Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe fondul emoţiilor generate de funeraliile Regelui Mihai unul dintre liderii PSD lansează o propunere şocantă, mai ales că este venită din partea unui partid considerat nemonarhist.

Preşedintele executiv al PSD, Bădălău propune organizarea unui referendum privind trecerea României la un regim monarhic.

La prima vedere pare o manipulare. PSD a ajuns la concluzia că nu poate câştiga alegerile prezidenţiale. Ion Iliescu a fost o excepţie. Primele alegeri, cele din 1992 şi 1996, le-a câştigat ca “emanat” al revoluţiei. Prezidenţialele din 2000 le-a câştigat pentru că dreapta a avut doi candidaţi, oferind şansa lui Corneliu Vadim Tudor de a intra în turul doi. Puşi în situaţia de a alege între un rău mai mic şi unul mai mare, alegătorii, chiar şi cei de dreapta, l-au votat pe Ion Iliescu.

Următoarele alegeri prezidenţiale au fost câştigate de candidaţii partidelor de dreapta.

De aici se poate trage concluzia că PSD nu are capacitatea de a mobiliza la vot un număr suficient de alegători astfel încât să câştige funcţia de preşedinte. A pierdut trei rânduri de alegeri, cele din 2004, 2009 şi 2016. Asta în condiţile în care primul candidat, Adrian Năstase, era foarte bine cotat, următorul candidat, Mircea Geoană, era favorit, iar Victor Ponta a obţinut în primul tur cu un milion de voturi mai mult decât contracandidatul Klaus Iohannis.

  În turul final electoratul de dreapta se mobilizează şi dau câştig de cauză candidatului dreptei. A devenit o regulă. Asta arată că populaţia în ansambul ei are o gândire liberală. Stânga  a reuşit să-şi conserve un electorat captiv, format din pensionari, persoane cu posibilităţi materiale reduse şi nu în ulimul rând din funcţionărime. PSD s-a impus ca un partid al administraţiei publice. Cu cât aparatul de stat este mai extins cu atât mai mult se consolidează electoratul PSD. Desigur, nu este o regulă generală. O mare parte din administraţie este formată din persoane cu diverse opţiuni politice. Dreapta câştigă teren peste tot, însă acest electorat nu se prezintă în mod regulat la vot.

După ce câştigă alegerile parlamentare PSD a observat că nu-şi poate exercita puterea din cauza preşedintelui. România este o republică semi-prezidenţială. Nici preşedintele nu are o putere efectivă, nici guvernul şi majoritatea parlamentară nu poate conduce discreţionar. Preşedintele este un cenzor. Nu promulgă legile după cum doreşte majoritatea parlamentară, numeşte şefii serviciilor secrete şi ai procuraturii, este şeful CSAT.

Foarte probabil PSD gândeşte că într-un regim de monarhie constituţională nu ar avea atâtea piedici în exercitarea puterii executive. Acesta este motivul pentru care un lider al partidului îşi poate permite să propună un referendum pentru schimbarea formei de guvernământ.   

Ar fi o naivitate să credem că propunerea lui Bădălău va primi girul conducerii PSD. Există principii pe care partidele de stânga se văd obligate să le respecte. Una dintre aceste principii este forma de guvernământ republicană. În consecinţă, propunerea lui Bădălău trebuie contabilizată ca o simplă manevră politică.

Partidele de dreapta, în mod cu totul particular, PNL trebuie trecut în rândul partidelor monarhiste. În raport cu celălalt partid istoric, PNŢCD, partidul condus de Ludovic Orban nu este un susţinător fervent al monarhiei.  Datorită relaţiei cu preşedintele Klaus Iohannis PNL nu şi-ar putea permite să susţină un referendum pro-monarhie. Propunerea PSD pune în dificultate toate partidele care-l susţin pe Klaus Iohannis. Acesta pare să fie şi scopul acestei propuneri neaşteptate a unui lider PSD. Este, aşadar, o lovitură strategică bine ţintită.