Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prima dare de  seamă privind starea economiei a fost prezentată de premierul Dacian Cioloș la zece luni de la preluarea conducerii guvernului într-o atmosferă tensionată. Premierul vede partea plină a paharului în vreme ce PSD, trecut în opoziție, tinde să privească doar spre partea goală a paharului. Adevărul ar putea fi undeva pe la mijloc. Adică paharul nu este nici plin, nici gol pe jumătate.

Economia românească este înghesuită într-un pahar prea mic pentru nevoile din ce în ce mai mari ale unei țări în care nu produc decât 3,5 milioane de persoane. Restul sunt întreținuți, fie că este vorba despre bugetarii tot mai pretențioși, fie că este vorba despre instituțiile tot mai diversificate și mari consumatoare de fonduri.

Economia românească se împarte în două. Pe de o parte se află investitorii străini, pe de altă parte, tot mai strâmtorați, agenții economici autohtoni. Există o problemă, o mare problemă legată de transnaționale, plata dărilor către statul român și scoaterea profitului din țară. Capitalul străin devine în ultima vreme o adevărată obsesie. Sunt semnale că nici locurile de muncă pe care le avansează nu ar fi reale, ci o măsluire a contractelor de muncă. Se angajează aceiași oameni din șase în șase luni, crescând astfel doar pe hârtie numărul angajaților la care s-au angajat în schimbul facilităților și ajutoarelor de stat.

Tratamentul inegal creează o stare de nemulțumire în rândul antreprenorilor români. O parte dintre partide încep să folosească în scop electoral aceste nemulțumiri, reale în fond. Tot mai des se invocă exemplul Ungariei. Premierul Orban este recunoscut pentru poziția sa dură față de capitalul străin, în mare parte extrăgându-și propriul capital electoral tocmai de pe urma atitudinii sale tranșante față de investițiile străine.

Premierul Cioloș, dimpotrivă, este văzut ca un element al interesului străin. În scurtul său mandat sunt crunt lovite firmele cu capital românesc, în beneficiul străinilor. După scandalul Hexi Pharma, de exemplu, afacerea cu dezinfectanți va fi preluată de o firmă franceză. Căderea firmelor mari, după intrarea în insolvență prin aresterea patronilor, este atent urmărită de firmele străine care stau la pândă.

Dincolo de aceste acuzații cu iz electoral, statistic economia stă bine. Creșterea economică s-a menținut mergând spre 5%. Premierul este convins că nu s-au luat măsuri care să bulverseze mediul de afaceri. Dar nici măsuri care să stimuleze economia adevărată.

Somat de PSD să prezinte starea economiei, Dacian Cioloș a devenit ținta lui Liviu Dragnea. Discursul său pare să fi fost scris înainte ca premierul să-și fi prezentat raportul. Dragnea avea  pregătite nu doar cifrele, ci și întregul discurs.

Bine scris, cu nuanțe, președintele PSD a urmărit crearea unui efect dramatic. Dacă asculți doar o parte, înclini să-i dai dreptate. Situația nu este deloc roză. Guvernul tehnocrat, format din oameni fără experiență, nu au avut abilitatea de a lucra la aranjarea cifrelor ca să dea bine în statistică. Lucrurile mergeau tot atât de prost și în timpul guvernării Ponta, dar realitatea era cosmetizată, ca să dea bine.

Discursul lui Dragnea se constituie într-un document pe baza căruia PSD își va duce campania electorală. Nu știm care este adevărul. Nu știm dacă situația economică este așa cum a prezentat-o Dacian Cioloș, adică oarecum acceptabilă, sau catastrofală, așa cum în mod dramatic a prezentat-o Liviu Dragnea. :edința reunită a celor două camere este, practic, începutul campaniei electorale. Vrem nu vrem, avem o singură economie. Aflându-ne însă într-un an electoral, toate opiniile, orice viziune, ori din ce parte ar veni, este puternic viciată de interese politicianiste.