O campanie plictisitoare, dar utilă | Informaţia Zilei

O campanie plictisitoare, dar utilă

Scris de Dumitru Păcuraru, 19 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Până la urmă candidaţii la preşedinţie îşi vor face auzite vocile. Chiar dacă practic nu au nicio şansă să ajungă în turul doi, ei s-au înscris în cursa prezidenţială pentru a-şi spune opiniile despre ce se întâmplă în ţara aceasta, despre ce ar trebui să facă un preşedinte. Dezbaterile ar fi extrem de interesante, dar candidaţii partidelor mari, care deţin şi cele mai importante funcţii în stat, nu vor să dialogheze cu nimeni.

   Nu-l vom vedea niciodată pe Klaus Iohannis faţă-n faţă cu Theodor Paleologu.

Sau pe Viorica Dăncilă cu Mircea Diaconu. Nu-i vom vedea faţă-n faţă niciodată pe Kelemen Hunor cu Viorel Cataramă, pe Cătălin Ivan faţă-n faţă cu Dan Barna.

Pe bună dreptate fiecare candidat şi-ar dori să se confrunte în mod direct cu preşedintele Klaus Iohannis. Nu i se oferă această şansă nici măcar premierului demis Viorica Dăncilă. Candidaţii la prezidenţiale se comportă ca în boxul profesionist. Campionul en-titre nu-i acordă şansa unui oarecare să urce în ring alături de el. În acest moment nu este recunoscut nici challenger-ul.

Altădată se ştia cu precizie că finala va fi jucată de reprezentantul dreptei şi al stângii. Acum şi această regulă pare dată peste cap.

Moţiunea de cenzură va rămâne una dintre cele mai abile mişcări politice pe care le-a făcut un preşedinte. Traian Băsescu a inventat referendumul cu o întrebare foarte populară şi a câştigat. Klaus Iohannis a preluat figura şi a iniţiat un referendum pe o chestiune foarte la modă, corupţia. A câştigat.

A urmat moţiunea de cenzură şi căderea guvernului. Practic prin această manevră a rămas singur în cursa prezidenţială. Singurul lucru care îi face concurenţă este premierul desemnat cu formarea guvernului.

Dacă Ludovic Orban nu va reuşi să-şi treacă guvernul prin parlament cum se va răsfrânge acest lucru asupra preşedintelui Iohannis?

Pentru că nu are un contracandidat puternic, în niciun fel. Candidaţii prezidenţiali aleargă singuri pe o pistă izolată, fără prea mulţi spectatori. Campania nu are niciun haz. Nu se oferă nimic din ceea ce aştepta lumea. Din această cauză, deşi miza este mare, este foarte posibil să se prezinte la vot mai puţină lume decât la alte alegeri.

  Ce ar putea trezi din letargie populaţia? Doar un scandal uriaş care să-l vizeze pe favorit. Un scandal izbucnit în jurul lui Dan Barna nu a întors pe dos campania. Pe măsură ce a ieşit în public, deşi părea să devină un contracandidat puternic al preşedintelui Iohannis, Dan Barna a demonstrat că nu este pregătit pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Nu este pregătit nici USR pentru a susţine un candidat cu şanse reale. Partidul în care s-a investit cea mai multă speranţă că va reuşi să schimbe România dă semne de oboseală prematură. Lipsa unei doctrine, a unei ideologii, conduce la lipsa unui program.

Un program de guvernare nu se poate realiza decât în jurul unui partid clar delimitat, de stânga, centru-strânga, dreapta, centru-dreapta. USR a funcţionat ca o frăţie studenţească, sau ca un cenaclu în care din când în când se discută şi despre problemele din societate. USR a rămas încremenit într-un proiect pe care nu l-a finalizat.

Indiferent de ce crede fiecare alegător, până la urmă suntem condamnaţi să alegem între candidatul dreptei şi candidatul stângii. PNL şi PSD sunt partide structurate, au bazine electorale relativ stabile. Au experienţă politică, au guvernat, îşi cunosc bine alegătorii şi le oferă în continuare iluzia că vor aduce bunăstarea în România. Dincolo de plictiseala discursurilor, PSD şi PNL au, totuşi, ceva de spus. Tot lor li se pot  aduce cele mai vehemente critici privind starea în care se află România, în comparaţie cu alte ţări din UE. Până la urmă o campanie, oricât de plictisitioare ar fi, are şi o parte bună, utilă: ştim în ce fel de ţară trăim şi ce politicieni avem.

Abonează-te acum Online!
  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517