Image 1
Image 2

O lecție de istorie despre mascați

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ne place sau nu, așa zisele “instituții de forță” generează foarte multe probleme. Sau, să zicem, știri negative. Este adevărat pe de altă parte că nu de puține ori și oamenii în uniformă sunt agresați. Legea îi apără. Sunt puține cazuri când un cetățean câștigă în fața unui om din sistem. Civilul care se nimerește într-un moment nepotrivit la locul nepotrivit se alege de regulă și bătut și amendat. Se bucură dacă nu mai face și puțină pușcărie.

Impresia generală nu coincide întotdeauna cu realitatea. Sindicatele polițiștilor pot demonstra că situația este exact pe dos. În sensul că polițiștii își riscă viața, că sunt agresați în exercițiul funcțiunii, că au o meserie riscantă pentru care sunt prost plătiți. Efectivele nu sunt complete, drept pentru care nu pot fi acoperite toate sectoarele, mai ales la țară.

În urmă cu ceva ani, pe vremea ministrului Blaga, se vorbea despre ieșirea în stradă din birouri a cât mai mulți lucrători. Nu știm ce s-a ales de intenția respectivă. Cert este că în continuare sunt prea puțini polițiști. Cu toate acestea numărul abuzurilor pare să fie în creștere. Poate din cauza nervozității, a muncii peste program.

Dar nu despre polițiștii de rând, care-și fac datoria cu devotament și respect față de cetățean dorim să vorbim. Scandalul zilei este legat de un grup de mascați. Ce sunt așa-zișii mascați? Cum au apărut ei și de ce trebuie să aibă fețele acoperite ca niște luptători ninja?

Un oarecare profesor de istorie a devenit peste noapte eroul pozitiv. În timp ce se afla la școală a fost anunțat de prietena lui că au dat mascații peste ea în casă spărgând o ușă neîncuiată, au pus-o în genunchi, amenințată cu arma, iar pe părinții ei i-au bruscat. Așa cum vedem în filmele americane când FBI-au dau peste traficanții de droguri.

Tânărul profesor a plecat urgent spre casă unde în micul său apartament de două camere a găsit 14 polițiști, o parte mascați, alții în civil. Spre deosebire de un Van Damme, un Bruce Lee sau alt erou american, care i-ar fi făcurt praf pe agresori, profesorul de istorie i-a filmat. Filmul de groază abia de aici începe. Atitudinea, morga de tipi duri îngrozesc întreaga țară. Lumea se întreabă cum este posibil așa ceva. Numai într-un sistem putred este posibil să se greșească în halul acesta. Dar grozăvia mai constă și în faptul că s-ar fi putut întâmpla zeci și zeci de asemenea cazuri. De ce este nevoie de o asemenea desfășurare de forțe pentru a prinde, în acest caz, o femeie condamnată, se pare, pentru furt. Care, evident, nu locuia acolo de 17 ani. Cum sunt posibile asemenea greșeli este una. De ce atâta desfășurare de forță, de o agresivitate extremă este altceva.

Cum au apărut aceste echipe mixte și ce fac atunci când nu sunt îndrumați către diferite adrese, de prea multe ori greșite? Cât costă instruirea acestor luptători, cât costă întreținerea lor și care este beneficiul societății?

Anonimului profesor de istorie i-a fost dat să trăiască o dramă, dar în același timp de la el poate porni o scânteie care poate declanșa o dezbatere publică pe marginea siguranței cetățeanului. Se înțelege că poliția apără cetățenii de infractori, dar cine îi apără de agresiunea “mascaților”?

Sigla Informatia Zilei

Chibzuitul Nicolae Ciucă

Deciziile bune se iau în ziua de luni, la începutul săptămânii. Astfel a procedat domnul Nicolae Ciucă. Le-a cerut miniştrilor şi secretarilor de stat liberali să facă o analiză rapidă pentru a indentifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituţiilor publice.