Image 1
Image 2

O critică necruțătoare la adresa activității Parlamentului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

   În urmă cu câteva zile președintele Iohannis și-a anunțat intenția de a se adresa camerelor reunite ale Parlamentului. Nu s-a discutat despre acest lucru. Se considera că președintele avea ceva de spus pe marginea legii Codului Fiscal. A fost ceva mai mult. Președintele practic a desființat activitatea Parlamentului prin simpla prezentare a legilor care au fost supuse unor modificări succesive.

Legea Educației a fost modificată de peste o sută de ori, la fel și Legea Sănătății. România este guvernată de peste 14.000 de legi. Parlamentul în ultimul an nu a făcut decât să aprobe ordonanțele de urgență ale Guvernului. Simpla statistică descalifică activitatea Parlamentului, în întregul său.
O abordare mai puțin obișnuită asupra fenomenului corupției. Klaus Iohannis este primul președinte care abordează corupția fără să se refere la parlamentarii penali. Ceea ce, bănuim, a fost pe placul celor prezenți. Nu a insistat foarte mult. De altfel, nu a dat foarte multe detalii nici asupra dezbaterii propuse pe tema educației. A lansat ideea și a mers mai departe, lăsând altora sarcina de a duce mai departe dezbaterea. Nici despre criza imigranților nu a făcut prea multe aprecieri. Nu l-a criticat nici pe Victor Ponta.
Criticile au fost generale. Președintele atacă întregul sistem, fără să folosească invective, fără să recugă la atacul la persoană. Nu a ridicat în slăvi nici opoziția, la fel cum nu s-a referit la PSD ca la un partid anti-reformist. A vorbit ca și cum nu ar fi făcut parte niciodată din vreo formațiune politică. Adică în spiritul Constituției care îl obligă pe președinte să fie echidistant față de toate forțele politice.
Fără îndoială, scurtul, dar cuprinzătorul discurs prezidențial, va fi apreciat de simpatizanții lui Klaus Iohannis. Ce reproșuri ar putea veni din zona PSD-ului? Victor Ponta,  autoproclamat premier tehnocrat, ar face o foarte mare greșeală dacă ar începe să critice discursul președintelui. În același timp, el se află în plin război cu autoritățile maghiare pe problema gardului ridicat împotriva imigranților.
Deranjați de afirmațiile lui Klaus Iohannis ar trebui să se simtă președinții celor două camere. Probabil Valeriu Zgonea va fi mai reținut, dar Călin Popescu Tăriceanu nu-și ascunde adversitatea față de președinte. Întrebarea este dacă prestația Parlamentului depinde în foarte mare măsură de președintele fiecărei camere? Parlamentul funcționează prost pentru că nu este condus cu fermitate sau nu poate fi condus fiind un forum al democrației?
Toată lumea este de acord că Parlamentul are cea mai proastă imagine dintre toate instituțiile. Despre modificările aduse modificărilor se știe de ani și ani de zile. Din patru în patru ani partidele vin cu cei mai buni dintre cei mai buni candidați. Toate partidele s-au perindat pe la guvernare. :i, totuși, Parlamentul înșeală de fiecare dată așteptările și speranțele alegătorilor. Președintele Iohannis nu a făcut altceva decât să mai tragă un semnal de alarmă. Va fi auzit?
Să nu ne imaginăm că se va schimba ceva. În continuare guvernul va da ordonanțe de urgență. În continuare, legile vor fi modificate în funcție de interesul unui partid sau altul. Peste o vreme președintele va ieși din nou și va constata că apelul său a rămas fără ecou. Dar să gândim pozitiv. Poate că parlamentarii vor avea mustrări de conștiință și chiar de mâine se vor schimba în bine. Nici măcar președintele Iohannis nu crede în această minune.

Sindromul Piedone

Piedone este un altfel de șoșocar. Condamnat după incendiul de la Colectiv, găsit nevinovat după ce a făcut un an de pușcărie, Cristian Popescu, primarul revenit la sectorul 6, râvnește la funcția de primar general al Capitalei.