00.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Trăim cea de a IV-a revoluţie industrială? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Emil Şuhani, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Scandal în parlamentul României (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 03.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 04.00 Viaţa la ţară, cu Vasile Nechita,invitaţi: Hajnalka şi Paul Kallai. Titlul emisiunii: Legumicultorii sunt sufocaţi de concurenţa importurilor. 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 05.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zaltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva, invitat: Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Trăim cea de a IV-a revoluţie industrială? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Pop Maria. Titlul emisiuni:Uleiurile esenţiale – cum le întrebuinţăm. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela.Titlul emisiunii: Gorogkatolikus elet (Viaţa greco-catolică). 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Claudiu Ţinca, Emil Şuhani, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Scandal în parlamentul României (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Angajaţi ai Protecţiei Mediului Satu Mare, în excursie de studiu în sudul ţării. 14.10 Teleshopping 14.30 Cultură, cu Vera Pop,invitat:Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Sergiu Ioan. Titlul emisiuni: Sergiu Ioan – rapor la 7060 de zile . 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ghiţă Blidar. 16.50 Panoramic sportiv, cu Blejan Ionuţ, invitaţi: Sebastian Coţ, Marian Halas. Titlul emisiunii: Satu Mare găzduieşte în premieră campionatul naţional de judo U13. 17.30 Cultură, Concurs Samus Guit Art – Poesis,ediţia VIII 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Talk Show, cu Carol Erdos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 23.30 Ştiri

O foarte importantă acţiune a DNA

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ultima acţiune a DNA tinde să fie minimalizată şi ridiculizată. Se anchetează un fapt mărunt, un concurs de promovare a unei persoane într-o funcţie. Mare scofală, zice lumea. DNA ar trebui să se ocupe de marile cazuri de corupţie. În realitate s-ar putea ca exact acest gen de anchete să fie cheia problemei corupţiei în România. Răul de aici porneşte. Poate că nu sistemul în sine, nu uriaşa maşinărie socială, politică şi economică este de vină, ci lucrătorii.

Dacă din câteva sute de salariaţi în sistemul de stat, cei mai mulţi sunt angajaţi pe criterii politice, avem o explicaţie, cel puţin în parte, de ce sistemul nu funcţionează.
Pe scurt, fenomenul este următorul: partidul X vine la guvernare şi îşi angajează un număr de persoane în diferite instituţii ale statului. Mai mult sau mai puţin pregătite.

După ce partidul X pleacă de la guvernare, oamenii săi rămân în sistem. Vine la guvernare partidul Y şi la rândul lui umple instituţiile cu oamenii lui. Cei angajaţi de partidul X primesc sarcină de partid, să saboteze activitatea guvernului condus de partidul Y. Procesul se repetă de la mandat la mandat, în toate instituţiile.

Practic, organigramele personalului din instituţii sunt o oglindă fidelă a partidelor. Degeaba se taie vârfurile copacilor. Buruienile sunt la bază. Acest lucru probabil vrea să-l demonstreze DNA cu ocazia descinderii în sediul guvernului. Ar fi mare păcat dacă nu ar fi aşa. Ar fi o mare dezamăgire dacă nu este vorba decât despre o răzbunare personală a doamnei Laura Codruţa Kovesi pentru atacurile care s-au declanşat la adresa ei în ultima vreme.

Situaţia se poate rezolva în două feluri. O variantă ar fi ca la venirea unui nou guvern să plece toţi cei vechi şi partidul care a câştigat alegerile să vină cu toţi oamenii lui. Acelaşi lucru ar fi valabil şi la nivelul administraţiilor locale. Oricum acest lucru se întâmplă, dar pe ascuns, pe lângă lege, cu şmecherii, prin inginerii legislative.

A două variantă ar fi controalele de genul celui demarat de DNA la ministerul relaţiei cu parlamentul. Dar ar trebui mii de procurori. Care, la rândul lor, nu se ştie cum au fost angajaţi în sistem. Intrăm în cercul vicios al controalelor: cine îi controlează pe cei care controlează.

Statistic, suplimentarea slujbelor la stat s-a făcut începând din 1990. Exagerările s-au făcut mai târziu. Guvernul Adrian Năstase a lăsat un aparat bugetar de circa 600 000 de persoane. Guvernul Tăriceanu a dat drumul la angajări atingând milionul. Guvernele PDL au continuat angajările, pentru ca apoi să se trezească în faţa neputinţei de a-i plăti.

Avea două variante, să restructureze şi să dea afară oameni sau să taie salarii. Băsescu a decis să taie salariile. Au rezultat victime colaterale, profesorii, medici, funcţionari absolut necesari. Au avut de suferit albinele, nu trântorii.

Acum milionul şi jumătate de bugetari a devenit o problemă. Povara financiară se extinde şi asupra celor 5,5 milioane de pensionari. Guvernul este nevoit să găsească soluţii. Vrea să taie, dar nu are curajul. PSD este un partid care trăieşte în simbioză cu aparatul de stat suprapopulat. La asta se mai adaugă şi corupţia de genul celei pe care o anchetează acum DNA.

Acesta este doar începutul tăierii răului de la rădăcină. Dacă nu se va extinde la nivelul fiecărei instituţii va rămâne doar un caz izolat care va fi trecut cu vederea, odată ce vor apare alte probleme.

Abonează-te acum Online!