Image 1
Image 2

O delegație sătmăreană a vizitat Germania în documentare pe tema învățământului profesional dual

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De curând am stat de vorbă cu dr. Popescu Vlaicu, director la Colegiul Tehnic „Unio-Traian Vuia” Satu Mare. Am aflat de la el că a făcut parte dintr-o delegație care a participat la o experiență inedită în Germania.

Astfel, la inițiativa Instituției Prefectului din Ostalbkreis, Departamentul Educației și Culturii, Klaus Pavel, zilele trecute a avut loc în orașul Aalen din Germania un schimb de experiență important, cu tematică legată de organizarea învățământului profesional dual.

Componența delegației sătmărene

Au participat patru directori de licee tehnologice și patru agenți economici care au în planul de învățământ clase profesionale în sistem dual. Directorii participanți sunt profesorii dr. Popescu Vlaicu (Colegiul Tehnic „Unio-Traian Vuia”), Buda Ildiko (Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară ”George Emil Palade”), Șimon Dana (Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi), Ursu Daniela (Colegiul Tehnic de Transporturi şi Telecomunicaţii ”Ion I. C. Brătianu”).
Din partea agenților economici au fost prezenți: Lochli Terezia, Hauler Istvan, Costea Ciprian Dan, Săveanu Andreas. Din partea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațional (CJARE), a participat directoarea Cristea Sînziana.

Programul vizitei

Programul a fost foarte încărcat, desfășurat nemțește (pe ore, pe minute) și a cuprins vizite la Liceul Tehnologic din Aalen, Școala Arghile Justus-von Liebig, tot din Aalen și Școala profesională din Ellwangen. În Germania există 328 de meserii structurate. La 15 ani se revizuiesc, implicate fiind Camera de Comerț și firmele din zonă. Motto-ul este: „Cu mâinile și mintea!”. Firmele se ocupă de marketing, se duc la școli și fac reclamă asupra activității lor. Elevii cuprinși în învățământul dual primesc 1.000 de euro pe lună din partea firmelor. Anual, din partea județului, școlile primesc 80 de milioane de euro pentru acest tip de învățământ. Delegația a vizitat compania Kiener Machinenbau GmbH, firmă implicată în învățământul dual.

Accent pe orientarea în carieră a elevilor

O altă vizită, cu tema „Orientarea în carieră”, s-a realizat la Agenția pentru ocuparea forței de muncă și la Centrul de instruire al IHK al Camerei de Comerț și Industrie. Există un departament de 25 de persoane care se ocupă de orientare școlară. Cel mai important rol în orientarea profesională a elevilor se realizează prin discuții directe cu elevii și părinții, de trei-cinci ori pe an. Se adresează elevilor de clasa a VIII-a. Procedura folosită este următoarea: întâi, elevii aleg meseria, semnează un contract cu firma, iar la Camera de Comerț îi dirijează spre școlile care au contract cu firmele. Totul e foarte bine pus la punct, fiecare instituție are un rol bine definit în acest proces de selectare a elevilor. În clasa a VIII-a, elevii știu exact ce meserie își aleg. În zona Aalen, șomajul a trecut, în câțiva ani, de la 9,6, la 2,7, adică aproape neglijabil.
Există 4.400 de locuri pentru cele trei școli profesionale. Se constată și la germani o creștere a numărului de elevi care optează pentru facultate, ceea ce constituie o reală problemă pentru aceste firme. Dar elevul este cel care își alege viitorul profesional și școlile de parcurs.

Târg de studii și meserii

Târgul de studii și meserii din Aalen este organizat de 21 de ani. 182 de firme participă și e vizitat anual de 5.000-7.000 de persoane. Firmele se implică direct prin standuri în realizarea acestei activități. Participă foarte mulți elevi și părinți, totul este organizat cu maximă seriozitate.
Pentru noua clădire a Camerei de Comerț și Industrie care este și un centru de instruire pentru învățământul profesional dual, statul a alocat 19 milioane de euro în vederea construirii clădirii, a laboratoarelor și a atelierelor pentru elevii care își desfășoară activitatea practică și au contract cu firme mici. E o adevărată oportunitate pentru acest tip de firme care nu au posibilitatea de amenajare a unor ateliere proprii.

Parteneriat cu județul Satu Mare

Această amplă activitate a avut ca scop pregătirea parteneriatului între Ostalbkreis și Județul Satu Mare. După ce delegației române i s-au prezentat conceptul și sistemul de învățământ dual din regiunea respectivă și care se dezvoltă din 1909, delegația sătmăreană a vizitat campusul care cuprinde cele trei școli, atelierele și a asistat la cursuri.
Protocolul de parteneriat, care va fi semnat în 2018, vizează o colaborare în domeniul învățământului dual, materiale didactice (cărți tehnice), schimburi de elevi și profesori.
Colegiul Tehnic „Unio-Traian Vuia” este singura unitate propusă în sistemul european (POR AXA 10) – proiect de reabilitare centru învățământ profesional în sistem dual.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with