18.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.50 Cultură – 10x10 Născut în România 05.50 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Liviu Ciupe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Erdei D. Istvan. Titlul emisiuni: Cum va fi bugetul din care se va gospodări România în 2019? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.00 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas. Titlul emisiunii: Ministranţii diecezei au învheiat un an bogat. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Despre planurile sătmărenilor la şah in 2019. 16.40 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură

O hârtie rătăcită

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 noiembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cam aşa pare să fie disputa dintre doi mari jurişti români, aşezaţi în scaunele cele mai înalte ale Ministerului de Justiţie şi Ministerului Public.
Dacă le dezbraci de toate zorzoanele, lucrurile sunt simple: Tudorel Toader în calitate de ministru a demarat procedura de evaluare a procurorului general Augustin Lazăr. I-a găsit 20 de puncte slabe, dintre care un punct este obiect de dispută, cu accente de război.

În dosarul de candidatură a evaluatului s-a găsit o hârtie semnată de un alt Lazăr, tot procuror, referitoare la un dosar clasat. Acea hârtie nu avea ce căuta în acel dosar.
Augustin Lazăr spune că s-a strecurat din greşeala unei grefiere. Datorită coincidenţei de nume.

Mai departe lucrurile se complică politic. Adversarii lui Lazăr văd un şantaj la preşedinte. Adversarii lui Toader văd o gafă monumentală datorită căreia ministrul ar trebui demis.
Apare aici şi o victimă colaterală. Este chiar preşedintele Klaus Iohannis. Hârtia în plus din dosarul de candidatură a lui Augustin Lazăr se referă la un dosar instrumentat de un alt procuror tot cu numele de Lazăr prin care Klaus Iohannis a fost scos de sub urmărirea penală.

Se întâmpla în septembrie 2014, cu două zile înainte de a se înscrie în cursa electorală pentru preşedinţie. Datorită acestei clasări el nu mai era „penal” şi putea intra în campanie folosind tema anticorupţiei. După un an, celălalt procuror Lazăr era promovat în funcţie, cu semnătura preşedintelui Iohannis.

Deci, au existat doi procurori cu acelaşi nume, şi amândoi au fost promovaţi cu semnătura preşedintelui Klaus Iohannis.
Asta era bomba pe care a găsit-o Tudorel Toader în dosarul de candidatură a procurorului general.
Hârtia ce ţinea de activitatea altui procuror Lazăr nu avea ce căuta în alt dosar. A văzut Klaus Iohannis respectivul document şi s-a considerat şantajat? Evaluarea procurorului general se transformă în evaluarea preşedintelui.

Cum a scăpat de nouă dosare penale, deschise şi plimbate de la DNA la ANI, de la Parchetul General la Parchetul Alba într-un timp record pentru a putea participa la alegerile prezidenţiale? Răspunsul corect este pentru că era nevinovat, şi spre deosebire de alte dosare, cazul lui a fost rezolvat cu celeritate.

Au avut vreun amestec serviciile secrete? Dat fiind faptul că se întâmpla pe vremea protocoalelor, se va specula şi pe acest subiect. Până la urmă, lucrurile s-au petrecut într-un cerc restrâns din care SRI nu putea fi exclus.
Lui Tudorel Toader i se poate reproşa că a dezinformat. Vorbea despre un dosar de clasare instrumentat de Augustin Lazăr, iar în realitate era vorba despre un alt procuror, Cristian Lazăr.

A făcut un adevărat spectacol, cu amânări, cu suspansuri, pentru ca la final să lase lucrurile în coadă de peşte. A aruncat o piatră în râul cu ape tulburi ale politicii dâmboviţene şi îi lasă pe alţii să o caute.

Nici situaţia lui nu este prea roză. Conducerea PSD este nemulţumită de activitatea lui. Dacă se socoteşte bine, procurorul general are mai mulţi susţinători decât ministrul Justiţiei.

Confundându-i pe cei doi procurori ministrul Toader ar trebui să-şi dea demisia. Problema este că el nu i-a confundat pe cei doi procurori, ci a operat ca la teatru, în cazul comicului de situaţie. Până la urmă întrebarea întrebării persistă: ce căuta o hârtie a unui procuror în dosarul altui procuror cu acelaşi nume de familie?

Chestiunea va fi tranşată ca întotdeauna: printr-o aglutinare de fapte, personaje, situaţii din care nimeni nu va mai înţelege nimic. Este ceva mai complicat decât în scrisoarea pierdută a lui Caragiale.

Abonează-te acum Online!