Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Ioan Drăgan. Titlul emisiunii: Salariile din educaţie,majorate doar pentru unii.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați: Beniamin Urs, Ştefan Ressler,Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Scandalul în Justişie.(reluare) 02.30 Iată omul cu Gabriel Ghișan,invitat: Paula Pirvănescu. 03.30 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu,invitat: Colonel Gheorghe Strâmb. Titlul emisiuni: Colonel Gheorghe Strâmb – raport la 3650 de zile . 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viața la țară, cu Ioan Anițaș. Titlul emisiunii: Stadiul de vegetaţie a culturilor agricole. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea:Ilona Ilyes. 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Ioan Drăgan. Titlul emisiunii: Salariile din educaţie,majorate doar pentru unii.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea:Ilona Ilyes. 09.30 La psiholog, Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiuni: Copiii şi fricile lor. 10.10 Religie, cu Mihaela Ghiță, invitat:Vasile Feher. Titlul emisiunii:Vindecarea sufletului prin spovedanie. 11.10 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați: Beniamin Urs, Ştefan Ressler,Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Scandalul în Justişie.(reluare) 13.00 Știri 13.30 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu,invitat: Colonel Gheorghe Strâmb. Titlul emisiuni: Colonel Gheorghe Strâmb – rapor la 3650 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Viața la țară, cu Ioan Anițaș. Titlul emisiunii: Stadiul de vegetaţie a culturilor agricole. 15.30 Sănătate,cu Mihaela Ghiță, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum învingem depresia? 16.00 Iată omul cu Gabriel Ghișan,invitat: Paula Pirvănescu. 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Ştefan Szilagyi. Titlul emisiunii: Fotbalul juvenil în atenţia ASJ şi ISJ. 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Andrada Bârsăuan.18.30 Audiențe în direct 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Cultură,cu Ioan Aniţaş,invitat: Nicolae Pop.Titlul emisiunii: Munca-o modalitate de a rămâne tânăr. 22.30 Info Studio cu Laczko Eva, invitaţi: Lochli Tunde, Kegyes David.Titlul emisiunii: Mosolyhaz – az orom oazisa (Casa Zânelor – oază de bucurii). 23.30 Știri

O chestiune de principiu

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 februarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

După ce a moșit legea salarizării un an de zile rezultatul este la fel de spectaculos ca nașul. Că a ieșit o lege strâmbă nu se mai îndoiește nimeni. Pentru că PSD nu este un partid al principiilor. Este un partid al improvizațiilor. Metoda lui de lucru este cârpeala. Dar cum anomaliile pe care a vrut să le dreagă în cazul salariilor au fost în mare parte generate tot de guvernările anterioare ale PSD se poate admite că a dres  câte ceva. Nu tot. Diferențele și nedreptățile se mențin.

PSD în general a plătit serviciile din campaniile electorale prin stipendii de la stat. Dacă a muncit cineva într-o campanie i s-a oferit un post la stat, din ce în ce mai bine plătit. :i pe cât posibil fără muncă. Niciun alt partid nu a încurajat nemunca în măsura în care a făcut-o PSD. Este adevărat că nici restul partidelor nu s-au lăsat mai prejos. Guvernul Tăriceanu din 2005-2008 este recunoscut pentru funcțiile gras plătite cu care i-a gratulat pe liberalii fideli.

Că PSD nu gândește principial o demonstrează modul în care înțelege să rezolve problema celor care nu sunt angajați cu normă întreagă. Decizia de a plăti contribuțiile sociale la nivelul salariului minim a condus la o situație bizară, ca omul să fie nevoit să aducă bani de acasă. PSD rezolvă problema în stilul său: în cazul celor angajați la stat statul va plăti diferența de contribuție, însă nu și în cazul angajaților la privat. Practic a desființat contractele part-time la privat. De exemplu dacă un student vrea să muncească 2-3-4 ore pe zi nu are nicio șansă pentru că va plăti contribuțiile la nivelul salariului minim. Unei mame care vrea să stea mai mult cu copiii, după ce i s-a terminat concediul de maternitate, nu i se permite să muncească o jumătate de normă. În schimb se poate angaja la stat. Este o chestiune de principiu care denotă adevărata natură a acestui partid invaziv. Nu știm dacă este corect din punct de vedere constituțional. Acesta este doar un singur exemplu, dar câte nu mai sunt, care nu se văd atât de pregnant?

PSD tratează discreționar problema salariilor nesimțite, la fel cum procedează în cazul pensiilor speciale. Și toate acestea le face din motive politice, electorale. Fiind un partid mai mare lucrurile se văd mai apăsat, dar și celelalte partide, când au ocazia, procedează la fel. Din această cauză opoziția este atât de slabă. PNL nu critică punctual derapajele principiale ale PSD. Partidul lui Băsescu a procedat la fel când a fost la guvernare PDL. În ceea ce privește USR, nici măcar nu poate fi băgat în seamă pentru că are o singură obsesie, justiția, înțeleasă prin prisma instituțiilor de forță. UDMR este, la rândul său, o formațiune care apreciază în mod deosebit stipendiile de stat, funcțiile mai puțin vizibile, dar bine plătite.

Că principiile nu contează, de fapt, la niciun partid stau dovadă și majorările de care se bucură parlamentarii în urma legii salarizării. Fiecare s-a trezit cu 800-900 de lei în plus. Adăugați la nu știm ce sumă pentru că parlamentarii se jenează să spună câți bani primesc lunar, ca sumă forfetară, ca președinți, vicepreședinți, secretari de comisii, ca delegații etc.

Atâta vreme cât nu principiile vor guverna viața socială, economică și politică din România nu ne putem aștepta ca lucrurile să se îmbunătățească pentru toată lumea în mod cinstit și corect.

Abonează-te acum Online!