Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

O primă dezbatere de idei

Scris de Dumitru Păcuraru, 12 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un început timid de dezbatere de idei s-a produs între Vasile Blaga şi Nicuşor Dan. În timp ce copreşedintele PNL consideră că vremea tehnocraţilor a trecut şi că guvernul Cioloş şi-a atins limitele, preşedintele noului partid USR este de părere că epoca tehnocraţilor abia începe.  Şi unul şi celălalt au dreptate în parte.

Este nevoie de un guvern politic pentru că  încă nu s-a inventat o formulă de guvernare fără partide. Pe de altă parte, un guvern de tehnocraţi ar putea contribui la depolitizarea administraţiei centrale şi locale. Pentru un guvern politic îşi asumă responsabilitatea un partid care poate fi sancţionat prin vot. Un guvern de  tehnocraţi nu poate fi tras la răspundere prin vot. Odată demis sau ajuns la capătul mandatului, fiecare ministru îşi pune pălăria pe-o ureche şi pleacă. Eventual după ce şi-a aranjat ceva câtă vreme a fost ministru.

Până la urmă problema va fi tranşată la urne. Partidul care va reuşi să formeze o majoritate, va stabili şi componenţa guvernului. Este de neconceput atât pentru PNL cât şi pentru PSD să nu-şi dorească un guvern politic, adică un guvern pe care să-l susţină din parlament şi să-i stabilească direcţiile de acţiune. Nicuşor Dan vede altfel lucrurile pentru că partidul său  nu are structuri, nu are cadre şi încă nu s-a adunat clientelă în jurul său. Astfel de partide, în ultimă instanţă, partide anti-sistem nu au viaţă lungă. A afirma că nu vrei guvern politic este o idee care conduce spre anarhie. Dacă nu partidele care au participat la alegeri decid asupra guvernării, cine o face? Preşedintele? Un grup ocult? Societatea civilă, care în fapt nu există decât ca un concept, ca o  abstracţiune? Excluzând partidele din actul guvernării, acestea îşi pierd raţiunea de a fi.

Dar se naşte şi o altă întrebare: la ce bun alegerile democratice dacă se exlude scopul, accederea la guvernare? Un senator propunea numirea directorilor pe baza “încrederii personale”. Şi-a retras însă proiectul. Până la urmă directorii, şefii de servicii, de departamente, sunt desemnaţi exact pe baza “încrederii personale”. Necazul este că cercul aleşilor nu trece de graniţa partidelor. Toate funcţiile ocupate prin concurs sunt simple făcături, la concurs înscriindu-se persoane agreate de partidul aflat la guvernare.

Este frumos ce spune Nicuşor Dan, dar este o utopie. Dacă partidul său la fel ca PP-DD va obţine 15% la parlamentare, dacă nu va oferi funcţii, va avea aceeaşi soartă ca partidul lui Dan Diaconescu. Însuşi faptul că îi invită pe miniştri tehnocraţi în USR contrazice ideea că poate funcţiona în continuare un guvern nepolitic. Adică ministrul cutare, azi independent, va intra într-un partid nu va mai dori să fie desemnat în continuare ministru? Este o naivitate. Sau o strategie.

În campaniile electorale, partidele au datoria să spună lucrurilor pe nume. Blaga spune clar că PNL vrea să ajungă la guvernare. Traian Băsescu, politician cu experienţă, ştie că trebuie să candideze el însuşi pentru a trece PMP peste pragul electoral. Liviu Dragnea ştie că este obligatoriu să se împace cu Victor Ponta pentru că este în avantajul PSD să nu-l excludă pe fostul premier. Până şi Augustin Zegrean, fostul preşedinte CCR, este sincer atunci când afirmă că vrea să ajungă parlamentar ca să facă legi bune, pentru că cele existente nu sunt bune. Sinceritatea este, uneori, obligatorie chiar şi în politică. Mai mult ca niciodată, acum ar fi nevoie şi de o intervenţie a preşedintelui Iohannis. Vrea în continuare guvern tehnocrat sau pariază pe PNL?

Abonează-te acum Online!