Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Fără să o recunoască deschis, între parlamentari și procurori se cască o prăpastie din ce în ce mai mare. “Vă vine rândul și vouă!”, avertiza Elena Udrea din ușa arestului. “O să ne ia pe toți, unul câte unul”, se plângea Viorel Hrebenciuc colegului Dan Șova. Că a intrat spaima în toată clasa politică, de la primari la funcționari, de la parlamentari la miniștri și mari oameni de afaceri, nu mai există niciun dubiu. Dosarele retrocedării, Microsoft, precum și altele mai puțin răsunătoare, dar cu mari prejudicii, au zguduit opinia publică.

Toată lumea știa că se fură, dar nu în halul acesta. Nivelul mitei, comisioanelor, pretențiilor nejustificate a ajuns la cifre astronomice. În ultimele luni oamenilor li s-a oferit satisfacția că se face dreptate. Au văzut personaje arogante, altădată intangibile, încătușate. Au luat cunoștință cu personaje din lumea afacerilor care au învârtit zeci, sute de milioane de euro. Opinia publică a răsplătit munca procurorilor DNA. Popularitatea și încrederea în DNA a atins cote nemaivăzute.

Lumea a părut că uită că dreptatea “până la capăt”, cum spunea sloganul USL, înseamnă un proces lung. Nu procurorii, ci judecătorii decid până la urmă. Acest lucru se pare că l-au descoperit parlamentarii după ce au văzut că li se subțiază rândurile. Prin urmare, vor să schimbe legea care permite DNA să-i rețină și să-i aresteze preventiv.

Până la urmă se demonstrează și de data aceasta că “corb la corb nu scoate ochii”. În perioada următoare parlamentarii vor coace ceva care să le apere integritatea. Și, poate, să le acopere și afacerile.
Pe de altă parte, opinia publică a fost șocată când a aflat că denunțătorii au scăpat de urmărirea penală. Cei care au scos sute de milioane de euro din afacerea retrocedărilor și Microsoft vor fi liberi pentru că i-au denunțat pe politicienii cărora le-au oferit mită. Din banii furați. Acest lucru este greu de priceput de cetățeanul de rând.

Dar așa este legea. Fiind în defavoarea politicienilor, parlamentarii vor să o schimbe. Cum vor reacționa procurorii? Cum va reacționa opinia publică? Vom vedea.
Că parlamentarii s-au hotărât să reacționeze stă dovadă votul de ieri. Cererea de arestare preventivă înaintată de DNA a fost respinsă de senatori în cazul lui Dan Șova.

Este adevărat că și cazul lui este ceva mai special. Din 151 de senatori prezenți, au votat pentru încuviințarea arestării 79, împotrivă 67, și au fost anulate 5.  În situația lui Darius Vâlcov lucrurile au stat diferit. Dosarul său s-a complicat după ce s-a găsit un seif ascuns în care omul își pusese vreo trei kilograme de aur, 90.000 de dolari, un tablou de Renoir și alte valori de lux.

Din 150 de senatori prezenți au votat pentru arestare 97, împotrivă 48, iar 5 voturi au fost anulate. Deci fostul ministru de Finanțe poate fi arestat, în vreme ce Dan Șova va fi cercetat în libertate.
Dat fiind faptul că ambii parlamentari aparțineau PSD, iar voturile au fost diferite, înseamnă că senatorii au cântărit probele din dosare și au votat în consecință.

Desigur, vor urma o serie de atacuri la adresa Senatului. Ca și în cazul lui Varujan Vosganian și Laszlo Borbely, însuși președintele Iohannis a fost indignat. Opinia publică, de asemenea, nu agreează ideea de imunitate de care se bucură parlamentarii. DNA va reacționa destul de dur, acuzând că anchetele sale sunt obstrucționate de parlament. Disputele pe față dintre puterile statului abia încep.

Sigla Informatia Zilei

Există baroni locali?

Asculta acest articol Supra-optimistul Nicolae Ciucă nu se dezminte: “România are resursele energetice de care are nevoie pentru prezent şi

Limitele populismului

Refuzul fermierilor ieșiți la proteste de a dialoga cu George Simion arată că atracția pentru noua mișcare numită AUR și-a atins limita.