Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

O revoluţie riscantă

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În ciuda criticilor, a ameninţărilor din partea sindicatelor, guvernul a adoptat prin ordonanţă de urgenţă revoluţia salariilor. Printre primii care au reacţionat se află Victor Ponta. Fostul premier spune tranşant: Liviu Dragnea a scăzut salariile cu 21%. Consultanţii financiari au făcut un calcul matematic şi au estimat scăderea la 16,5%. Liderii sindicali ameninţă că vor scoate în stradă salariaţii. Opoziţia anunţă că va introduce o moţiune de cenzură.

Ministrul de finanţe chiar în şedinţa de guvern a recunoscut că măsura s-a luat împotriva multinaţionalelor care exportă profitul. Asta ar însemna că firmele cu capital autohton sunt victime colaterale. Ca fiecare revoluţie, va lăsa în urmă un haos. Oamenii au început să iasă în stradă.

Când guvernul Boc a tăiat salariile bugetarilor, măsura  a fost primită cu înţelegere. Traian Băsescu a explicat că este criză, că în sectorul bugetar lucrează peste 1,3 milioane de salariaţi, iar economia nu mai poate suporta povara fiscală. Nu a avut loc niciun protest. În schimb măsura tăierii salariilor a fost folosită ca armă electorală. Alegerile din 2012, atât cele locale cât şi cele parlamentare au fost câştigate la scor de USL folosindu-se de tăierea salariilor. Ecoul tăierilor de salarii nu s-a stins nici în 2016 când PSD a utilizat aceeaşi armă electorală.

Dacă se va adeveri că în urma revoluţiei fiscale salariile în mână vor scădea atât în sectorul de stat cât şi în cel privat soarta PSD este pecetluită. Opoziţia va renunţa la sloganele cu anticorupţia şi vor ataca frontal scăderea salariilor girate de PSD.

Întrebarea este când se va produce cutremurul? Intrarea în vigoare în mod brusc ia pe nepregătite atât firmele cât şi instituţiile de stat. Primarii estimează că vor încasa la bugetele locale mai puţin. În cazul oraşelor şi municipiilor este vorba despre  zeci de milioane de euro. Comunele sunt de asemenea puse în situaţia de a nu mai avea bani de salarii, ca să nu mai vorbim despre investiţii din fonduri proprii.

Ministrul de finanţe vorbeşte despre o situaţie dramatică a unor agenţi economici, dar benefică pentru bugetul de stat.  Recunoaşte că are în vedere multinaţionalele şi băncile. Piaţa a reacţionat: leul s-a devalorizat, dobânzile la credite cresc. Deci ce se câştigă într-o parte, se pierde pe alta. Aşa se întâmplă în fiecare revoluţie. Se ia de la unii şi teoretic se dă la alţii. În practică se ia de la unii, dar nu se dă la nimeni. În numele statului, în numele bugetului de stat, se fac multe nedreptăţi. Bine ar fi să nu se întâmple la fel în cazul acestei lovituri fiscale. Nu vedem pe nimeni să se bucure. Explicaţiile sunt atât de sofisticate încât nimeni nu înţelege nimic. Un singur lucru este cert: că este nevoie de bani la buget. Unde s-au dus, unde se duc în continuare banii, rămâne învăluit în ceaţă.

  Moţiunea de cenzură pe care o anunţă opoziţia va oferi un prilej de limpezire a apelor. Fiind vorba despre banii oamenilor, în funcţie de modul în care va pune problema PNL are şansa de a se relansa ca posibilă alternativă la actuala guvernare. PNL trebuie să se prezinte cu propria lui versiune. Dacă ar fi la guvernare ce măsuri ar lua? Cum ar face să crească şi salariile, dar să susţină şi firmele? Până acum, din păcate, opoziţia, şi aici includem PNL, USR, PMP, în parte UDMR, nu au prezentat măsuri concrete. De fapt, nu au prezentat nimic. Acum ar fi momentul cel mai potrivit. Dacă nu un partid poate oferi o alternativă atunci cine să o facă? Strada protestează, dar nu dă soluţii.

Zilele următoare vor fi decisive pentru înţelegerea acestor măsuri atât de radicale încât a lăsat pe toată lumea fără replică. Orice revoluţie lansează un lider.

Abonează-te acum Online!