O guvernare de stânga, prost aplicată | Informaţia Zilei

O guvernare de stânga, prost aplicată

Scris de Dumitru Păcuraru, 10 decembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Niciodată raportul dintre putere şi opoziţie nu a fost mai complicat. Dacă PSD iniţiază o moţiune de cenzură ajută PNL săşi atingă scopul: declanşarea alegerilor anticipate. Dacă guvernul îşi promovează legile pe care le doreşte prin asumare, PSD nu poate vota împotrivă pentru că astfel face jocul PNL contribuind la declanşarea alegerilor anticipate pe care nu şi le doreşte.

În concluzie, guvernul Orban, deşi minoritar, are o poziţie strategică de invidiat.

Rar se întâmplă ca opoziţia să nu-şi dorească dărâmarea unui guvern. Iată că acum exact asta se întâmplă.

PNL a reuşit să pareze toate loviturile opoziţiei, incluzând aici şi ameninţările UDMR că dacă modifică legea alegerilor primarilor va vota o moţiune de cenzură.

În cazul în care guvernul ar cădea, preşedintele Iohannis va nominaliza un prim ministru tot din PNL, cel mai probabil tot pe Ludovic Orban. Dacă şi guvernul Orban 2 cade, s-a făcut un pas important spre anticipate.

Desigur, dacă mai cade o dată acelaşi premer va fi desemnat a treia oară. Căzând a doua oară, parlamentul este dizolvat şi se organizează alegeri parlamentare anticipate. Este un drum complicat care nu s-a făcut niciodată în 30 de ani. Aşa a fost făcută Constituţia pentru a nu-i da preşedintelui puterea de a dizolva parlamentul după bunul lui plac.

  Aflat în plin proces de clarificare, de refacere după înfrângerile de la alegerile europene şi prezidenţiale,  anticipatele sunt ultimul lucru pe care şi-l doreşte PSD.

Deşi minoritar, guvernul PNL are una dintre cele mai bune ocazii de a lua măsurile pe care le consideră necesare pentru revenirea la o situaţie normală a economiei României.

Practic, guvernele PSD au făcut o risipă a banului public rar întâlnită chiar şi într-o dictatură.

PSD a împărţit ţara în două. I-a pus în poziţii divergente pe bugetari cu angajaţii din economia privată. În mod iresponsabil, banii din taxe şi impozite i-a împărţit cu dărnicie, fără discernământ, angajaţilor de la stat. Când se vorbeşte despre tăieri de salarii, nu este vorba decât despre salariile bugetarilor, care, la rândul lor, au fost împărţiţi în alte două categorii: aparatul de stat din administraţia locală şi centrală, bine plătiţi, şi angajaţii din Educaţie şi Sănătate, prost plătiţi. Este de datoria guvernului să facă distincţia între cele două categorii de bugetari pentru a nu se crea confuzii.

Risipa făcută de guvernele de stânga de după 2016 este greu de imaginat, dar uşor de explicat. PSD şi-a ales drept principală strategie pentru acumularea de capital electoral mărirea salariilor unor bugetari de lux.

Moţiunea simplă îndreptată împotriva ministrului de Finanţe a scos şi mai mult în evidenţă inegalităţile salariale pe care PSD le-a ridicat la rangul de politică de stat. Reţeta, pe cât de simplă, pe atât de incorectă, a împărţit cetăţenii României în  bugetarii care încasează şi contribuabilii din economie care plătesc. Şi nu este vorba despre simplii bugetari, ci despre clientela politică, răsplătită cu salarii de mii de euro.

De aici până la criză nu a fost decât un pas. Guvernul  PNL încă nu are capacitatea de a demonstra prin cifre risipa pe care au făcut-o guvernele de stânga.

Bazându-se pe o politică de salarizare greşită, promovând inegalităţile, crezând că fiecare salariat plătit bine îşi va arăta recunoştinţa votând PSD, Viorica Dăncilă a crezut că poate candida cu succes şi la preşedinţia României.

Pentru dărnicia lui, PSD nu a fost răsplătit prin vot nici la euroalegeri, nici la prezidenţiale. Partidul condus de Liviu Dragnea, apoi de Viorica Dăncilă, nu a fost votat nici măcar de toţi pensionarii cărora le-a mărit pensiile mult peste posibilităţile economiei.

Prin dispreţul faţă de regulile economiei de piaţă dintre toate guvernele postdecembriste, guvernul Dăncilă s-a apropiat cel mai mult de comunism. Viorica Dăncilă a dus PSD cu 30 de ani înapoi.

Cel mai în măsură să facă o analiză obiectivă a guvernării PSD condus de Liviu Dragnea ar fi Adrian Năstase. Ca prim ministru, Năstase a demonstrat că şi stânga poate guverna după regulile economiei de piaţă, a demonstrat că şi un guvern de stânga competent este obligat să ia măsuri economice liberale.

Datorită ultimei guvernări de stânga, prost aplicată, cel mai mare partid din România post comunistă a compromis pentru cine ştie câtă vreme ideea de partid de stânga.

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517