Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Nicoale Dumuţa, Ioan Aniţaş, Ioan Urda, titlul emisiunii: Judeţul Satu Mare a scăpat oficial de pericolul pestei porcine africane (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Adelin Ghiarfaş, Ciprian Crăciun, titlul emisiunii: Primăria Satu Mare vrea să majoreze impozitele cu 20% (reluare) 02.25 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 03.10 Danţu la Şură din Soconzel, tradiţie şi autenticitate 03.50 Festivalul Secerişului la Moftinu Mare 04.23 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strîmb, titlul emisiunii: Modalităţi de preparare în fitoterapie 05.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Ovidiu T Pop, Aurel Pop, titlul emisiunii: Un dascăl ilustru Gheorghe Cozma 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Nicoale Dumuţa, Ioan Aniţaş, Ioan Urda, titlul emisiunii: Judeţul Satu Mare a scăpat oficial de pericolul pestei porcine africane (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 10.02 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Mark Nagy Janos, titlul emisiunii: Aria protejată râul Tur şi limitele ei 10.42Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Adelin Ghiarfaş, Ciprian Crăciun, titlul emisiunii: Primăria Satu Mare vrea să majoreze impozitele cu 20% (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 14.37 Teleshopping 14.47 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 15.46 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 17.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita 22.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Ioana Cheregi 23.30 Ştiri

O foarte importantă acţiune a DNA

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ultima acţiune a DNA tinde să fie minimalizată şi ridiculizată. Se anchetează un fapt mărunt, un concurs de promovare a unei persoane într-o funcţie. Mare scofală, zice lumea. DNA ar trebui să se ocupe de marile cazuri de corupţie. În realitate s-ar putea ca exact acest gen de anchete să fie cheia problemei corupţiei în România. Răul de aici porneşte. Poate că nu sistemul în sine, nu uriaşa maşinărie socială, politică şi economică este de vină, ci lucrătorii.

Dacă din câteva sute de salariaţi în sistemul de stat, cei mai mulţi sunt angajaţi pe criterii politice, avem o explicaţie, cel puţin în parte, de ce sistemul nu funcţionează.
Pe scurt, fenomenul este următorul: partidul X vine la guvernare şi îşi angajează un număr de persoane în diferite instituţii ale statului. Mai mult sau mai puţin pregătite.

După ce partidul X pleacă de la guvernare, oamenii săi rămân în sistem. Vine la guvernare partidul Y şi la rândul lui umple instituţiile cu oamenii lui. Cei angajaţi de partidul X primesc sarcină de partid, să saboteze activitatea guvernului condus de partidul Y. Procesul se repetă de la mandat la mandat, în toate instituţiile.

Practic, organigramele personalului din instituţii sunt o oglindă fidelă a partidelor. Degeaba se taie vârfurile copacilor. Buruienile sunt la bază. Acest lucru probabil vrea să-l demonstreze DNA cu ocazia descinderii în sediul guvernului. Ar fi mare păcat dacă nu ar fi aşa. Ar fi o mare dezamăgire dacă nu este vorba decât despre o răzbunare personală a doamnei Laura Codruţa Kovesi pentru atacurile care s-au declanşat la adresa ei în ultima vreme.

Situaţia se poate rezolva în două feluri. O variantă ar fi ca la venirea unui nou guvern să plece toţi cei vechi şi partidul care a câştigat alegerile să vină cu toţi oamenii lui. Acelaşi lucru ar fi valabil şi la nivelul administraţiilor locale. Oricum acest lucru se întâmplă, dar pe ascuns, pe lângă lege, cu şmecherii, prin inginerii legislative.

A două variantă ar fi controalele de genul celui demarat de DNA la ministerul relaţiei cu parlamentul. Dar ar trebui mii de procurori. Care, la rândul lor, nu se ştie cum au fost angajaţi în sistem. Intrăm în cercul vicios al controalelor: cine îi controlează pe cei care controlează.

Statistic, suplimentarea slujbelor la stat s-a făcut începând din 1990. Exagerările s-au făcut mai târziu. Guvernul Adrian Năstase a lăsat un aparat bugetar de circa 600 000 de persoane. Guvernul Tăriceanu a dat drumul la angajări atingând milionul. Guvernele PDL au continuat angajările, pentru ca apoi să se trezească în faţa neputinţei de a-i plăti.

Avea două variante, să restructureze şi să dea afară oameni sau să taie salarii. Băsescu a decis să taie salariile. Au rezultat victime colaterale, profesorii, medici, funcţionari absolut necesari. Au avut de suferit albinele, nu trântorii.

Acum milionul şi jumătate de bugetari a devenit o problemă. Povara financiară se extinde şi asupra celor 5,5 milioane de pensionari. Guvernul este nevoit să găsească soluţii. Vrea să taie, dar nu are curajul. PSD este un partid care trăieşte în simbioză cu aparatul de stat suprapopulat. La asta se mai adaugă şi corupţia de genul celei pe care o anchetează acum DNA.

Acesta este doar începutul tăierii răului de la rădăcină. Dacă nu se va extinde la nivelul fiecărei instituţii va rămâne doar un caz izolat care va fi trecut cu vederea, odată ce vor apare alte probleme.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend