Image 1
Image 2

O mai puțin meritată vacanță

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Parlamentarii intră în vacanță, nu fără a lăsa pe masă câteva subiecte greu de digerat. Guvernul are pe țeava puștii amnistia fiscală. Este vorba despre ștergerea datoriilor avute de agenți economici și de persoane fizice înregistrate până la sfârșitul anului 2017. Acesta ar fi un cadou de Centenar. Se estimează o sumă de aproximativ 90 de miliarde de lei. Cum banii ăștia nu vor fi recuperați niciodată, amnistia este doar o manevră politică destul de controversată.

Tot în cârca guvernului este pusă intenția de a emite o ordonanță de amnistie și grațiere prin care s-ar rezolva dintr-un foc problemele penale ale președintelui PSD Liviu Dragnea. Opoziția trage asupra guvernului din toate direcțiile, nu atât din dorința de a împiedica emiterea ordonanței, cât pentru a îngroșa tema penalilor.

Și Curtea Constituțională intră în vacanță lăsând nerezolvate sesizările pe marginea Codurilor penale. În schimb i-a făcut un cadou de vacanță lui Liviu Dragnea declarând neconstituțională legea înființării Fondului Suveran de Investiții. O pleașcă de 10 miliarde de euro.

Tot bani foarte mulți sunt în joc pe marginea legii offshore, lege votată de Camera Deputaților care a suscitat o vie dezbatere privind modul în care se dau pe nimic bogățiile naturale ale României. S-au supărat foarte rău investitorii străini. Cu siguranță firmele de lobby nu vor intra în vacanță. Până la toamnă probabil sumele vehiculate că vor intra în buzunarul României se vor mai micșora.

Tot o temă lansată în ultimele zile, dar cu destulă discreție, este a renunțării la cota unică și introducerea impozitării progresive a salariilor. Asta lovește tare în salariile bugetarilor, abia majorate. Ce au câștigat pe hârtie, vor pierde la casierie.

Ne îndoim însă că guvernul va avea curajul să recurgă la o asemenea măsură, cei cu salarii mari la stat fiind în mare parte votanții PSD. O asemenea măsură ar putea lua un partid de dreapta. Sau cel puțin să anunțe că este necesară și dreaptă impozitarea progresivă. Cei care câștigă mai mult este corect, moral și economic să plătească mai mult. Statul, cu cât împarte mai mult, cu atât are nevoie de bani mai mulți.

La sfârșitul unei sesiuni parlamentare s-ar impune publicarea unui bilanț. Chiar și opoziția care nu a prea reușit să-și impună proiectele de legi ar fi util să-și publice lista propunerilor. Astfel s-ar vedea ce ar face dacă va veni la putere. Ce propuneri legislative a avut PNL? Dar zbanghiul USR? Care a fost aportul PMP condus de fostul președinte Traian Băsescu?

În mare parte se cam știe ce a muncit majoritatea parlamentară înainte de a pleca într-o mai puțin meritată vacanță. S-a zbătut să modifice legile justiției, dând astfel apă la moară opoziției. Pe lângă controversatele modificări la legile justiției a mai făcut câte ceva. La fel și UDMR ar trebui să-și facă o socoteală dacă a meritat sau nu să susțină majoritatea PSD-ALDE. Ce a primit în schimbul susținerii?

Parlamentarii intrând în vacanță lasă loc liber de manifestare pentru guvern. Liviu Dragnea plecând în vacanță premierul Viorica Dăncilă rămâne stăpâna butoanelor. Cum recent s-a întâlnit și cu președintele Iohannis, iar întâlnirea nu s-a lăsat cu critici din partea președintelui, înseamnă că Viorica Dăncilă ar putea fi regina acestei veri. O vom vedea la lucru de una singură sau va pleca și ea în vacanță?