Image 1
Image 2

O primă dezbatere de idei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un început timid de dezbatere de idei s-a produs între Vasile Blaga și Nicușor Dan. În timp ce copreședintele PNL consideră că vremea tehnocraților a trecut și că guvernul Cioloș și-a atins limitele, președintele noului partid USR este de părere că epoca tehnocraților abia începe.  Și unul și celălalt au dreptate în parte.

Este nevoie de un guvern politic pentru că  încă nu s-a inventat o formulă de guvernare fără partide. Pe de altă parte, un guvern de tehnocrați ar putea contribui la depolitizarea administrației centrale și locale. Pentru un guvern politic își asumă responsabilitatea un partid care poate fi sancționat prin vot. Un guvern de  tehnocrați nu poate fi tras la răspundere prin vot. Odată demis sau ajuns la capătul mandatului, fiecare ministru își pune pălăria pe-o ureche și pleacă. Eventual după ce și-a aranjat ceva câtă vreme a fost ministru.

Până la urmă problema va fi tranșată la urne. Partidul care va reuși să formeze o majoritate, va stabili și componența guvernului. Este de neconceput atât pentru PNL cât și pentru PSD să nu-și dorească un guvern politic, adică un guvern pe care să-l susțină din parlament și să-i stabilească direcțiile de acțiune. Nicușor Dan vede altfel lucrurile pentru că partidul său  nu are structuri, nu are cadre și încă nu s-a adunat clientelă în jurul său. Astfel de partide, în ultimă instanță, partide anti-sistem nu au viață lungă. A afirma că nu vrei guvern politic este o idee care conduce spre anarhie. Dacă nu partidele care au participat la alegeri decid asupra guvernării, cine o face? Președintele? Un grup ocult? Societatea civilă, care în fapt nu există decât ca un concept, ca o  abstracțiune? Excluzând partidele din actul guvernării, acestea își pierd rațiunea de a fi.

Dar se naște și o altă întrebare: la ce bun alegerile democratice dacă se exlude scopul, accederea la guvernare? Un senator propunea numirea directorilor pe baza “încrederii personale”. Și-a retras însă proiectul. Până la urmă directorii, șefii de servicii, de departamente, sunt desemnați exact pe baza “încrederii personale”. Necazul este că cercul aleșilor nu trece de granița partidelor. Toate funcțiile ocupate prin concurs sunt simple făcături, la concurs înscriindu-se persoane agreate de partidul aflat la guvernare.

Este frumos ce spune Nicușor Dan, dar este o utopie. Dacă partidul său la fel ca PP-DD va obține 15% la parlamentare, dacă nu va oferi funcții, va avea aceeași soartă ca partidul lui Dan Diaconescu. Însuși faptul că îi invită pe miniștri tehnocrați în USR contrazice ideea că poate funcționa în continuare un guvern nepolitic. Adică ministrul cutare, azi independent, va intra într-un partid nu va mai dori să fie desemnat în continuare ministru? Este o naivitate. Sau o strategie.

În campaniile electorale, partidele au datoria să spună lucrurilor pe nume. Blaga spune clar că PNL vrea să ajungă la guvernare. Traian Băsescu, politician cu experiență, știe că trebuie să candideze el însuși pentru a trece PMP peste pragul electoral. Liviu Dragnea știe că este obligatoriu să se împace cu Victor Ponta pentru că este în avantajul PSD să nu-l excludă pe fostul premier. Până și Augustin Zegrean, fostul președinte CCR, este sincer atunci când afirmă că vrea să ajungă parlamentar ca să facă legi bune, pentru că cele existente nu sunt bune. Sinceritatea este, uneori, obligatorie chiar și în politică. Mai mult ca niciodată, acum ar fi nevoie și de o intervenție a președintelui Iohannis. Vrea în continuare guvern tehnocrat sau pariază pe PNL?

Dacă partidele mici ar fi mari şi partidele mari ar fi mici

Să începem cu consecinţele reformei fiscale Ciolacu-Boloş: dacă se dă greş cu setul de măsuri propuse, PSD şi PNL se pot pregăti să facă saltul înapoi de la categoria super-greilor, de partide mari, la categoria cocoş, de partide mici. După primele măsuri prezentate “reaşezarea poverii fiscale pe criterii echitabile” pare să fie doar un slogan.

Sigla Informatia Zilei

2023, anul înarmărilor

Asculta acest articol Cu 45 de miliarde de dolari s-a ales Ucraina în urma vizitei preşedintelui Volodomir Zelenski la Casa