Image 1
Image 2

O plantaţie de nuc pe un hectar poate aduce un profit de 15.000 de euro

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Plantaţie de nuc
Plantaţie de nuc

Producţia mondială de nuci se ridică la peste 1,6 milioane de tone pe an, principalii producători fiind China, SUA, Iran, Turcia si Ucraina. Cum această cantitate nu este suficient, este în creştere numărul celor care înfiinţează livezi de nuci. Cunoscătorii recomandă plantarea soiul de nuc „Chandler”, de origine americana. Acesta este recunoscut pentru producţia sa, precum şi pentru calitatile miezului. O plantaţie de un hectar poate aduce un profit de 15.000 de euro.

Soiul Chandler se poate considera ca fiind etalonul nucilor. Coaja este subţire, producţia ajunge la circa 5-6 tone pe hectar în Franţa, iar la noi de 3,5-4 tone. Producţia maximă, de circa 4 tone pe hectar, pentru condiţiile pedoclimatice de la noi, se obţine începând cu anul 6-7 de la înfiinţarea livezii. Cel mai mare avantaj însă este faptul că miezul rămâne întreg atunci când se sparge nuca. O altă caracteristică importantă a soiului Chandler este că au o înalţime relativ mica în comparaţie cu alte soiuri. Ajunge la circa 6 metri înălţime la maturitate.

Cei care doresc să înfiinţeze o livadă de nuci cu soiul Chandler e bine să ştie că distanţa de plantare recomandată pentru această specie este de 8 metri între rânduri şi de 5 m între pomi, în cazul în care dorim să avem acces la puieţi cu tractorul. La livezile înfiinţate pe suprafeţe mai mici, distanţa între rânduri poate fi şi de 7 m.

Practic randamentul de prindere este de 100%.

Grosimea cojii de nucă pentru soiul Chandler este destul de mică. Miezul are o culoare deschisă şi reprezintă circa 50% din greutatea totală a nucii.

Profitul poate ajunge la circa 15.000 de euro pe hectar. Socoteala corespunde unei productii de nucă de 4 tone la hectar, vândută la 6 euro/kilogram. Înfiinţarea unui hectar de nuci din soiul Chandler îl poate costa circa 2.500 de euro. Suma include costurile cu materialul săditor (200 de puieţi x 10 euro) şi închirierea unui utilaj pentru plantare.

Recoltarea trebuie realizată cât se poate de repede. Nucile nu trebuie să stea la sol mai mult de trei zile. Acestea trebuie uscate imediat după recoltare, în aer cald.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with