Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Aurica Rus, titlul emisiunii: Tragedie în Călineşti Oaş, o întreagă comunitate este în stare de şoc (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Horia Adrian Ungur, Lorand Turos, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Inspecţia judiciară trece la ministerul justiţiei (reluare) 02.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Doina Crişan, titlul emisiunii: Beneficiile donării de sânge 03.05 Tradiţii oşeneşti promovate la Turţ 03.55 Info magazin, cu Adriana Tivadar 04.21 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strîmb, titlul emisiunii: Aminoacizii 05.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Ovidiu Pop, Carmen Bratosin, titlul emisiunii: File din istoria Colegiului Mihai Eminescu 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Aurica Rus, titlul emisiunii: Tragedie în Călineşti Oaş, o întreagă comunitate este în stare de şoc (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Plantări de puieţi la Satu Mare 10.07 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Totul despre terapia familiei 10.45 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Anamaria Popa, titlul emisiunii: Trăim să mâncăm sau mâncăm să trăim? 11.16 Teleshopping 11.31 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Horia Adrian Ungur, Lorand Turos, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Inspecţia judiciară trece la Ministerul Justiţiei (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Cultură, cu Ioan Aniţaş, invitaţi Gheorghe Cormoş, Constantin Triţă, Andrada Silvana Tcacenco, titlul emisiunii: Interferenţe poetice 14.28 Teleshopping 14.45 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Bogdan Faur, Marius Botan, titlul emisiunii: Unirea Tăşnad ia startul în Liga 3 15.41 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Tiberiu Vălean, titlul emisiunii: Cum poate fi oprită patima beţiei? 16.35 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Elena Popa 17.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita 22.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Lavanda, o aternativă la culturile tradiţionale 23.30 Știri

O pupătură care va face înconjurul lumii

Scris de Dumitru Păcuraru, 12 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Președintele Comisiei Europene face o vizită în România. A început prin a participa la o ședință reunită a celor două camere.

Dacă s-ar numi primul ministru al UE, președintele CE ar deveni cea mai importantă figură politică nu doar din Europa, ci din întreaga lume.

El s-ar putea considera omologul președintelui SUA și al președintelui Rusiei. Un președinte de comisie este doar un președinte de comisie, chiar dacă în pixul lui stau miliardele de euro ale fondurilor europene.

Poate că ne înșelăm, iar șeful comisiei Consiliului European nu este decât produsul supra-birocrației care i-au făcut pe englezi să părăsească UE.

Jean-Calude Juncker și-a făcut apariția în Parlamentul României cu un gest care a stârnit invidie și stupefacție. L-a binecuvântat pe fostul președinte cu trei pupături apăsate pe chelie. Imaginea a devenit virală pe internet.

Acest gest arată puternica susținere de care se bucură Băsescu în plan internațional. Nu mai este personajul timid care stătea stingher într-un colț la întâlnirile cu președinții și șefii de stat.

După un mandat de zece ani poate spune că se trage de brăcinare cu cei care conduc lumea.

Discursul din Parlament a senatorului Băsescu a fost unul de mare forță. Ca o recompensă pentru pupăturile pe frunte, fostul președinte al României și-a exprimat opinia că ar trebui să se înființeze Statele Unite ale Europei.

În prezumtiva situație Juncker nu ar mai fi doar un simplu președinte al C.E. El ar fi omologul președintelui Trunp și al președintelui Putin. Dar până atunci mai trebuie să așteptăm.

Dacă România are ceva de cerut va trebui să apeleze la pilele lui Traian Băsescu. Într-adevăr, România, prin Liviu Dragnea, a cerut să-i fie atribuită Agenția Europeană a Medicamentului, pe care Marea Britanie o pierde după BREXIT.

Cu ocazia acestei vizite președintele Juncker mai putea afla direct de la sursă că România nu are acreditate Autoritățile de Management și nu va primi nici un euro din fondurile europene.

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu în discursul său a acuzat represiunile din România din ultimii ani, ca fantome ale comunismului pe care unii dintre funcționarii de la Bruxelles le aplaudă. Președintele Juncker a aflat așadar de la cel mai înalt nivel că în România sunt probleme care în alte țări nu se regăsesc pe agenda zilei.

Nu avem idee cât de influent este cel care conduce Comisia Europeană, instituția executivă a Uniunii Europene. Pe de altă parte, în spațiul public se discută într-un anumit mod. Despre Uniunea Europeană se discută deja într-o limbă de lemn. Există șabloane, clișee din care politicienii refuză să iasă. Dincolo de ele există foarte multe nemulțumiri, inechități, tratamente discriminatorii. Uniunea Europeană devine cea mai birocratică instituție din lume care se revendică de la democrație.

În spatele limbajului diplomatic există interese uriașe. Unii pierd, alții câștigă. Transnaționalele proliferează, în timp ce firmele autohtone decad, producția locală își restrânge aria de activitate.

Ultima întâlnire, și cea mai importantă, a avut-o președintele Comisiei C.E.  cu președintele României. Klaus Iohannis s-a familiarizat cu problemele UE, cunoaște  importanța fiecărei instituții europene, prerogativele fiecărui înalt funcționar.

Comunicatul comun este însă în aceeași termeni, încărcat de șabloane și clișee privind viitorul Europei.

Abonează-te acum Online!