Image 1
Image 2

O imagine din fotografia unei zile

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fotografia unei zile: preşedintele Iohannis primit de regina Elisabeta, şedinţă furtunoasă la PSD pe marginea cazului Bădălău, discuţii despre salariul minim cu sindicatele, propunerea de abrogare a recursului compensatoriu, propuneri de anulare a supraaccizei pe carburanţi şi a supraimpozitării contractelor part-time, reacţii la declaraţia ministrului Educaţiei după rezultatele slabe ale elevilor români la testele PISA, drept pentru care USR cere declararea stării de urgenţă în învăţământ.

Promisiunea guvernului că până la sfârşitul anului va fi adoptat bugetul de stat, iar în ianuarie vor fi adoptate în regim de urgenţă modificări ale legii privind alegerile locale, trecerea unui preşedinte de organizaţie judeţeană PSD la Pro România, demiteri la jandarmeria din Bucureşti în urma evenimentelor din 10 august… şi lista poate continua. Chiar adăugăm dezbaterea pe marginea pensiilor speciale.

Poate că ar mai trebui să adăugăm şi adoptarea în Camera Deputaţilor a unui raport prin care se propune ca o nouă categorie profesională să fie scutită de la plata impozitului pe venit, la fel ca IT-iştii. Despre cine este vorba?

Despre “persoane fizice, pentru veniturile realizate din salarii asimilate şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a activităţii de jurnalism, în condiţii stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor Publice”. Raportul defineşte astfel activitatea de jurnalism: “cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunilor, radioului şi altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui constract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor”.

Le-a pus Dumnezeu mâna în cap şi jurnaliştilor? Pentru că vorbim azi despre acest lucru ar părea că este o iniţiativă a actualei puteri. Nu este. Propunerea a fost adoptată de Senat pe 3 iulie. Nu s-a prea vorbit despre ea pentru că nimeni nu credea că este ceva fezabil. Urmează să fie adoptată, cândva, nu se ştie când, şi de Camera Deputaţilor.

Pentru jurnalişti, scriitori, artişti plastici, pentru cei care în mod curent trăiesc din drepturile de autor nu s-au prea bătut partidele. Pentru că nu sunt o masă compactă, nu prea sunt înregimentaţi politic şi, de ce să nu o spunem, nu se prea prezintă la vot.
Poate că raportul pozitiv adoptat de Camera Deputaţilor este legat de apariţia unei noi meserii, cea de influencer. Aşa cum îi spune şi numele, influencerul este o persoană care influenţează. Dacă am dori să facem glume am zice că traficul de influenţă a fost înlocuit de influenceri. Nu este vorba despre asta. Un influencer este o persoană care influenţează mari mase de oameni. Teoretic, îi influenţează în bine. Noua specie activează în special pe reţelele de socializare. Nu ştiu dacă în categoria profesională sunt incluşi şi influencerii.

Oricum, parlamentarii care au iniţiat un astfel de proiect de lege, senatorii care deja l-au votat, deputaţii din Camera Deputaţilor, care este camera deliberativă, au avut în vedere jurnaliştii, scriitorii, persoanele care efectiv trăiesc din drepturi de autor, practic din salarii care sunt asimilate drepturilor de autor.

Poate că se va spune că pensiile speciale au fost înlocuite prin scutirea de impozit pe venituri a jurnaliştilor şi scriitorilor. Nici pe departe. În fond nu este mare lucru, cei în cauză îşi vor plăti în continuare celelalte dări, cum ar fi contribuţia la Sănătate.

În realitate se va da cu o mână, se va lua cu cealaltă.

Partea spectaculoasă din reforma Ciolacu

Dacă multe din măsurile incluse în pachetul de reforme fiscale sunt ambigue, discutabile, interpretabile, există o adevărată vedetă, o culme, un fel de Everest al Reformei pentru care primul ministru îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului. Este vorba despre impozitarea cu 70% a averilor care nu pot fi justificate prin acte.