Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: Începând de azi profesorii pot fi închiși pentru luare de mită (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitați Radu Ulmeanu, Mircea Dobra, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Americanii ne spun că nu suntem pregătiți pentru impozitul pe gospodărie (reluare) 02.22 Sănătate, cu Mihaela Ghiță, invitat Maria Oprea, titlul emisiunii: Afecțiunile tiroidei 03.20 Aniversarea Nunții de Aur la Bixad 03.57 Să ne cunoaștem sportivii, secția de judo de la CSM Satu Mare 04.17 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strîmb, titlul emisiunii: Modalități de preparare în fitoterapie 05.30 Mesager educațional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Șansele învățământului de la sate 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: Începând de azi profesorii pot fi închiși pentru luare de mită (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.50 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Copiii, mediul virtual și rețelele de socializare 10.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiță, invitat Sidonia Lățea, titlul emisiunii: Homeopatia pe înțelesul tuturor 11.22 Teleshopping 11.37 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitați Radu Ulmeanu, Mircea Dobra, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Americanii ne spun că nu suntem pregătiți pentru impozitul pe gospodărie (reluare) 13.00 Știri 13.38 Viața la țară, cu Ioan Anițaș, titlul emisiunii: Bătrânii sunt frâna agriculturii 14.40 Teleshopping 14.57 Spiriduș Ghiduș 16.15 Danțu la Șură din Soconzel, tradiție și autenticitate 16.55 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Compostarea deșeurilor biodegradabile o componentă în reciclare 17.40 Iată omul, cu Gabriel Ghișan, invitat Andreea Maria Paul 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Mesager educațional, cu Vasile Nechita 22.20 Portret de artist, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Știri

O întrebare bine pusă face cât 10 răspunsuri

Scris de Dumitru Păcuraru, 14 februarie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Deseori întrebările conțin în sine mai mult adevăr decât răspunsurile. O întrebare plină de tâlc i-a fost pusă lui Ion Iliescu chiar de ziarul “Informația Zilei”: “Credeți în Dumnezeu, domnule Iliescu?”

Ne-a furat “gloria”, de fapt copyright-ul Emil Constantinescu, care pentru a da mai multă greutate întrebării, a spus că i-a fost sugerată de “călugărul Vasile”. Cine este curios poate cerceta ziarul Informația Zilei din 26 octombrie 1996.

Întrebarea cu pricina i-am pus-o noi domnului Ion Iliescu la întâlnirea de la clubul Unio. Emil Constantinescu, venit în campanie la Satu Mare,  plăcându-i întrebarea i-a pus-o contracandidatului său la ultima confruntare. Poate o să ne recuperăm dreptul prin instanță. Glumim, desigur.

Națiunea, numai cea cu drept de vot, se află în fața unei mari întrebări. Cel care întreabă este președintele republicii. Nu ne așteptăm ca domnul Klaus Iohannis să intre în concurență cu cel ce a pus întrebarea care răzbate prin secole: “a fi sau a nu fi”. 

Întrebarea pe care o va conține referendumul inițiat de președinte, trebuie să se refere la continuarea luptei anti-corupție. Deci ceva de genul “a continua sau a nu continua”. Nu este departe de “a fi sau a nu fi”, însă îi lipsește încărcătura metafizică.

Lumea nostră, lumea în care trăim, se conduce tot după o întrebare: “a avea sau a nu avea”. Să vedem de care verb va fi mai apropiată dacă întrebarea prezidențială, de “a fi” sau de “a avea”? Trebuie să recunoaștem că nu putem da un răspuns cât de cât onorabil la această întrebare.

Luni parlamentarii s-au întrunit pentru a da un aviz, negativ sau pozitiv, cererii președintelui de a organiza un referendum. Avizul a fost pozitiv. Toată lumea vrea referendum. Dar nu avem întrebarea. Se știe însă că va fi legată de continuarea campaniei împotriva corupției.

Ciudățenia este că toate partidele vor milita pentru un DA. Dacă întrebarea ar fi de genul “Nu mai vreți să se continue lupta anti-corupție?” va fi ambiguu și răspunsul cu DA și cel cu NU.

De fapt, inițiativa președintelui vine în urma convingerii sale că sunt forțe care vor să stopeze lupta anti-corupție. Deci lor trebuie să li se adreseze întrebarea. Spus mai direct: voi, cei de la PSD, din moment ce ați dat ordonanța 13 ați dovedit că nu mai vreți să continue lupta anti-corupție. În timp ce întreaga țară vrea altceva.

Numai că PSD afirmă că sunt de acord cu președintele și cu întreaga țară. Deci și PSD va face o campanie pentru DA. Ca să poți lupta trebuie să ai un adversar. Prin urmare întrebarea trebuie în așa fel ticluită încât să dea posibilitatea formării a două tabere opuse.

Ceva de genul “ Vreți să mai guverneze PSD?” Dacă se întreabă: “Vreți să mai fiți guvernați de penali?” și PSD va vota în consens cu tabăra președintelui, cu PNL, USR și #Rezist. Cumva trebuie despărțite apele de uscat, grâul de neghină, albul de negru, stânga de dreapta, PSD-ul de președinte.

Deși nu cunoșteau întrebarea, parlamentarii au avizat în unanimitate solicitarea președintelui. Nimeni nu este împotrivă.

Atunci care va fi miza referendumului? Cineva trebuie să piardă ca să se poate spune că a câștigat cineva. Cel mai mare pericol pentru cel ce a inițiat referendumul este absenteismul. Miza este chiar prezența la urne.

Acest referenum este, de fapt, o reconfirmare a președintelui. O prezență masivă la vot este un vot de încredere acordat președintelui Iohannis. O prezență slabă este un avantaj moral pentru PSD. Cum se va desfășura campania electorală? Toată frumusețea referendumului constă în modul în care se va desfășura campania.

Abonează-te acum Online!