26.09.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 01.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 02.30 Ne cheamă natura 03.30 Cultură, Fior de Zatmar 04.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 05.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko , invitat: Kallos Zolan, Szejke Otttilia. Titlul emisiunii: Cum va fi noul an şcolar pentru secţiile maghiare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la Ţară 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Laurenţiu Costin. Titlul emisiunii: ”Pescuirea minunată” – găsirea sensului vieţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Iuliu Ilyes, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Scandal în PNL.De ce a demisionat Bolojan?(reluare) 13.00 Ştiri 13.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Lorincz Tiberiu.Titlul emisiuni: Căile ferate înguste din jurul Sătmarului. 14.20 Teleshopping 14.40 Cultură, Digania – O tradiţie reînviată 16.10 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dorel Ziman. Titlul emisiunii: Un nou început de an şcolar la liceul cu program sportiv Satu Mare. 17.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Marius Gânţă. Titlul emisiuni: Marius Gânţă – raport la 8760 de zile. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Dan Şuta.

O lecţie de istorie despre mascaţi

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 februarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ne place sau nu, aşa zisele „instituţii de forţă” generează foarte multe probleme. Sau, să zicem, ştiri negative. Este adevărat pe de altă parte că nu de puţine ori şi oamenii în uniformă sunt agresaţi. Legea îi apără. Sunt puţine cazuri când un cetăţean câştigă în faţa unui om din sistem. Civilul care se nimereşte într-un moment nepotrivit la locul nepotrivit se alege de regulă şi bătut şi amendat. Se bucură dacă nu mai face şi puţină puşcărie.

Impresia generală nu coincide întotdeauna cu realitatea. Sindicatele poliţiştilor pot demonstra că situaţia este exact pe dos. În sensul că poliţiştii îşi riscă viaţa, că sunt agresaţi în exerciţiul funcţiunii, că au o meserie riscantă pentru care sunt prost plătiţi. Efectivele nu sunt complete, drept pentru care nu pot fi acoperite toate sectoarele, mai ales la ţară.

În urmă cu ceva ani, pe vremea ministrului Blaga, se vorbea despre ieşirea în stradă din birouri a cât mai mulţi lucrători. Nu ştim ce s-a ales de intenţia respectivă. Cert este că în continuare sunt prea puţini poliţişti. Cu toate acestea numărul abuzurilor pare să fie în creştere. Poate din cauza nervozităţii, a muncii peste program.

Dar nu despre poliţiştii de rând, care-şi fac datoria cu devotament şi respect faţă de cetăţean dorim să vorbim. Scandalul zilei este legat de un grup de mascaţi. Ce sunt aşa-zişii mascaţi? Cum au apărut ei şi de ce trebuie să aibă feţele acoperite ca nişte luptători ninja?

Un oarecare profesor de istorie a devenit peste noapte eroul pozitiv. În timp ce se afla la şcoală a fost anunţat de prietena lui că au dat mascaţii peste ea în casă spărgând o uşă neîncuiată, au pus-o în genunchi, ameninţată cu arma, iar pe părinţii ei i-au bruscat. Aşa cum vedem în filmele americane când FBI-au dau peste traficanţii de droguri.

Tânărul profesor a plecat urgent spre casă unde în micul său apartament de două camere a găsit 14 poliţişti, o parte mascaţi, alţii în civil. Spre deosebire de un Van Damme, un Bruce Lee sau alt erou american, care i-ar fi făcurt praf pe agresori, profesorul de istorie i-a filmat. Filmul de groază abia de aici începe. Atitudinea, morga de tipi duri îngrozesc întreaga ţară. Lumea se întreabă cum este posibil aşa ceva. Numai într-un sistem putred este posibil să se greşească în halul acesta. Dar grozăvia mai constă şi în faptul că s-ar fi putut întâmpla zeci şi zeci de asemenea cazuri. De ce este nevoie de o asemenea desfăşurare de forţe pentru a prinde, în acest caz, o femeie condamnată, se pare, pentru furt. Care, evident, nu locuia acolo de 17 ani. Cum sunt posibile asemenea greşeli este una. De ce atâta desfăşurare de forţă, de o agresivitate extremă este altceva.

Cum au apărut aceste echipe mixte şi ce fac atunci când nu sunt îndrumaţi către diferite adrese, de prea multe ori greşite? Cât costă instruirea acestor luptători, cât costă întreţinerea lor şi care este beneficiul societăţii?

Anonimului profesor de istorie i-a fost dat să trăiască o dramă, dar în acelaşi timp de la el poate porni o scânteie care poate declanşa o dezbatere publică pe marginea siguranţei cetăţeanului. Se înţelege că poliţia apără cetăţenii de infractori, dar cine îi apără de agresiunea „mascaţilor”?

Abonează-te acum Online!