19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

O revoluţie riscantă

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În ciuda criticilor, a ameninţărilor din partea sindicatelor, guvernul a adoptat prin ordonanţă de urgenţă revoluţia salariilor. Printre primii care au reacţionat se află Victor Ponta. Fostul premier spune tranşant: Liviu Dragnea a scăzut salariile cu 21%. Consultanţii financiari au făcut un calcul matematic şi au estimat scăderea la 16,5%. Liderii sindicali ameninţă că vor scoate în stradă salariaţii. Opoziţia anunţă că va introduce o moţiune de cenzură.

Ministrul de finanţe chiar în şedinţa de guvern a recunoscut că măsura s-a luat împotriva multinaţionalelor care exportă profitul. Asta ar însemna că firmele cu capital autohton sunt victime colaterale. Ca fiecare revoluţie, va lăsa în urmă un haos. Oamenii au început să iasă în stradă.

Când guvernul Boc a tăiat salariile bugetarilor, măsura  a fost primită cu înţelegere. Traian Băsescu a explicat că este criză, că în sectorul bugetar lucrează peste 1,3 milioane de salariaţi, iar economia nu mai poate suporta povara fiscală. Nu a avut loc niciun protest. În schimb măsura tăierii salariilor a fost folosită ca armă electorală. Alegerile din 2012, atât cele locale cât şi cele parlamentare au fost câştigate la scor de USL folosindu-se de tăierea salariilor. Ecoul tăierilor de salarii nu s-a stins nici în 2016 când PSD a utilizat aceeaşi armă electorală.

Dacă se va adeveri că în urma revoluţiei fiscale salariile în mână vor scădea atât în sectorul de stat cât şi în cel privat soarta PSD este pecetluită. Opoziţia va renunţa la sloganele cu anticorupţia şi vor ataca frontal scăderea salariilor girate de PSD.

Întrebarea este când se va produce cutremurul? Intrarea în vigoare în mod brusc ia pe nepregătite atât firmele cât şi instituţiile de stat. Primarii estimează că vor încasa la bugetele locale mai puţin. În cazul oraşelor şi municipiilor este vorba despre  zeci de milioane de euro. Comunele sunt de asemenea puse în situaţia de a nu mai avea bani de salarii, ca să nu mai vorbim despre investiţii din fonduri proprii.

Ministrul de finanţe vorbeşte despre o situaţie dramatică a unor agenţi economici, dar benefică pentru bugetul de stat.  Recunoaşte că are în vedere multinaţionalele şi băncile. Piaţa a reacţionat: leul s-a devalorizat, dobânzile la credite cresc. Deci ce se câştigă într-o parte, se pierde pe alta. Aşa se întâmplă în fiecare revoluţie. Se ia de la unii şi teoretic se dă la alţii. În practică se ia de la unii, dar nu se dă la nimeni. În numele statului, în numele bugetului de stat, se fac multe nedreptăţi. Bine ar fi să nu se întâmple la fel în cazul acestei lovituri fiscale. Nu vedem pe nimeni să se bucure. Explicaţiile sunt atât de sofisticate încât nimeni nu înţelege nimic. Un singur lucru este cert: că este nevoie de bani la buget. Unde s-au dus, unde se duc în continuare banii, rămâne învăluit în ceaţă.

  Moţiunea de cenzură pe care o anunţă opoziţia va oferi un prilej de limpezire a apelor. Fiind vorba despre banii oamenilor, în funcţie de modul în care va pune problema PNL are şansa de a se relansa ca posibilă alternativă la actuala guvernare. PNL trebuie să se prezinte cu propria lui versiune. Dacă ar fi la guvernare ce măsuri ar lua? Cum ar face să crească şi salariile, dar să susţină şi firmele? Până acum, din păcate, opoziţia, şi aici includem PNL, USR, PMP, în parte UDMR, nu au prezentat măsuri concrete. De fapt, nu au prezentat nimic. Acum ar fi momentul cel mai potrivit. Dacă nu un partid poate oferi o alternativă atunci cine să o facă? Strada protestează, dar nu dă soluţii.

Zilele următoare vor fi decisive pentru înţelegerea acestor măsuri atât de radicale încât a lăsat pe toată lumea fără replică. Orice revoluţie lansează un lider.

Abonează-te acum Online!