O campanie electorală simplă sau complexă? | Informaţia Zilei

O campanie electorală simplă sau complexă?

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Un psiholog improvizat spune că după concediu sau după câteva zile libere oamenii intră în depresie când se întorc la lucru. Ne-am aştepta, aşadar, ca după minivacanţa de Paşti unită cu zilele libere de la începutul lunii mai, politicienii deja răsfiraţi în toată ţara să întâlnească numai persoane mofluze, fără niciun chef.

Nu ştim dacă lucrurile stau în felul acesta. Cert este că au rămas până la marea confruntare din 26 mai foarte puţine zile pentru o campanie electorală în urma căreia alegătorii să voteze în cunoştinţă de cauză. Adică să fie informaţi după standardele europene.

Un cititor îmi atrăgea atenţia că am greşit în editorialul de ieri afirmând că, în esenţă, campania electorală este simplă. Dacă ne gândim bine lucrurile nu stau deloc aşa. Într-adevăr, ne aflăm în faţa uneia dintre cele mai complexe campanii electorale din ultimii 20 de ani.

În primul rând partidele, candidaţii, echipele de campanie, au obligaţia să vorbească despre ce înseamnă UE, Parlamentul European, toate instituţiile europene, şi să le pună în relaţia cu România.

În al doilea rând există subiectele moştenite, dezbaterile care au avut loc în ultimii doi ani pe diferite domenii. Niciun partid nu va renunţa la aceste subiecte. Aici este un câmp tactic în care se simt bine comunicatorii partidelor, dar şi fiecare cetăţean înregimentat politic. În al treilea rând preşedintele a forţat campania electorală propunând un referendum pe tema justiţiei concomitent cu alegerile europarlamentare.

Cu atâtea subiecte pe masă nu se poate spune că avem parte de o campanie electorală simplă. Temele sunt vaste, dar până la urmă abordarea lor este simplă. Se reduce la ce s-a făcut şi ce nu s-a făcut în perioada de timp scursă de la ultimele alegeri.

Se înţelege că PSD, ca partid de guvernământ, insistă pe realizări. Opoziţia are datoria să conteste respectivele realizări, oricât ar fi de evidente.

Dar la nivel local este implicat în campanie, sau ar trebui să fie, fiecare primar. Cei mai mulţi dintre primarii marilor oraşe se întâmplă să fie de la PNL. Este normal ca echipele de campanie, dar mai ales eurocandidaţii, să se sprijine pe realizările lor pentru a scoate în evidenţă superioritatea primarilor PNL faţă de primarii PSD. Sunt daţi ca exemplu primarii PNL din Cluj, Alba Iulia, Oradea, Arad, Timişoara. Ei au accesat mai multe fonduri europene decât primarii altor partide. Acesta pare să fie argumentul suprem pentru care trebuie votat PNL şi nu alt partid.

PSD vine şi compensează prin trimiterea la realizările sale la nivel naţional. Mai aminteşte şi lucrările făcute prin proiecte PNDL.

Pro România scoate în evidenţă realizările din perioada guvernării Ponta. Dacian Cioloş afirmă că anul în care a fost prim ministru a fost o încercare de revenire la normalitate. PMP nu poate face abstracţie de recordurile obţinute de România în timpul regimului Băsescu.

La rândul lui Călin Popescu Tăriceanu îşi aduce aminte că în mnadatul său de prim ministru România a cunoscut cea mai mare creştere economică, dar şi că a fost premierul care a semnat intrarea României în UE.

Câte ceva a făcut fiecare partid, fiecare guvern, fiecare politician. Dar frânturile de realizări nu au fost niciodată puse cap la cap. Cu fiecare guvern s-a luat totul de la început. Ce a făcut bine unul a stricat altul. Despre clasa politică se pot spune multe, şi bune şi rele, dar un singur lucru nu poate fi afirmat cu tărie: că a înţeles ce înseamnă şi cât de importantă este CONTINUITATEA.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345