20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

O economie, două viziuni

Scris de Dumitru Păcuraru, 20 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Prima dare de  seamă privind starea economiei a fost prezentată de premierul Dacian Cioloş la zece luni de la preluarea conducerii guvernului într-o atmosferă tensionată. Premierul vede partea plină a paharului în vreme ce PSD, trecut în opoziţie, tinde să privească doar spre partea goală a paharului. Adevărul ar putea fi undeva pe la mijloc. Adică paharul nu este nici plin, nici gol pe jumătate.

Economia românească este înghesuită într-un pahar prea mic pentru nevoile din ce în ce mai mari ale unei ţări în care nu produc decât 3,5 milioane de persoane. Restul sunt întreţinuţi, fie că este vorba despre bugetarii tot mai pretenţioşi, fie că este vorba despre instituţiile tot mai diversificate şi mari consumatoare de fonduri.

Economia românească se împarte în două. Pe de o parte se află investitorii străini, pe de altă parte, tot mai strâmtoraţi, agenţii economici autohtoni. Există o problemă, o mare problemă legată de transnaţionale, plata dărilor către statul român şi scoaterea profitului din ţară. Capitalul străin devine în ultima vreme o adevărată obsesie. Sunt semnale că nici locurile de muncă pe care le avansează nu ar fi reale, ci o măsluire a contractelor de muncă. Se angajează aceiaşi oameni din şase în şase luni, crescând astfel doar pe hârtie numărul angajaţilor la care s-au angajat în schimbul facilităţilor şi ajutoarelor de stat.

Tratamentul inegal creează o stare de nemulţumire în rândul antreprenorilor români. O parte dintre partide încep să folosească în scop electoral aceste nemulţumiri, reale în fond. Tot mai des se invocă exemplul Ungariei. Premierul Orban este recunoscut pentru poziţia sa dură faţă de capitalul străin, în mare parte extrăgându-şi propriul capital electoral tocmai de pe urma atitudinii sale tranşante faţă de investiţiile străine.

Premierul Cioloş, dimpotrivă, este văzut ca un element al interesului străin. În scurtul său mandat sunt crunt lovite firmele cu capital românesc, în beneficiul străinilor. După scandalul Hexi Pharma, de exemplu, afacerea cu dezinfectanţi va fi preluată de o firmă franceză. Căderea firmelor mari, după intrarea în insolvenţă prin aresterea patronilor, este atent urmărită de firmele străine care stau la pândă.

Dincolo de aceste acuzaţii cu iz electoral, statistic economia stă bine. Creşterea economică s-a menţinut mergând spre 5%. Premierul este convins că nu s-au luat măsuri care să bulverseze mediul de afaceri. Dar nici măsuri care să stimuleze economia adevărată.

Somat de PSD să prezinte starea economiei, Dacian Cioloş a devenit ţinta lui Liviu Dragnea. Discursul său pare să fi fost scris înainte ca premierul să-şi fi prezentat raportul. Dragnea avea  pregătite nu doar cifrele, ci şi întregul discurs.

Bine scris, cu nuanţe, preşedintele PSD a urmărit crearea unui efect dramatic. Dacă asculţi doar o parte, înclini să-i dai dreptate. Situaţia nu este deloc roză. Guvernul tehnocrat, format din oameni fără experienţă, nu au avut abilitatea de a lucra la aranjarea cifrelor ca să dea bine în statistică. Lucrurile mergeau tot atât de prost şi în timpul guvernării Ponta, dar realitatea era cosmetizată, ca să dea bine.

Discursul lui Dragnea se constituie într-un document pe baza căruia PSD îşi va duce campania electorală. Nu ştim care este adevărul. Nu ştim dacă situaţia economică este aşa cum a prezentat-o Dacian Cioloş, adică oarecum acceptabilă, sau catastrofală, aşa cum în mod dramatic a prezentat-o Liviu Dragnea. :edinţa reunită a celor două camere este, practic, începutul campaniei electorale. Vrem nu vrem, avem o singură economie. Aflându-ne însă într-un an electoral, toate opiniile, orice viziune, ori din ce parte ar veni, este puternic viciată de interese politicianiste.

Abonează-te acum Online!