Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O schimbare la faţă autentică sau doar mimarea unui comportament de înaltă ţinută? Un protocol fără cusur. Sau, în orice caz, ceva care se vede foarte rar în România.
După o perioadă în care toată lumea acuza România că nu va fi capabilă să găzduiască preşedinţia Consiliului UE, iată că prima zi s-a desfăşurat ca un mare eveniment organizat la un nivel înalt.

Politicienii români s-au adaptat momentului solemn şi s-au înscris prin discursurile lor în rândul unor politicieni de talie europeană.
Mai simplu, nu s-au atacat, aşa cum au obiceiul.
Joi seara s-au văzut două Românii. Una protocolară, ascultând Oda Bucuriei de Beethoven, devenită imnul UE, şi Rapsodia Română de Enescu, cartea de vizită a României, şi o altă Românie, din stradă, vorbind în slogane.

Ateneul Român şi-a demonstrat încă o dată valoarea simbolică, de altar al culturii. De data aceasta, lucru extrem de rar, a fost vorba despre cultura politică. Există aşa ceva? Românilor nu le este dat să vadă aşa ceva. Politicianul român s-a calat pe o formulă care-l pune mereu în postura unui luptător în ring.

Bănuim că cei care au susţinut discursurile cu ocazia predării oficiale a preşedinţiei rotative a Consiliului UE nu s-au înţeles între ei. Este greu de crezut că preşedintele Klaus Iohannis a reuşit să vorbească despre coeziune şi unitate fără să atace guvernul, fără să facă fie şi o simplă aluzie la adversarii lui.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit în limba engleză nu doar pentru a demonstra că vorbeşte această limbă bine, ci pentru a transmite în mod voalat ataşamentul României faţă de valorile democraţiei şi drepturilor omului.

A vorbit mai mult decât onorabil şi doamna Dăncilă, fără să facă gafe. Regretabilă, impardonabilă este absenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor. Liviu Dragnea este plecat în vacanţă. A pierdut un moment istoric. La fel s-a remarcat absenţa fostului preşedinte Traian Băsescu. Ion Iliescu se pare că are probleme de sănătate.

Totuşi, tonul general l-au dat liderii europeni. Atmosfera destinsă şi distinsă li se datorează lor. Discursul în limba română al lui Donald Tusk a făcut furori. Istoric de profesie, preşedintele Consiliului European a făcut trimiteri de ordin cultural la nume mari, dar şi la Dacia 1300, la Nadia Comăneci, la portarul Duckadam care a apărat patru lovituri de la 11 metri. A spus ce le place românilor să audă din gura străinilor.

A încheiat apoteotic, tot într-o notă culturală: “Sunt sigur că preşedinţia dumneavoastră va fi la fel de energică, de românească şi de europeană ca muzica lui George Enescu.”
Pentru prima oară un eveniment de interior a bătut strada. Cele câteva sute de oameni adunaţi în stradă pentru a protesta au părut falşi, prizonieri ai unui mod de manifestare stereotipic. Sigur, o anumită îngrijorare poate exista, însă nu are puterea un partid ca PSD să întoarcă România spre Rusia. Este o falsă problemă.

O figură aparte a făcut Dacian Cioloş. Invitat ca fost premier, el a făcut o escală în stradă, printre protestatari, pentru ca apoi să intre la Ateneu, fără cravată, în vădit contrast cu restul invitaţilor, în ţinute protocolare. Un om din popor, dar la marile ocazii şi oamenii din popor trebuie să se îmbrace în haine de sărbătoare.

Să nu ne amăgim, dar să nu ne pierdem cu totul speranţele. Lupii îşi schimbă părul şi, uneori, şi năravul.
Ne imaginăm că discuţiile din spatele uşilor închise între liderii europeni prezenţi la Bucureşti nu sunt chiar atât de protocolare. Acolo fiecare politician, fiecare ţară îşi are propriul interes, dar până la urmă UE se bazează pe coeziune, consens, unitate.

Oare a vorbit serios Marcel Ciolacu?

Multă politică, puține programe. Multe promisiuni, puține reforme. Până anul viitor, spunea premierul vineri 15 decembrie, se vor restructura între șase și nouă ministere.

PSD punctează, PNL hibernează

Greu de urmărit traseul primului ministru Marcel Ciolacu. Se mișcă într-o zi cât alții într-o lună. Marți a fost într-un buncăr din Israel, miercuri a participat la o ședință de guvern comună cu guvernul ucrainean la Kiev.