Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ciuda criticilor, a amenințărilor din partea sindicatelor, guvernul a adoptat prin ordonanță de urgență revoluția salariilor. Printre primii care au reacționat se află Victor Ponta. Fostul premier spune tranșant: Liviu Dragnea a scăzut salariile cu 21%. Consultanții financiari au făcut un calcul matematic și au estimat scăderea la 16,5%. Liderii sindicali amenință că vor scoate în stradă salariații. Opoziția anunță că va introduce o moțiune de cenzură.

Ministrul de finanțe chiar în ședința de guvern a recunoscut că măsura s-a luat împotriva multinaționalelor care exportă profitul. Asta ar însemna că firmele cu capital autohton sunt victime colaterale. Ca fiecare revoluție, va lăsa în urmă un haos. Oamenii au început să iasă în stradă.

Când guvernul Boc a tăiat salariile bugetarilor, măsura  a fost primită cu înțelegere. Traian Băsescu a explicat că este criză, că în sectorul bugetar lucrează peste 1,3 milioane de salariați, iar economia nu mai poate suporta povara fiscală. Nu a avut loc niciun protest. În schimb măsura tăierii salariilor a fost folosită ca armă electorală. Alegerile din 2012, atât cele locale cât și cele parlamentare au fost câștigate la scor de USL folosindu-se de tăierea salariilor. Ecoul tăierilor de salarii nu s-a stins nici în 2016 când PSD a utilizat aceeași armă electorală.

Dacă se va adeveri că în urma revoluției fiscale salariile în mână vor scădea atât în sectorul de stat cât și în cel privat soarta PSD este pecetluită. Opoziția va renunța la sloganele cu anticorupția și vor ataca frontal scăderea salariilor girate de PSD.

Întrebarea este când se va produce cutremurul? Intrarea în vigoare în mod brusc ia pe nepregătite atât firmele cât și instituțiile de stat. Primarii estimează că vor încasa la bugetele locale mai puțin. În cazul orașelor și municipiilor este vorba despre  zeci de milioane de euro. Comunele sunt de asemenea puse în situația de a nu mai avea bani de salarii, ca să nu mai vorbim despre investiții din fonduri proprii.

Ministrul de finanțe vorbește despre o situație dramatică a unor agenți economici, dar benefică pentru bugetul de stat.  Recunoaște că are în vedere multinaționalele și băncile. Piața a reacționat: leul s-a devalorizat, dobânzile la credite cresc. Deci ce se câștigă într-o parte, se pierde pe alta. Așa se întâmplă în fiecare revoluție. Se ia de la unii și teoretic se dă la alții. În practică se ia de la unii, dar nu se dă la nimeni. În numele statului, în numele bugetului de stat, se fac multe nedreptăți. Bine ar fi să nu se întâmple la fel în cazul acestei lovituri fiscale. Nu vedem pe nimeni să se bucure. Explicațiile sunt atât de sofisticate încât nimeni nu înțelege nimic. Un singur lucru este cert: că este nevoie de bani la buget. Unde s-au dus, unde se duc în continuare banii, rămâne învăluit în ceață.

  Moțiunea de cenzură pe care o anunță opoziția va oferi un prilej de limpezire a apelor. Fiind vorba despre banii oamenilor, în funcție de modul în care va pune problema PNL are șansa de a se relansa ca posibilă alternativă la actuala guvernare. PNL trebuie să se prezinte cu propria lui versiune. Dacă ar fi la guvernare ce măsuri ar lua? Cum ar face să crească și salariile, dar să susțină și firmele? Până acum, din păcate, opoziția, și aici includem PNL, USR, PMP, în parte UDMR, nu au prezentat măsuri concrete. De fapt, nu au prezentat nimic. Acum ar fi momentul cel mai potrivit. Dacă nu un partid poate oferi o alternativă atunci cine să o facă? Strada protestează, dar nu dă soluții.

Zilele următoare vor fi decisive pentru înțelegerea acestor măsuri atât de radicale încât a lăsat pe toată lumea fără replică. Orice revoluție lansează un lider.

Sigla Informatia Zilei

Bugetul sub povara bugetarilor

Asculta acest articol Este o realitate indubitabilă: în România numai bugetarii pot pune presiune pe guvern, numai protestele şi grevele