13.12.2019 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana Bran, Ciprian Costea. Titlul emisiunii: Deficitul bugetar, mărul discordiei între partide.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cultura careiană la răscrucea dintre ani. (reluare) 04.00 Spectacol de gală de Ziua Naţională. 05.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Rodica Mereuţă. Titlul emisiunii: Vârstnici şi tineri împreună. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana Bran, Ciprian Costea. Titlul emisiunii: Deficitul bugetar, mărul discordiei între partide.(reluare) 10.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Marta Cordea. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă invitat: Cristian Boloş. Titlul emisiunii: Despre bunătate şi dăruire. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Cultura careiană la răscrucea dintre ani. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Ioana Bran, Ciprian Costea. Titlul emisiunii: Deficitul bugetar, mărul discordiei între partide.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tallian Cristian. Titlul emisiunii: Autismul virtual. 16.45 Istorie pierdută, istorie regăsită. 17.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 18.00 Audienţe în direct (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct (reluare)

O aniversare mai tare decât Centenarul

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

10 august este un punct de reper pentru protestele de stradă care au devenit una dintre cele mai puternice arme ale opoziţiei după victoria zdrobitoare a PSD în alegerile parlamentare din 2016.

Cu o prezenţă nesemnificativă în Parlament în faţa majorităţii PSD-ALDE, susţinută şi de UDMR, principalele partide de opoziţie, USR şi PNL, au ales ca mod de manifestare protestul civic.

Au organizat mitinguri, au demonstrat aproape în toate oraşele, au obstrucţionat lucrările parlamentare, mai ales USR, dar efectul zdrobitor la adresa guvernului, a PSD-ului şi nu în ultimul rând a lui Liviu Dragnea a fost atins la mitingul din 10 august 2018.

Zis al Diasporei, mitingul a fost un mare succes. S-au adunat în faţa guvernului circa 100.000 de persoane. 2018 fiind anul Centenarului, în capitala ţării nu s-a reuşit mobilizarea unui atât de mare număr de români la un loc.

Modul în care au reacţionat forţele de ordine a pus guvernul în mare dificultate. Ecoul violenţelor a făcut ocolul pământului. După 10 august 2018 PSD a fost privit cu suspiciune chiar şi în interiorul Partidului Socialist European. Ca să nu mai vorbim de Parlamentul European, de Comisia Europeană, în fapt de ţările din UE.

Încurajat de succesul de anul trecut, PNL a propus marcarea datei de 10 august printr-o manifestare de stradă de mare amploare. A cerut o autorizaţie pentru o manifestare de 250.000 de persoane. Mulţi, dar într-un an electoral niciun efort de a aduna o armată electorală nu este de neglijat.

Mitingul ar marca şi începutul adunării de susţinători ai candidatului PNL la preşedinţie.

Aici este deja o problemă. Ca buni organizatori de proteste de stradă USR şi PLUS s-au remarcat mai mult decât PNL. Cum Klaus Iohannis nu este candidatul lor, se înţelege că alianţei USR-PLUS nu-i convine să participe la un miting care să-i aducă beneficii electorale doar unuia dintre candidaţii prezidenţiali, respectiv lui Klaus Iohannis. În alianţa USR-PLUS lucrurile încă nu sunt destul de limpezi în ceea ce priveşte prezidenţiabilul. Va fi Dan Barna sau Dacian Cioloş? Pentru cine să adune semnături?

Nici organizaţiile românilor din străinătate nu salută iniţiativa PNL, considerând că manifestarea Diasporei nu trebuie politizată.

  Dincolo de aceste dispute dintre cele două forţe politice, unite în spirit, dar în competiţie pentru alegerea preşedintelui, guvernul nu-şi ascunde îngrijorarea că s-ar putea repeta violenţele de anul trecut. 

10 august promite să fie o zi fierbinte. Totuşi, tensiunile din 2018 s-au estompat. Liviu Dragnea a dispărut de pe eşichierul politic. Opoziţia a rămas fără un cal de bătaie. Nu mai există un reper al corupţiei, întruchipat de fostul preşedinte al PSD. Practic, Klaus Iohannis a rămas fără un adversar direct. Călin Popescu Tăriceanu se erijează în adversarul natural al preşedintelui Iohannis, dar nu-l recunosc ca atare nici PSD, nici Pro România.

  Situaţia politică este total diferită de cea din 2018. Cazul de la Caracal este de natură să compromită imaginea instituţiilor de forţă, prestaţia lor fiind inacceptabilă faţă de modul în care au tratat răpirea, agresarea unor fetiţe, poate şi moartea lor. Cum mai poţi face din susţinerea independenţei procurorilor un slogan electoral din moment ce un procuror a interzis intarea poliţiştilor în casa în care un suflet de om se găsea într-o situaţie-limită?

Dramele în serie din Caracal pun într-o lumină proastă instituţii întregi, dar şi pe preşedintele ţării. Cum poţi manifesta cu intenţia de a acumula capital electoral când practic întreaga ţară este în doliu? Indiferent unde se găsesc, Alexandra şi Luiza scot dintr-o mare dificultate guvernul PSD-ALDE. Pentru că întreaga atenţie a opiniei publice este aţintită asupra posibilelor crime în serie de la Caracal, asupra incompetenţei instituţiilor chemate să apere cetăţeanul, să-i garanteze siguranţa.

Abonează-te acum Online!