Image 1
Image 2

O carte care promovează personalităţi din partea locului: ”Tezaur spiritual şi cultural careian”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

carte carei 1De curând am intrat în posesia cărţii intitulate ”Tezaur spiritual şi cultural careian – dicţionar de schiţe biobibliografice”, apărută la Editura Citadela Satu Mare 2014.

Volumul, semnat de Nicoleta Latiş, coautori Daniela Ciută şi Horia Mărieş, cu o prefaţă semnată de Felician Pop, se întinde pe 145 de pagini. Pe coperta a doua se află o sumară prezentare a autoarei Nicoleta Latiş, alături de fotografia sa.

 

Continuarea unei tradiţii

 

Ca termen de comparaţie, lucrarea pare a continua o tradiţie iniţiată de George Vulturescu prin volumul său intitulat ”Cultură şi literatură în ţinuturile Sătmarului – dicţionar 1700-2000”, apărută la Editura Muzeului Sătmărean în anul 2000 (18 personalităţi sunt tratate în ambele cărţi).

 

Modele pentru tânăra generaţie

 

Revenind la lucrarea despre care facem vorbire, potrivit argumentului inspirat al autoarei, cartea ”s-a născut din necesitatea de a dărui tinerei generaţii modele”. Este un motiv temeinic de a oferi un astfel de cadou contemporanilor, chiar dacă obiectivul lucrării este restrâns la conturarea identităţii culturale a ţinuturilor careiene. Şi cine ar putea să confere o astfel de identitate dacă nu personalităţile legate de aceste locuri prin naştere sau prin activitate, fie în ambele ipostaze.

Chiar dacă lucrarea nu depăşeşte stadiul abordării descriptive (date biografice) şi de inventariere a activităţii personalităţilor de care se ocupă, nu e greu de imaginat volumul imens de muncă din spatele fiecărei file de text. Dificultatea elaborării unei astfel de scrieri stă în munca de pionierat pe care o presupune acumularea şi selectarea materialului în mare parte aflat în fonduri arhivistice.

 

O absenţă notabilă

 

Cu toate meritele incontestabile ale lucrării (la fel ca în cazul volumului semnat de George

Vulturescu), nu putem să nu remarcăm că aproape toate personalităţile despre care scriu cei doi autori nu se regăsesc în renumita enciclopedie online Wikipedia (http://ro.wikipedia.org/wiki/Satu_Mare). Şi unde dacă nu pe Wikipedia caută în primul rând cititorii, mai cu seamă cei tineri, informaţii? Nici chiar celor din judeţ nu le este întotdeauna la îndemână să găsească o astfel de carte. Ce să mai spunem de cititorii care se află în Cluj, în Bucureşti sau chiar în Statele Unite sau Australia? Cu câteva atingeri de taste, ei găsesc rapid informaţia necesară, pentru care altfel ar cheltui mult timp şi energie.

Faţă de imensul efort depus până în stadiul de carte tipărită, postarea unor date pe Wikipedia presupune doar o mică fracţiune de timp şi efort.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

PENTRU O LUME MAI BUNĂ

17 elevi de la Colegiul Doamna Stanca au devenit voluntari SNAC

Colegiul Național Doamna Stanca Satu Mare a început un parteneriat cu Centrul Multifuncțional Alter Ego, aflat în subordinea Direcției de Asistență Socială Satu Mare.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now