20.08.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 01.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Iubirea ca artă şi ştiinţă. 04.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Sorin Berindei. 05.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Vacanţa perfectă. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 09.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Copiii, tehnicile de meditaţie şi relexare. 10.10 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Porcii de mangaliţa între mit şi realitate. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Capcanele reţelelor de socializare. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 13.30 Ne cheamă natura cu Ioana Zaharia. 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni:Efectele muzicii în tândul adolescenţilor. 16.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 17.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Prevenţa cardiovasculară. 18.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare) 23.00 Portret de artist

O declaraţie cu două sensuri

Scris de Dumitru Păcuraru, 12 octombrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Încă de la preluarea funcţiei de prim ministru de către Dacian Cioloş, UDMR nu s-a afişat ca un susţinător înfocat al guvernului tehnocrat. Rezerva se datorează cu siguranţă renunţării la vechea cutumă a negocierilor pe marginea voturilor din parlament. De fiecare dată când apărea în parlament un proiect de lege avansat de guvern se negocia după regula “ce daţi în schimbul voturilor”.

Kelemen Hunor, foarte zgârcit cu declaraţiile, a avansat, în sfârşit, o idee despre ce are de gând să facă UDMR după alegeri. Declaraţia lui lasă loc unor speculaţii. UDMR va susţine un premier dacă el va fi propus de un partid care a câştigat în mod clar alegerile. Mai aplicat la situaţia actuală, UDMR îl va susţine pe Dacian Cioloş ca premier dacă PNL va câştiga alegerile, iar majoritatea parlamentară va fi clară.

Această declaraţie ambiguă lasă loc unei singure interpretări, anume că UDMR nu închide uşa dinspre PSD. Kelemen Hunor spune printre rânduri că dacă PSD va câştiga alegerile, UDMR nu va ezita să se alăture unei majorităţi clare.

Ce ar avea de câştigat UDMR în urma realizării unei alianţe cu PNL? Nimic în plus faţă de o alianţă cu PSD.

Mai apare un element. Se consideră că dacă preşedintele aparţine unei minorităţi, acest lucru ar crea obligaţii faţă de Klaus Iohannis. O formaţiune pragmatică nu ţine seama de sentimentalisme de genul acesta. Prin urmare, UDMR îşi va urma politica de până acum mergând în direcţia în care va considera că are mai mult de câştigat.

Un element care ar putea înrăutăţi relaţiile dintre UDMR şi PSD este susţinerea PRU de anumiţi lideri social democraţi. Dacă printr-o minune PRU intră în parlament se modifică total sistemul de alianţe, acest partid fiind un fel de continuator al PRM şi UNPR. Două partide cu programe de sorginte naţională nu încap în aceeaşi alianţă.

Dacă relaţiile dintre Ponta şi Dragnea se vor înrăutăţi, chiar dacă PRU nu va intra în parlament este posibil să formeze după alegeri un grup parlamentar prin racolarea unor parlamentari de la PSD. Deocamdată Dragnea nu are curajul să-l înlăture pe Victor Ponta. Atmosfera este calmă, cel puţin la suprafaţă, dar numai în aparenţă.

După cum arată sondajele în viitorul parlament vor intra mai multe partide mici. UDMR nu mai este singurul partid care înclină balanţa majorităţii parlamentare. Dacă ALDE merge clar către PSD, nu se ştie în ce direcţie va trage PMP. Nu se ştie ce procent va obţine USR, tot un partid mic, dar care merge în mod sigur alături de PNL.

Poziţia UDMR se va întări în viitorul parlament dacă nu depăşesc pragul electoral partidele mici. În acelaşi timp emoţii trebuie să aibă şi el pentru că populaţia maghiară răspunde din ce în ce mai slab chemărilor liderilor Uniunii. La o prezenţă masivă la vot a populaţiei majoritare – lucru ce nu se va întâmpla în 11 decembrie  – UDMR poate cădea sub pragul electoral.

Se pare însă că procentul de absenteism se menţine la o cotă egală între români şi maghiari. Excepţii se constată în cazul alegerilor locale când mobilizarea minoritarilor are o motivaţie mai directă. Harghita şi Covasna sunt judeţe de la coada prezenţei la vot.

Cu toate că taberele politice sunt deja stabilite încă nu există alianţe bătute în cuie. Fiecare partid trage pentru sine, ceea ce va duce la o campanie electorală dură. UDMR poate deveni un cal de bătaie pentru majoritatea partidelor, mai cu seamă în judeţele cu populaţie mixtă. Pe de altă parte, Kelemen Hunor nu-şi poate ascunde o anumită stare de nelinişte şi tensiune, semn că în UDMR nu mai domneşte armonia de altădată.

Abonează-te acum Online!