27.02.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Ştefan Ressler, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: Liderii partidelor au fost la consultări cu preşedintele Iohannis.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 04.00 Descendenţii familiei Karolyi la Carei 05.00 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 05.30 Cultură 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Ştefan Ressler, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: Liderii partidelor au fost la consultări cu preşedintele Iohannis.(reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Petrică Mureşan. 10.45 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiunii: Ştim să protejăm mediul? 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înţelesul tuturor. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Otto Nagy, Ştefan Ressler, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: Liderii partidelor au fost la consultări cu preşedintele Iohannis.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă, invitat: pr. Tiberiu Vălean. 17.15 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

O lovitură neaşteptată pentru Iohannis

Scris de Dumitru Păcuraru, 16 martie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Atacat din zona dinspre care se aştepta cel mai puţin, Klaus Iohannis rămâne impasibil la critici. Presa germană, în două publicaţii prestigioase, îl acuză pe preşedintele României de inacţiune. Concluzia ziaristului este necruţătoare: este un şef de stat diletant. Îşi susţine afirmaţiile oferind câteva exemple. Preşedintele nu comunică sau comunică lapidar, pe Facebook ca şi când ar fi o fată de liceu. Faza pe Facebook ar fi trebuit demult depăşită.

A fost un moft în perioada campaniei prezidenţiale, însă o reţea de socializare nu este altceva decât o simplă distracţie pentru diletanţi, pentru oameni care preferă să se prostească sau să se plictisească împreună. Pentru un şef de stat este ca şi când regele Carol şi-ar fi scris mesajele către ţară pe caiete de amintiri luate din sertarul unei fete de pension.

De pildă după toată tevatura cu declararea neconstituţională a interceptării convorbirilor telefonice de către SRI, după şedinta CSAT, preşedintele a postat şapte rânduri şi jumătate pe Facebook. Care nu spun nimic, fiind simple platitudini.

  I se reproşează, pe bună dreptate, lipsa de implicare. Lasă fiecare instituţie subordonată, chiar dacă numai simbolic, să facă ce vrea. Astfel se ajunge fie la aberaţii, fie la acumularea de supraputere neconstituţională. Populaţia, dornică de informare, a ajuns să aştepte cu mai mare interes punctele de vedere ale fostului preşedinte în probleme de politică internă şi externă. Traian Băsescu este mai aplicat pe realitate decât preşedintele în exerciţiu.

Nu are iniţiative care să impulsioneze guvernul. I se reproşează, de presa germană, că are o echipă slabă. Dar el, ca orice politician, a ales să-i răsplătească pe cei care au lucrat cu el în campania electorală. Procedând în felul acesta, nu se diferenţiază de restul liderilor politici cărora li se reproşează că răsplătesc cu funcţii lipitorii de afişe. Nu aşa se conduce o ţară. Provenit dintr-o minoritate naţională, mizând pe faptul că este german, populaţia a investit multă speranţă în acest preşedinte. O spune presa străină.

În aceste condiţii mai poate fi preşedintele Iohannis un model? Din ce a făcut până acum după modul în care a reacţionat la provocări, nu poate fi un model demn de urmat. Ce s-ar întâmpla dacă întreaga clasă politică ar reacţiona cu încetinitorul, ca preşedintele? Dacă toate instituţiile ar comunica în genul preşedinţiei?

Omul nu este doar o fiinţă gânditoare, ci mai cu seamă una vorbitoare. Vocea preşedintelui ar trebui să se facă auzită în momentele cruciale din viaţa unei naţiuni. Şi să convingă. Ce poţi transmite prin şapte rânduri şi jumătate într-o chestiune atât de delicată cum este raportul dintre două instituţii de forţă ca DNA şi SRI şi întreaga populaţie a ţării?

Atacul, sau mai bine zis poziţia presei germane, pune sub semnul întrebării relaţiile privilegiate cu Germania la care sperau românii atunci când şi-au votat un preşedinte neamţ. Acesta este lucrul cel mai grav, semnalul cel mai îngrijorător care ne vine dinspre motorul economic al Uniunii Europene. S-ar putea obiecta că nici Germania nu mai este ceea ce a fost din moment ce un partid naţionalist ca Alternativa pentru Germania câştigă teren în urma alegerilor regionale.

Germania are mecanisme de autoreglare, democratice şi economice, aşa cum România nu are şi, din păcate, nici nu este pe cale să şi le câştige atâta vreme cât este condusă de un şef de stat diletant. Aceasta este concluzia la care s-a ajuns în presa germană în urma prestaţiei ca preşedinte a lui Klaus Iohannis.

Abonează-te acum Online!