Image 1
Image 2

O lovitură de partid, cu riscuri și avantaje

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    În sfârșit, cu bune și rele, cu 10 zile înainte de alegeri, PSD reușește să țină agenda zilei. Evenimentele politice depășesc prin anvergură acțiunile DNA care au distras atenția de la campania prezidențială. De ce s-a temut nu a scăpat. Victor Ponta atenționa în vară că oricine va deschide subiectul succesiunii la șefia partidului înainte de terminarea alegerilor, va fi aspru sancționat. S-a și ținut de cuvânt.

În momentul când s-a auzit că Viorel Hrebenciuc și Dan Șova pun bazele unui tandem care să preia puterea după prezidențiale, Victor Ponta a luat măsuri extreme.
A anunțat că Dan Șova, Sebastian Ghiță și Marian Vanghelie s-au autosuspendat din toate funcțiile politice. Gestul său a fost salutat. Dar după nici 24 de ore, Sebastian Ghiță a anunțat că face tandem la președinția PSD cu Liviu Dragnea. De data aceasta Victor Ponta s-a abținut de la orice declarație. De aici apar speculațiile. Inconsecvența premierului este evidentă. Pe unii i-a pedepsit, pe alții îi lasă în pace.

Există o explicație. În plină campanie electorală este periculos să intre în conflict cu un trust de presă al cărui patron este nimeni altul decât Sebastian Ghiță. Ar fi un gest necugetat și intrarea în conflict cu președintele executiv al partidului și vicepremierul Liviu Dragnea. Acesta este, indiscutabil, cel mai influent om din partid, după Victor Ponta. Este oficial numărul doi în partid. Un conflict deschis între ei ar compromite total șansa PSD de a câștiga alegerile prezidențiale. Asta explică lipsa de reacție publică a lui Victor Ponta.

Indiferent de conjunctură, în vreme de pace sau în campanie electorală, un partid își urmează cursul firesc. Mai pe față, mai pe dos, se duc lupte interne pentru putere. Profitând de eșecul tandemului Hrebenciuc-Șova, gruparea Dragnea nu pierde șansa de a se impune, dincolo de voința actualului președinte. Unul după altul, președinții de organizații județene și-au anunțat sprijinul pentru tandemul Dragnea-Ghiță.

Este greu de aflat dacă restricția impusă de Victor Ponta la Orăștie viza pe cineva anume. Nu se știe dacă viitorul președinte al țării dorea să lase partidul pe mâna lui Liviu Dragnea. Se știe, în schimb, că Sebastian Ghiță era în relațiile cele mai bune cu premierul.
Trustul RTV s-a confundat cu politica Guvernului Ponta, fără nici cea mai mică umbră de opoziție. Îl va ține în șah pe Victor Ponta pe ultima sută de metri a campaniei? Nu are nimic de câștigat. Eventual are totul de pierdut. Dacă nu cumva are o variantă de rezervă, numită Klaus Iohannis. Un trust de presă poate face întoarcerea de 180 de grade mai ușor decât un partid.

Alte consecințe ale încălcării restricției de la Orăștie? Ca și în cazul partidelor, deseori cu și mai mare intensitate, concurența dintre trusturile de presă este mai dură, mai sălbatică. Invidia dintre Antena 3 și România TV îl va prinde la mijloc pe Victor Ponta și va pune în situații neplăcute PSD.

Sebastian Ghiță are foarte mulți dușmani, de la președintele Traian Băsescu la Cozmin Gușă și oamenii de la Antene. O reacție dură a lui Victor Ponta împotriva tandemului Dragnea-Ghiță ar înrăutăți situația. O acceptare tacită este o soluție mai înțeleaptă. După ce va ajunge președinte, Victor Ponta va avea mai multe instrumente la îndemână pentru a controla transferul puterii spre orice tandem va dori.

Pe moment gruparea Dragnea-Ghiță pare să fi dat o adevărată lovitură de partid, dar pe termen lung lupta pentru putere în PSD este departe de a se fi terminat. Deocamdată se văd doar avantajele. Riscurile unei lupte interne în PSD își vor face simțită prezența după alegerile prezidențiale. Indiferent dacă Ponta câștigă sau pierde.

Mesaje optimiste

Dacă am avea în fiecare lună câte o sărbătoare precum 24 Ianuarie foarte probabil am avea un altfel de discurs politic.

Un gest politic semnificativ pentru intențiile lui Ciolacu

Câteva acţiuni ale premierului Marcel Ciolacu din ultima vreme ne îndrituiesc să credem că liderul PSD se pregăteşte pentru cea mai înaltă funcţie în stat. De ce să pleci în Israel printre primii şefi de guvern de la izbucnirea războiului?