Image 1
Image 2

O majoritate confortabilă, dar neliniștitoare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Strict aritmetic, Guvernul Ponta are o majoritate confortabilă. Într-o democrație consolidată, sănătoasă, cu o susținere parlamentară atât de consistentă, de peste 55%, un guvern ar sta liniștit până la terminarea mandatului. Sunt extrem de multe exemple în care puterea era la o diferență de un vot față de opoziție și a rezistat. La noi contează de partea cui este președintele.

Dacă vrea, președintele-jucător, indiferent de ponderea partidelor, instalează sau dărâmă guverne.
Lumea speră că după alegerea lui Klaus Iohannis lucrurile se vor schimba. Asta nu înseamnă că se dorește rămânerea PSD-ului la guvernare. Oamenii ar dori să se instaureze legea și ordinea mai târziu, după ce va cădea actualul guvern.

Căderea actualului guvern nu este un simplu act de voință.  :i dacă ar vrea, viitorul președinte se va lovi de o majoritate dispusă să apere Guvernul Ponta până în pânzele albe. Cel puțin asta se deduce din declarațiile liderilor din coaliția de guvernare. După ieșirea UDMR de la guvernare, cabinetul Ponta continuă să aibă majoritatea în Parlament. Coaliția  include trei partide și un grup parlamentar. Călin Popescu Tăriceanu nu a reușit să-și înregistreze PLR-ul, însă va primi două ministere, la fel ca PC și UNPR. Guvernul Ponta, ca număr de parlamentari, are o susținere solidă.

Anomalia de  la alegerile parlamentare din 2012, când numărul aleșilor a ajuns la 588, își arată acum utilitatea. Cu numărul normal probabil că după spargerea USL și pierderea alegerilor prezidențiale PSD ar fi intrat automat în opoziție. De asemenea, dacă migrația nu ar fi modificat opțiunea electoratului, azi nu s-ar mai putea vorbi despre o majoritate confortabilă, ci despre una foarte fragilă.

PP-DD le-a pus unor partide pe tavă un număr impresionant de parlamentari. Dan Diaconescu a mai rămas doar cu 13 aleși din 68. Transfugii contribuie masiv la majoritatea de azi. Au plecat oameni de la toate partidele, mai puțin de la UDMR. Si-au rotunjit grupurile parlamentare partide mici care nici măcar nu au candidat pe liste proprii.

Valul USL a favorizat partidele de buzunar UNPR și PC. Aceste formațiuni se dovedesc acum foarte utile. Fără ele, PSD și-ar lua adio de la guvernare. Dar tot partidele mici trimit în opoziție partidul sub mantia căruia s-au dezvoltat. PDL a trecut printr-o astfel de experiență.

Trăgând învățămintele de rigoare din greșelile altora, PSD își ia măsuri de precauție. Aliații au obținut cam tot ce-și doresc. Niciun efort din partea PSD nu este prea mare pentru a se menține la putere. Dacă s-ar întâmpla ceva neprevăzut de natură să tulbure armonia din coaliție, PSD ar avea cel mai mult de pierdut. Odată intrați în opoziție, social democrații s-ar masacra între ei. Oricum s-a creat o falie prin excluderea lui Marian Vanghelie și Mircea Geoană. În PC se aude că s-ar pregăti o revoltă împotriva lui Daniel Constantin. Rămas fără sprijinul lui Dan Voiculescu, poziția liderului PC se clatină.

În PLR nu totul este foarte clar. Partidul încă nu este înregistrat la tribunal. Liberalii care au părăsit PNL odată cu trecerea timpului s-ar putea să constate că locul lor este în PNL. Mai departe, grupul Minorităților se duce întotdeauna după putere. La cel mai mic semnal părăsesc un partid pe cale de a pierde puterea pentru altul pe cale să acceadă la putere.

O simplă întâlnire cu Klaus Iohannis îi poate determina să schimbe tabăra. Pe scurt, PSD este într-adevăr cel mai mare partid, Guvernul Ponta are asigurată majoritatea în Parlament, dar cu toate astea nu poate dormi liniștit. Oricând se poate isca o furtună ca din senin și să-l spulbere.

Populismul de stânga și demagogia de dreapta

Vorbim despre partidele populiste ca și cum partidele tradiționale ar fi sinceritatea întruchipată. Nu promit mai mult decât pot livra, nu manipulează, nu introduc teme false în discursurile lor, într-un cuvânt, nu înșală poporul? 

Sigla Informatia Zilei

Intrăm în altă logică

Asculta acest articol Marcel Ciolacu a intrat mai greu în pielea liderului politic al celui mai mare partid din România.