20.11.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ioan Leitner, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Înaintea preluării preşedinţiei rotative, PSD face remaniere. (reluare) 01.30 Cultură – 10x10 Născut în România 03.00 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.20 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Enătescu. Titlul emisiuni: Primul simpozion de informatică medicală din Satu Mare. 05.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fam. Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Mihai Paşolea, Paula Gabor, Larisa Matei. Titlul emisiunii: Care sunt cauzele principale ale accidentelor?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii:Sfinţii, prietenii noştri. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ioan Leitner, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Înaintea preluării preşedinţiei rotative, PSD face remaniere. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitat: Ovi D Pop. Titlul emisiuni:Ovi D Pop ridică fotografia la nivel de artă. 14.15 Teleshopping 14.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fam. Antal. 15.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Enătescu. Titlul emisiuni: Primul simpozion de informatică medicală din Satu Mare. 16.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 17.50 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitat: Terely Mihai. Titlul emisiunii: Clubul CS Unio a câştigat concursul pe care la organizat. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Lovitura de stat din decembrie 1989.

O primă linie de forţă a guvernului: depolitizarea administraţiei

Scris de Dumitru Păcuraru, 25 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La o săptămână după învestire încep să se profileze liniile de forţă ale guvernului de tehnocraţi. Timpul scurt pe care îl are la dispoziţie nu-i permite lui Dacian Cioloş să tragă de timp. Este ca într-un meci în care Naţionala trebuie să marcheze un gol în ultimul minut pentru a se califica la campionatul european de fotbal.

După întâlnirea de luni seara dintre preşedinte şi premier, considerată “de taină“ pentru că a avut loc seara târziu, a reieşit că una dintre principalele preocupări ale noului Executiv este depolitizarea administraţiei. S-a ajuns la concluzia că existenţa unor grupuri masive, compacte în administraţie este una dintre sursele majore ale corupţiei. Şi, totodată, a ineficienţei.

Nu se ştie cum se va face acest lucru, dar este absolut necesar. Atâta vreme cât liderii politici ocupă atât funcţii executive cât şi politice, ei pot lua decizii aberante cu concursul salariaţilor din instituţii care le sunt subordonaţi pe cale politică. Este ceva de genul “eu te-am adus în această funcţie, eşti în slujba mea şi a partidului”. Cu precizarea că partidul este a liderului, este principalul lui instrument de lucru în exercitarea funcţiei publice. Pe care a obţinut-o şi el tot datorită partidului. Este un cerc vicios din care nu se poate ieşi decât cu ajutorul unei forţe dinafară. Este, de fapt, formula ascunsă a corupţiei din sistemul de stat.

Partidele considerau până acum că este o formulă magică, dincolo de înţelegerea cetăţeanului de rând. ~n realitate, toată lumea ştia şi ştie în continuare ce se întâmplă. Partidele sunt nişte entităţi tari ca piatra care nu pot fi uşor sparte. Secretul forţei lor constă în deţinerea controlului în instituţii cu ajutorul aparatului de partid. Practic, după alegeri, cei care se aflau în sediile de partid în timpul campaniilor electorale se mută în instituţii după ce câştigă alegerile. Cum să schimbi acest lucru?

S-ar spune că preşedintele şi premierul au depistat sursa răului, penetrarea instituţiilor statului de aparatul de partid. Soluţia ar fi depolitizarea administraţiei de stat, locală şi centrală. Din câte s-a înţeles până acum, din diverse declaraţii, se poate trage o primă concluzie. Anume că depolitizarea nu se va face dând oamenii afară, ci obligându-i să renunţe la carnetele de partid. Aşadar, toţi angajaţii din instituţiile publice vor fi obligaţi să-şi dea demisiile din partidul din care fac parte.

O vreme, presupunând că acest lucru se va petrece, vor trece în ilegalitate. Adică, vor fi cu sufletul tot alături de partidul din care au făcut parte şi care le-a oferit un statut privilegiat în cadrul instituţiilor. Acest stadiu de ilegalism va dura până la viitoarele alegeri. După alegeri, dacă fostul lor partid va pierde,  salariaţii din admnistraţie vor deveni oameni liberi.

Riscul este ca după alegeri, ciclul să se repete. Câştigătorii, nimeni alţii decât liderii politici care vor obţine funcţii publice datorită faptului că s-au aflat în partidul victorios, vor avea obligaţia morală de a oferi funcţii celor care i-au ajutat în campanie. Şi ciclul se va relua. Răul va reintra în sistemul de stat. Depolitizarea va fi de scurtă durată. Ca o despăduchiere de o noapte.

  Acest prim front de luptă a Guvernului Cioloş, deschis cu rapiditate, are toate şansele să se bucure de sprijinul popular al populaţiei care nu lucrează în instituţiile publice, ale celor care nu primesc salarii de la stat, ci doar plătesc impozite şi taxe la stat. Care ar fi a doua linie de forţă a Guvernului Cioloş? Demararea investiţiilor, ca sursă de creare a locurilor de muncă.

Abonează-te acum Online!