Image 1
Image 2

O moțiune cu final așteptat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    De regulă moțiunile de cenzură sunt depuse de întreaga opoziție. Nu te poți aștepta la căderea unui guvern dacă opoziția este fărâmițată. S-ar părea că moțiunea de cenzură anunțată pentru începutul lunii iunie se pregătește fără UDMR. De fapt, PNL știe că tema nu este agreată de maghiari. Este vorba despre votul prin corespondență pentru cetățenii români din străinătate. UDMR se opune din motive lesne de înțeles.

O prezență masivă la vot poate plasa UDMR sub pragul electoral.
Sunt calcule destul de exacte. Dar UDMR nu trebuie să-și facă probleme. Moțiunea nu va trece. Nici nu este inițiată în acest scop. PNL nu dorește altceva decât să reaprindă flacăra nemulțumirii românilor din diaspora cărora li s-a încălcat în 2014 dreptul la vot. Guvernului PSD i se reamintește că a pierdut alegerile prezidențiale pentru că nu a respectat un drept fundamental al omului în democrație. Acesta este scopul moțiunii de cenzură pe care PNL a anunțat că o va depune în data de 5 iunie.
Parlamentarii puterii evident vor vota împotrivă. Prin urmare PSD va fi acuzat că încalcă în continuare dreptul diasporei la vot. PNL va culege roadele, va ieși în câștig chiar dacă moțiunea va cădea. În același timp i se oferă președintelui Iohannis prilejul de a ieși în public și a critica Guvernul Ponta. El le-a promis românilor din străinătate că va rezolva accesul la vot în caz că va deveni președinte. Nu se poate ține de cuvânt pentru că se opune Guvernul Ponta. Teoretic, PNL și președintele Iohannis vor acumula capital electoral în urma acestei acțiuni. Nu  se știe cum va reacționa PSD.
Ce contramăsuri poate lua Guvernul Ponta în fața acuzațiilor? O primă măsură extremă ar fi promisiunea că va introduce votul prin corespondență. În felul acesta i-ar sufla PNL-ului o temă foarte populară. O analiză foarte atentă ar putea demonstra că votul prin corespondență nu este doar în avantajul PNL. Se cunoaște, totuși, că românii din străinătate votează în cea mai mare parte cu dreapta. Deci, pentru PSD rămâne o dilemă: dacă introduce votul prin corespondență pierde, dacă nu-l introduce de asemenea pierde. Trebuie, așadar, să găsească o soluție de mijloc.
Cum va gestiona PNL refuzul PSD de a introduce votul prin corespondență? Readucerea în actualitate a unor  teme vechi care la momentul lor s-au dovedit utile din punct de vedere electoral nu este întotdeauna încununată de succes. Până la alegerile parlamentare mai este un an și ceva. În acest răstimp se pot întâmpla multe, inclusiv căderea Guvernului Ponta. Din alte motive decât cel invocat de apropiata moțiune de cenzură. La un moment dat Victor Ponta afirma că guvernul său poate fi dat jos, dar nu de opoziție, ci de DNA. Este mult adevăr aici. Acțiunea de curățire a scenei politice este încă un proces în curs de desfășurare. Foarte mulți oameni din anturajul puterii nu par să se fi liniștit. Corupția la vârf atât în administrațiile locale cât și în cea centrală este la același nivel ca înainte de demararea campaniei. Au fost scoase din joc piese nesemnificative, simpli pioni. Sistemul continuă să macine banul public. Ar fi normal ca opoziția să înainteze o moțiune de cenzură pe tema corupției. Dar opoziția este prinsă ea însăși în aceeași capcană. Face parte din joc, se hrănește la sânul aceluiași sistem corupt. Prin urmare, este de preferat o moțiune cu tema votului prin corespondență a diasporei care nu aduce cu sine decât un val de vorbe fără consecințe majore.

Sigla Informatia Zilei

Ţara jumătăţilor de adevăr

Asculta acest articol Un eşec nu se poate transforma într-o victorie. Oricât s-ar strădui întreaga populaţie, România a căzut examenul