Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Valorificarea pădurii şi refacerea ei. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Aurelia Fedorca, Adrian Cozma, Vasile Ciocan. Titlul emisiunii: Proteste la Palatul Cotroceni. De ce protestează oamenii? (reluare) 02.30 Sport - meci de fotbal. 04.00 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 04.45 Cultură – serata de poezii. 05.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Szekely Tibor . Titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Valorificarea pădurii şi refacerea ei. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Elisabeta Princzinger. 09.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Postul psihologic. 10.00 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Laurenţiu Costin,Cristian Peteri. Titlul emisiunii: Postul Mare: abnegaţie sau bucuria sufletului?. 11.00 Dacia 1300 –o maşină care se încăpăţânează să reziste pe drumurile pline de gropi. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Aurelia Fedorca, Adrian Cozma, Vasile Ciocan. Titlul emisiunii: Proteste la Palatul Cotroceni. De ce protestează oamenii? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Bornyasz Iosif. Titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone. 14.30 Teleshopping 14.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda –rapor la 1.380 de zile . 16.00 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Dispariţie sau crimă. 16.50 Panoramic sportiv, cu Ionut Blăjan, invitaţi: Robert Magos, Armin Vida. Titlul emisiunii: Planurile şahului A.J de karate Satu Mare in anul 2018. 17.30 Zone folclorice – Adrian Tripon. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

O foarte importantă acţiune a DNA

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ultima acţiune a DNA tinde să fie minimalizată şi ridiculizată. Se anchetează un fapt mărunt, un concurs de promovare a unei persoane într-o funcţie. Mare scofală, zice lumea. DNA ar trebui să se ocupe de marile cazuri de corupţie. În realitate s-ar putea ca exact acest gen de anchete să fie cheia problemei corupţiei în România. Răul de aici porneşte. Poate că nu sistemul în sine, nu uriaşa maşinărie socială, politică şi economică este de vină, ci lucrătorii.

Dacă din câteva sute de salariaţi în sistemul de stat, cei mai mulţi sunt angajaţi pe criterii politice, avem o explicaţie, cel puţin în parte, de ce sistemul nu funcţionează.
Pe scurt, fenomenul este următorul: partidul X vine la guvernare şi îşi angajează un număr de persoane în diferite instituţii ale statului. Mai mult sau mai puţin pregătite.

După ce partidul X pleacă de la guvernare, oamenii săi rămân în sistem. Vine la guvernare partidul Y şi la rândul lui umple instituţiile cu oamenii lui. Cei angajaţi de partidul X primesc sarcină de partid, să saboteze activitatea guvernului condus de partidul Y. Procesul se repetă de la mandat la mandat, în toate instituţiile.

Practic, organigramele personalului din instituţii sunt o oglindă fidelă a partidelor. Degeaba se taie vârfurile copacilor. Buruienile sunt la bază. Acest lucru probabil vrea să-l demonstreze DNA cu ocazia descinderii în sediul guvernului. Ar fi mare păcat dacă nu ar fi aşa. Ar fi o mare dezamăgire dacă nu este vorba decât despre o răzbunare personală a doamnei Laura Codruţa Kovesi pentru atacurile care s-au declanşat la adresa ei în ultima vreme.

Situaţia se poate rezolva în două feluri. O variantă ar fi ca la venirea unui nou guvern să plece toţi cei vechi şi partidul care a câştigat alegerile să vină cu toţi oamenii lui. Acelaşi lucru ar fi valabil şi la nivelul administraţiilor locale. Oricum acest lucru se întâmplă, dar pe ascuns, pe lângă lege, cu şmecherii, prin inginerii legislative.

A două variantă ar fi controalele de genul celui demarat de DNA la ministerul relaţiei cu parlamentul. Dar ar trebui mii de procurori. Care, la rândul lor, nu se ştie cum au fost angajaţi în sistem. Intrăm în cercul vicios al controalelor: cine îi controlează pe cei care controlează.

Statistic, suplimentarea slujbelor la stat s-a făcut începând din 1990. Exagerările s-au făcut mai târziu. Guvernul Adrian Năstase a lăsat un aparat bugetar de circa 600 000 de persoane. Guvernul Tăriceanu a dat drumul la angajări atingând milionul. Guvernele PDL au continuat angajările, pentru ca apoi să se trezească în faţa neputinţei de a-i plăti.

Avea două variante, să restructureze şi să dea afară oameni sau să taie salarii. Băsescu a decis să taie salariile. Au rezultat victime colaterale, profesorii, medici, funcţionari absolut necesari. Au avut de suferit albinele, nu trântorii.

Acum milionul şi jumătate de bugetari a devenit o problemă. Povara financiară se extinde şi asupra celor 5,5 milioane de pensionari. Guvernul este nevoit să găsească soluţii. Vrea să taie, dar nu are curajul. PSD este un partid care trăieşte în simbioză cu aparatul de stat suprapopulat. La asta se mai adaugă şi corupţia de genul celei pe care o anchetează acum DNA.

Acesta este doar începutul tăierii răului de la rădăcină. Dacă nu se va extinde la nivelul fiecărei instituţii va rămâne doar un caz izolat care va fi trecut cu vederea, odată ce vor apare alte probleme.

Abonează-te acum Online!