oferă alegătorului înainte cu doar două luni de alegeri. Ce să aleagă? Pentru ce să se prezinte la vot? Nu avem răspunsuri la aceste întrebări.