22.10.2019 00.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Viorica Dăncilă candidat la prezidențiale. (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Anițaș. Titlul emisiuni: 05.00 În Slujba Comunității cu Mihai Sălceanu, invitat: Mihaela Grigorean. 06.00 Viața la Țară cu Ioan Anițaș.Titlul Emisiuni: 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 10.00 Panoramic Sportiv cu Ionuț Blăjean, invitat: Attila Pelcz. Titlul emisiuni: Activitate bogată pentru clubul Judo Master Satu Mare. 10.50 Info Studio (limba maghiară) cu Laczko Eva, invitați: Metecsa Istvan, Habarics Zsolt. Titlul emisiuni: Fotografi din pasiune – fotografii artistice. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Viorica Dăncilă candidat la prezidențiale. (reluare) 14.00 Dezbatere electorală cu Stela Cădar, invitați: Radu Roca, Adrian Albu, Narcis Micle, Nagy Szabolc. Titlul emisiunii: Care este poziția USR față de guvernul Orban? (reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Educație Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Radu Roca. Titlul emisiuni: Problematica mediului văzută de un important oficial. 16.45 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Maria Carmen Sas. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiță, invitat: Rodica Lohan. Titlul emisiuni: Tinerii și sănătatea mintală. 18.00 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Info Electoral cu Mihai Sălceanu (reluare)

O baie de emoție, furie și populism

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O săptămână spumoasă din toate punctele de vedere coincide cu trecerea de la o perioadă ploioasă spre caniculă. Mass media s-au ocupat mai mult de fetița Sorina decât de Rareș Bogdan, care a pierdut alegerile pentru șefia PNL București.

Degeaba a încercat PSD să mai ofere un cadou electoral de vară, niște zile libere pentru părinți în zilele când se încheie anul școlar sau o prelungire a minivacanțelor, că Sorina a bătut toate recordurile de popularitate.

Dar, oricât ar fi de tensionate, băile de emoție, furiile și populismele trec la fel de fulgerător cum apar. Lucrurile reintră în normal. Autoritățile de regulă nu învață nimic. Pe moment se precipită, pentru ca apoi să lase totul baltă, așa cum a fost înainte.

Legea pensiilor, proiectul de lege care sporește atribuțiile Poliției, numirea în funcții importante, cum sunt Avocatul Poporului, guvernatorul BNR, un vicepreședinte la ANRE sau așteptata decizie a CCR privind repatrierea aurului, dar și sesizările președintelui Iohannis și ale partidelor de opoziție privind modificarea codurilor penale sunt doar câteva din marile probleme ce-și așteaptă rezolvarea.

Este de așteptat ca și Codul administrativ adoptat prin ordonanță de guvern să fie atacat la Curtea Constituțională. Nici nu a fost trimis la Monitorul Oficial că USR acuză că acesta va contribui și mai mult la baronizarea administrației locale. Adică va fixa pe funcții actualii primari, actualii președinți de consilii județene. Partidul lui Traian Băsescu îngroașă nota arătând că noul cod administrativ transformă România într-o feudă a baronilor locali, într-o moșie a PSD. La rândul lui PNL merge la esență și cere Avocatului Poporului să-l atace la CCR.

Subiecte serioase există. Cum sunt tratate este altă chestiune. Forțat de înfrângerea de la europarlamentare și de pierderea liderului, PSD s-a avântat într-o furibundă campanie electorală de recuperare a teritoriului pierdut. Alegerea unei noi conduceri într-un timp record amplifică lupta dintre grupări, dar accelerează și activitatea guvernului. Un mai vechi slogan al PSD era „fapte, nu vorbe”. Faptele se văd când partidul este la guvernare și se împart cu dărnicie cadouri electorale. Așa și trebuie să fie un partid social-democrat, atent la categoriile socio-profesionale de la talpa țării care constituie bazinul lui electoral.

Mărește pensiile și bine face. Ar fi și mai bine dacă ar mai umbla și la pensiile speciale, numite popular și „nesimțite”.

Timpul presează. Peste câteva luni, în noiembrie, vor avea loc alegeri prezidențiale. Niciun partid nu are un candidat sigur. Chiar și PNL este îngrijorat că președintele Iohannis ar putea renunța la candidatură pentru o funcție europeană. La PSD este inflație de doritori, dar niciun candidat veritabil, capabil să facă față unei confruntări reale cu oricare dintre posibilii contracandidați ai Opoziției. Dacă își menține candidatura Iohannis câștigă lejer în fața oricărui candidat al coaliției PSD-ALDE și posibil și Pro România. Un candidat al USR-PLUS este posibil să-l învingă chiar și pe Klaus Iohannis.

Indiferent de problemele de pe agenda zilei, apropierea campaniei electorale nu poate fi ignorată. Ea va acapara toate energiile politice. Indiferent că are sau nu un guvern al său, s-a văzut că totul se învârte în jurul președintelui. Constituția îl plasează deasupra partidelor, îi conferă atribuții și prerogative care fac din el cel mai puternic om politic din țară. Cu o asemenea funcție nu se glumește.

Pe de o parte guvernul vrea să arate că ia măsuri extrem de importante, cum este Codul administrativ, pe de altă parte, prin inflația de pretendenți, gen Pleșoianu, la funcția supremă în stat, PSD cade în derizoriu.

Abonează-te acum Online!