Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Mirel Dan, Titlul emisiunii: Taxa de mediu poate fi recuperată (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Dumitru Pop, Iuliu Ilyes, Horea Anderco. Titlul emisiunii: Un nou episod PSD contra PSD (reluare) 02.30 In slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 03.32 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 05.08 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Szekely Tibor. Titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Mituri despre vaccinare 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: De ce suntem pe ultimul loc din Europa la reciclare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Tallian Katalin, Ioan Man. Titlul emisiunii: Ambrosia Artemisiifolia, factor de risc pentru mediu şi sănătate 10.22 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Pop. Titlul emisiunii: Tăieri de corecţie şi fructificare în livezi 11.17 Teleshopping 11.32 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Dumitru Pop, Iuliu Ilyes, Horea Anderco. Titlul emisiunii: Un nou episod PSD contra PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Marian Vanca, Remus Pirici, Ionuţ Tripon. Titlul emisiunii: De ce şi-ar alege un tânăr profesia de informatician 14.23 Teleshopping 14.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.52 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Budău. Titlul emisiunii: Experienţe, meditaţii, rugăciuni ascultate 16.28 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.34 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Teodora Pope. Titlul emisiunii: Salina de suprafaţă, la fel de eficientă ca una de adâncime (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Veres Robert. Titlul emisiunii: Cum e să fii diferit? 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan. Titlul emisiunii: Sfaturi la început de an 23.30 Ştiri

O nemeritată vacanţă

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Parlamentul rămâne o instituţie cu un statut incert. Terfeliţi încă de la înfiinţarea lui, parlamentarii au o imagine publică foarte proastă. Vina o poartă în primul rând ei înşişi, mai puţin împrejurările. La un moment dat s-a spus că de vină sunt partidele şi modul în care sunt promovaţi în funcţii oameni nepregătiţi. După o lungă dezbatere s-a mers pe votul uninominal. S-a dovedit a fi o decizie şi mai proastă. Aleşii uninominali au fost mai dezastruoşi decât aleşii pe listele de partid.

Mai mult, din cauza modului defectuos în care a fost  făcută legea, parlamentul s-a mărit cu peste 100 de parlamentari. S-a revenit la vechea lege.

Uninominalul a fost îngropat definitiv. Imaginea Parlamentului a rămas la fel de proastă. Luat în parte, în colegiul său, parlamentarul în sine nu este o catastrofă atât de mare cum pare atunci când aleşii sunt luaţi la grămadă. Sunt ca lupii. Când un lup este singur este timid, iar când se adună mai mulţi indivizi se formează o haită sălbatică.

     Cel mai mare reproş care i se aduce Parlamentului este că face legi proaste. Avem exemple cu duiumul. Practic, nicio lege adoptată de-a lungul timpului nu a fost concepută şi votată în aşa fel încât să nu se impună modificări. Legea Educaţiei rămâne o mostră de lipituri. Improvizată, peticită cu tot felul de interese mărunte, legislaţia stufoasă, ambiguă, se răzbună. Legea pensiilor, legile de funcţionare ale diferitelor instituţii, ca să nu mai vorbim de codurile fiscale şi penale, au creat anomalii care fac din România o ţară care aleargă cu picioarele în sac. Nimic nu funcţionează normal. România este o ţară blocată de propriile ei reguli.

Nu mai este nevoie să spunem că regulile au fost stabilite de “experţi” care habar nu au pe ce lume trăiesc. Dar parlamentarii sunt în vacanţă. În timpul caniculei nu se poate munci. În schimb guvernul este în acţiune.

Nu întreaga vină pentru haosul legislativ trebuie pusă în sarcina legislativului. Guvernul produce pe bandă rulantă proiecte de legi. Guvernul emite ordonanţe de urgenţă cu putere de lege. Fără acordul guvernului nu ar fi fost posibilă o lege a retrocedărilor. Guvernele, fie că este vorba despre cel condus de Emil Boc, de Victor Ponta sau Dacian Cioloş, au acceptat în mod tacit să fie devalizat bugetul de stat prin sumele uriaşe acordate pentru restituirea fostelor proprietăţi. Clienţii DNA sunt indivizii care au cumpărat drepturile litigioase. Cum a fost posibil ca nici parlamentul, nici guvernul să nu observe că legea este făcută special pentru speculanţi? Preşedintele Băsescu trebuia să fie primul care să fie informat. Sute de milioane de euro s-au evaporat din bugetul statului. Ultimul fugar, miliardarul Puiu Popoviciu, este unul dintre beneficiari. Nu este singurul. O parte dintre beneficiari, cei mai mărunţi, sunt condamnaţi sau anchetaţi. Rechinii sunt liberi şi cu banii puşi la păstrare.

Instituţiile de forţă s-au concentrat mai mult pe clasa politică decât pe profitorii efectivi. Calul de bătaie rămâne cel care atrage mai mult atenţia opiniei publice din ţară şi străinătate. Politicienii de vârf sunt trofeele preferate şi de DNA, şi de mass media. Politicienii de vârf, liderii politici, sunt responsabili pentru tot ce nu merge bine în ţară. Sunt însă apăraţi de lege, de legile pe care tot ei le-au făcut.

În fiecare vară, după modelul şcolilor, parlamentarii îşi iau vacanţă. Preşedintele Camerei Deputaţilor a dorit să dea un exemplu pozitiv şi i-a chemat pe parlamentari din vacanţă pentru a decide în privinţa pensiilor speciale. A fost doar o simplă acţiune de propagandă. Liviu Dragnea a lăsat lucrurile în coadă de peşte şi a plecat la pescuit oceanic. Asta se întâmplă de ani de zile. Când dau de greu, politicienii pleacă în vacanţă. De cele mai multe ori, în vacanţe nemeritate.

Abonează-te acum Online!