26.02.2020 00.00 Agenda Publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Sorin Haiduc, Mariana Sălăgean, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premier.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Koczinger Tibor. Titlul emisiunii: An nou, noi provocări pentru Fundaţia Hans Lindner. (reluare) 04.00 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 04.45 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Merită să mori din dragoste? 5.30 Portret de artist 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Sorin Haiduc, Mariana Sălăgean, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premier.(reluare) 10.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Creşterea păsărilor şi a animalelor mici este o îndeletnicire reconfortabilă. 10.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: De ce se tem oamenii de căsătorie? 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Koczinger Tibor. Titlul emisiunii: An nou, noi provocări pentru Fundaţia Hans Lindner. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Sorin Haiduc, Mariana Sălăgean, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ludovic Orban şi-a depus mandatul de premier.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş, invitat: Teodor Giurgiu.Titlul Emisiunii: Vinurile Cramei Teodor sunt tot mai apreciate. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Bud. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (reluare)

O boală teribilă a lovit 680 de oi din comuna Homoroade

Scris de Ioan Aniţaş, 07 septembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

De-a lungul anilor, crescătorii de oi din judeţul Satu Mare au avut de suferit ca urmare a focarelor de scrapie confirmate. Dacă în anul 2018, câteva sute de ovine de pe raza comunei Valea Vinului au fost ucise, iată că o altă veste proastă ne-a parvenit la redacţie.

Pe raza comunei Homoroade, o turmă de oi de aproximativ 680 de capete este suspicionată că ar avea animale bolnave. Faptul privind suspiciunea ne-a fost confirmat de primarul Simion Ardelean, şi el un cunoscător în creşterea oilor şi a caprelor. Marea tragedie pentru fermieri este că depistarea unui animal cu această boală presupune uciderea întregului efectiv. Această maladie se găseşte pe lista celor cu despăgubiri din partea statului.

După aflarea informaţiei privind posibilul focar de scrapie în turma de la Homoroade, am luat legătura cu doctorul veterinar Nicolae Dumuţa, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare. Acesta a confirmat prelevarea probelor în vederea depistării animalelor bolnave.

Din setul de analize făcute de către Laboratorul DSVSA Satu Mare s-a lansat suspiciunea privind prezenţa scrapiei.

Pentru siguranţă, diagnosticul pus la Satu Mare trebuie să fie confirmat sau infirmat de către Laboratorul Naţional de referinţă – Bucureşti. Probele în acest sens au fost trimise la Bucureşti. În funcţie de rezultatele analizelor o să se ia decizia privind soarta animalelor din turma afectată.

Din păcate, sau din fericire, a subliniat directorul Dumuţa, majoritatea covârşitoare a diagnosticelor puse de laboratorul sătmărean au fost confirmate de către cel de la Bucureşti.

Când intră scrapia în turmele de oi, nu mai este scăpare. Boala este mortală, nu are leac, astfel există doar două variante: uciderea întregului efectiv de oi, acolo unde este confirmată boala, sau genotiparea ovinelor şi, ulterior, păstrarea doar a animalelor care sunt rezistente la această boală.

Opţiuni posibile

După eradicarea bolii, dacă proprietarul alege varianta genotipării, atunci trebuie să fie testate mieluţele doar după vârsta de 18 luni, iar, ulterior testării, se definitivează dacă animalul rămâne sau nu. Astfel, unde se aşteaptă testarea mieluţelor, focarul rămâne declarat.

Dacă se alege varianta sacrificării directe atunci urmează procedura de evidenţiere a tuturor animalelor din efectiv, se compară cu baza de date, după care se stabilesc restricţiile, apoi o comisie evaluează individual fiecare animal după vârstă, greutate, rasă, aspect, stare fiziologică, origine dacă are, sunt mai multe criterii prevăzute de lege şi animalele pleacă la sacrificare la un abator autorizat. Se stabileşte o valoare a abatorului care se scade din valoarea totală de evaluare (din suma stabilită de comisia de evaluare n.r.), după primirea actelor de la abator, iar direcţia veterinară în urma verificării documentelor plăteşte diferenţa de bani. Asta, direct, adică nu se mai fac alte analize.

După ce primeşte despăgubirile, la preţul pieţei, bineînţeles, omul poate să-şi cumpere alte oi, cu certificat de sănătate, cu formulare de mişcare de la vechiul proprietar la noul proprietar, după ce boala e stinsă.

Nu se ştie dacă România va avea vreodată şansa să scape de această boală care ucide ovinele şi păgubeşte oierii. Focarele de scrapie apar, dispar, e ceva oarecum în firea lucrurilor, că şi omul mai face o pneumonie sau altă boală pe care o mai duce şi pe la vecini.

Marele necaz, spun oierii, este că scrapia ar fi ajuns să fie răspândită prin toată ţara cu ajutorul berbecilor vânduţi, a ovinelor vândute fără un buletin de analize medicale. Dacă s-ar institui obligativitatea testării tuturor ovinelor care sunt vândute, obligativitatea unui buletin de analize medicale, s-ar munci cu adevărat la eradicarea scrapiei.

Program de genotipare

Scrapia este o boală degenerativă şi fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor. Boala este asociată cu prezenţa unor proteine anormale, denumite prioni şi face parte dintr-un grup de afecţiuni neurologice cunoscute sub denumirea de encefalopatii spongiforme transmisibile.

Apariţia acestei boli şi gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii şi oprirea răspândirii acesteia.

În România, baza legală este Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul şi eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă.

Există studii care au demonstrat că există o genă la ovine care determină dacă animalul poate dezvolta boala, atunci când este expus la infecţie. Anumite ovine, dacă sunt expuse la scrapie, pot dezvolta boala spre deosebire de altele. Caprinele sunt mai uniform susceptibile, dar aceeaşi genă poate controla timpul până când semnele clinice apar.

Este posibil să se identifice o oaie/capra rezistentă sau susceptibilă la scrapie prin efectuarea unui test pe o probă de sânge prelevată de la o oaie/capră. Acest test se numeşte genotipare, iar rezultatul este genotipul animalului.

Astfel este posibil să se reducă numărul de animale bolnave dintr-o turmă, prin selectarea animalelor pentru montă în vederea obţinerii unor produşi rezistenţi la scrapie.

Dacă doriţi să aflaţi care dintre ovinele sau caprinele dumneavostră sunt rezistente la scrapie, adresaţi-vă medicului veterinar de liberă practică împuternicit care îşi desfăşoară activitatea în raza dumneavoastră care vă va îndruma asupra procedurii ce trebuie urmată în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Fermierii români trebuie să ştie că riscă pedepse cu închisoarea şi amenzi uriaşe dacă nu anunţă medicul veterinar că au în exploataţie un animal suspect de scrapie, conform Regulamentului (CE) nr. 999/2001.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.