Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

O lovitură strategică

Scris de Dumitru Păcuraru, 19 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pe fondul emoţiilor generate de funeraliile Regelui Mihai unul dintre liderii PSD lansează o propunere şocantă, mai ales că este venită din partea unui partid considerat nemonarhist.

Preşedintele executiv al PSD, Bădălău propune organizarea unui referendum privind trecerea României la un regim monarhic.

La prima vedere pare o manipulare. PSD a ajuns la concluzia că nu poate câştiga alegerile prezidenţiale. Ion Iliescu a fost o excepţie. Primele alegeri, cele din 1992 şi 1996, le-a câştigat ca “emanat” al revoluţiei. Prezidenţialele din 2000 le-a câştigat pentru că dreapta a avut doi candidaţi, oferind şansa lui Corneliu Vadim Tudor de a intra în turul doi. Puşi în situaţia de a alege între un rău mai mic şi unul mai mare, alegătorii, chiar şi cei de dreapta, l-au votat pe Ion Iliescu.

Următoarele alegeri prezidenţiale au fost câştigate de candidaţii partidelor de dreapta.

De aici se poate trage concluzia că PSD nu are capacitatea de a mobiliza la vot un număr suficient de alegători astfel încât să câştige funcţia de preşedinte. A pierdut trei rânduri de alegeri, cele din 2004, 2009 şi 2016. Asta în condiţile în care primul candidat, Adrian Năstase, era foarte bine cotat, următorul candidat, Mircea Geoană, era favorit, iar Victor Ponta a obţinut în primul tur cu un milion de voturi mai mult decât contracandidatul Klaus Iohannis.

  În turul final electoratul de dreapta se mobilizează şi dau câştig de cauză candidatului dreptei. A devenit o regulă. Asta arată că populaţia în ansambul ei are o gândire liberală. Stânga  a reuşit să-şi conserve un electorat captiv, format din pensionari, persoane cu posibilităţi materiale reduse şi nu în ulimul rând din funcţionărime. PSD s-a impus ca un partid al administraţiei publice. Cu cât aparatul de stat este mai extins cu atât mai mult se consolidează electoratul PSD. Desigur, nu este o regulă generală. O mare parte din administraţie este formată din persoane cu diverse opţiuni politice. Dreapta câştigă teren peste tot, însă acest electorat nu se prezintă în mod regulat la vot.

După ce câştigă alegerile parlamentare PSD a observat că nu-şi poate exercita puterea din cauza preşedintelui. România este o republică semi-prezidenţială. Nici preşedintele nu are o putere efectivă, nici guvernul şi majoritatea parlamentară nu poate conduce discreţionar. Preşedintele este un cenzor. Nu promulgă legile după cum doreşte majoritatea parlamentară, numeşte şefii serviciilor secrete şi ai procuraturii, este şeful CSAT.

Foarte probabil PSD gândeşte că într-un regim de monarhie constituţională nu ar avea atâtea piedici în exercitarea puterii executive. Acesta este motivul pentru care un lider al partidului îşi poate permite să propună un referendum pentru schimbarea formei de guvernământ.   

Ar fi o naivitate să credem că propunerea lui Bădălău va primi girul conducerii PSD. Există principii pe care partidele de stânga se văd obligate să le respecte. Una dintre aceste principii este forma de guvernământ republicană. În consecinţă, propunerea lui Bădălău trebuie contabilizată ca o simplă manevră politică.

Partidele de dreapta, în mod cu totul particular, PNL trebuie trecut în rândul partidelor monarhiste. În raport cu celălalt partid istoric, PNŢCD, partidul condus de Ludovic Orban nu este un susţinător fervent al monarhiei.  Datorită relaţiei cu preşedintele Klaus Iohannis PNL nu şi-ar putea permite să susţină un referendum pro-monarhie. Propunerea PSD pune în dificultate toate partidele care-l susţin pe Klaus Iohannis. Acesta pare să fie şi scopul acestei propuneri neaşteptate a unui lider PSD. Este, aşadar, o lovitură strategică bine ţintită.

Abonează-te acum Online!