Image 1
Image 2

O nouă şedinţă a Cenaclului Cronograf a avut loc în Berindan

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Vineri, 17 iulie 2020, a avut loc o nouă întâlnire a membrilor Cenaclului Cronograf Satu Mare. Pentru a doua oară, locul în care s-a desfăşurat şedinţa a fost terasa cabanei proprietatea lui Felician Pop, din Berindan, comuna Odoreu.

Cadrul natural a oferit participanţilor o perspectivă panoramică a satului şi a împrejurimilor, precum şi pomii (unii de sub un metru) din grădină încărcaţi cu fructe date în pârgă.

Participanţi

Au fost prezenţi scriitori, poeţi, jurnalişti şi oameni iubitori de cultură. Iată câţiva dintre participanţi: Loredana Ştirbu, preşedinta cenaclului, Felician Pop, Vasile Conioşi Mesteşanu, Robert Laszlo, soţii Cornelia şi Ioan Bălan Pop, Adrian Lupescu, Gheorghe Cormoş, Robert Laszlo, Alexandru Ardelean, Mihai Sas, Elena Bistrup, Daniel Volosciuc, Francisc Balog, Natalia Riţ, Carol C. Koka, Vasile Nechita. În calitate de invitaţi au participat: Adrian Cozma, consilier judeţean PNL şi Gigel Buth, profesor de matematică, fost inspector şcolar general.

Cine a avut note foarte mici la chimie?

Cu toţii au fost invitaţi să deguste o pălincă din pere sălbatice, ”producţie proprie Felician Pop”. Conceput după toate regulile marketingului, ambalajul de sticlă poartă la bază o panglică din tricolorul românesc, iar eticheta este imprimată cu următorul text poetic (care ne aminteşte de calvarul îndurat pe vremea când eram pe băncile şcolii): ”Pălincarul a avut întotdeauna note foarte mici la chimie”.

Manifestări scriitoriceşti

În acea atmosferă bucolică, poeţi şi scriitori au citit din creaţia proprie, sau au interpretat cântece îndrăgite de români. Astfel, au citit sau au recitat poeme: Daniel Volosciuc, Francisc Balog şi Gheorghe Cormoş, cu o poezie dedic ată predecesorilor săi, pe care i-a enumerat: Ion Baias, Emil Matei, Dorin Sălăjan, Ioan Vădan, Viorel Vladimirescu, Gheorghe Creţu, Salah Mahdi şi Ion Bledea.
În continuare, Alexandru Ardelean, a citit un fragment din proza intitulată ”Eroul naţional”, având ca temă un nou virus. Proza sa e populată cu personaje de baltă, care de care mai pitoreşti: fraţii Buhai, Brotacu’, Brotăcelu’, Mormolocu’…
Cenacliştii de la Cronograf au aflat o altă ipostază a prozatorului Mihai Sas, anume textul literar umoristic de bună calitate.
Invitând asistenţa să identifice autorul parodiat (în sensul bun al cuvântului), Carol C. Koka a dat citire unui poem dedicat poetului Ion Bala. În versuri, el pune în valoare expresii din creaţia poetului: ”Ai făcut mereu o disecţie magică/ A cuvintelor rare din inimi/ Răsărite în mentalul interior/ A faptelor transpuse în slove./ Ai cântat ca nimeni altul/ Frumoasele consoane eleusine/ Pe plajele vocalelor înflorite…” .


Momente inedite a oferit Vasile Conioşi Mesteşanu cu placheta sa de haiku-uri, intitulată ”Frunze de dafin”. Pasionat de fotografie, a asigurat şi câteva instantanee pentru ziarul nostru.
La rândul său, profesorul Gigel Buth a vorbit despre elemente de ştiinţe în poezia lui Mihai Eminescu (inclusiv de matematică: şirul lui Fibonacci, secţiunea de aur…).
În buna tradiţie a cenaclului, prezentările de texte literare au alternat cu cântece folk sau patriotice (la care Elena Bistrup, nostalgică de pe vremea pribegiei în Danemarca, îşi ştergea câte o lacrimă). Participanţii au ascultat cântece din repertoriul Cenaclului Flacăra (Arpad Domokos, Adrian Păunescu: ”Noi aici avem o ţară…”, „Totuşi unde au fost românii, când a fost tăiat Viteazul …”)
Şedinţa s-a încheiat cu o partidă de volei pe un teren acoperit cu nisip.

Foto: Vasile Conioşi Mesteşan

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with