17.08.2018 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 01.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.00 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Dispariţie sau crimă 2. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu. 05.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gergely Csaba, Tillinger Ştefan. Titlul emisiuni: Pictura – O stare a sufletului. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Ulmeanu. Augustin Iştoc. Titlul emisiunii: Cine este vinovat de violenţele de la mitingul Diasporei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gînţă. Titlul emisiuni: Marius Gînţă – rapor la 8760 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură, La Poessis a avut loc Forumul Economic Invest. 16.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 18.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blajan. Titlul emisiunii: Popicari de la CSM încep un nou sezon. 18.30 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Elena Veturia Chelariu.

O rezervă de alegători

Scris de Dumitru Păcuraru, 18 octombrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În timp ce coaliţia anti-DNA prinde teren, devenind tot mai consistentă prin cumularea forţelor unor foşti adversari, partidele îşi croiesc drum spre alegători aproape nestingherite. S-au creat două planuri. Băsescu, Tăriceanu, Ghiţă, susţinuţi de PMP, ALDE şi PSD, fără să o recunoască, au ajuns să formeze un fel de coaliţie neoficială. PNL, chiar dacă a rămas fără Vasile Blaga, scos din joc de DNA, îşi vede de treabă. În sensul că nu face mai mult în precampanie decât înainte. Alături de PNL, dar împotrivă, USR urcă în sondaje, agăţat de piciorul premierului Cioloş. UDMR tace. Prin urmare nu-l putem integra în nici una dintre cele două tabere.

Avem, aşadar, în funcţie de poziţia faţă de DNA, tabăra PSD-ALDE-PMP, iar pe de altă parte PNL şi USR. Conform ultimului sondaj PSD îşi păstrează primul loc, cu 38%, urmat de PNL, 28%, USR a urcat la 12%, urmat de ALDE – 6%, PMP – 5% şi UDMR 4%. PRU şi Alianţa Noastră, (Marian Munteanu) ar obţine fiecare un procent de 3%. Dacă ţinta rămâne în continuare fixată pe DNA, care în opinia celor trei partide încalcă drepturile omului şi depăşindu-şi atribuţiile a început o vânătoare de politicieni, atunci o alianţă PSD-ALDE-PMP nu poate fi exclusă. Procentele lor adunate se ridică la 49%, iar prin redistribuire pot depăşi 50%. PNL, USR şi UDMR, care chiar dacă este creditată acum cu 4%, va trece pragul electoral, se ridică la aproximativ 45%. În consecinţă, prima şansă de a forma un guvern o are coaliţia PSD-ALDE-PMP, cu UDMR în rezervă.

  PNL, USR, partide puse la dispoziţia preşedintelui Iohannis şi a premierului Cioloş, sunt dezavantajate de procentele pe care le-ar obţine. Salvarea ar putea veni dintr-o creştere spectaculoasă a USR la 15-20%. Problema este că se iau voturi din zona PNL. Cu cât creşte USR, scade PNL. O rezervă de alegători sau nişte alegători de rezervă nu se află pe toate drumurile. Românii din străinătate pe care a mizat PNL pot, într-adevăr, oferi un ajutor. Dar guvernul Cioloş nu a reuşit să organizeze mai multe secţii de votare decât a făcut-o guvernul Ponta. Şi nici nu se ştie dacă românii din străinătate pot fi mobilizaţi ca în timpul alegerilor prezidenţiale. Ei nu se vor înghesui la urne, şi nici nu vor telefona acasă cerându-le disperaţi celor de acasă să voteze partidul lui Nicuşor Dan sau PNL. Nu mai este starea de spirit din 2014.

PNL apelează la o altă soluţie. Va organiza demonstraţii de susţinere a guvernului Cioloş. Dar cine atacă guvernul Cioloş încât să fie nevoie de o susţinere în stradă? Unul câte unul, miniştri şi secretari de stat părăsesc guvernul pentru a candida la parlamentare din partea USR. Mai degrabă, cabinetul Cioloş este asediat de USR decât de opoziţie. PNL intenţionează să adune în stradă 50.000 de persoane. Este cam anormal ca un partid aflat la putere să demonstreze în stradă. Dar fiecare partid are socotelile sale. Însuşi guvernul Cioloş este o emanaţie a străzii. Dar atunci exista o motivaţie, incendiul de la Colectiv. De data aceasta nu se iveşte un motiv de protest decât împuşcarea puiului de urs în Sibiu.

Este posbil ca PNL să iasă în stradă pentru a susţine lupta anticorupţie. Dar este un subiect delicat, pentru că printre demonstranţi s-ar putea afla mulţi clienţi ai DNA.

Ceva trebuie să se întâmple până la declanşarea oficială a campaniei electorale. Preşedintele Iohannis nu este dispus să desemenze un premier din partea PSD. În acelaşi timp, PNL nu are capacitatea de a capta atenţia alegătorilor astfel încât să câştige alegerile.

Abonează-te acum Online!