Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Zazula Bela, Radu Roca, Romeo Pop, titlul emisiunii: Zi neagră pentru cetăţenii municipiului Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Gabriel Leş, Claudiu Ţinca, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Tarife duble pentru parcare (reluare) 02.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 03.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 05.17 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru Mediu la final 05.43 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Florile, între pasiune şi afacere 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Zazula Bela, Radu Roca, Romeo Pop, titlul emisiunii: Zi neagră pentru cetăţenii municipiului Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Mariana Dragoş 10.27 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 11.28 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Gabriel Leş, Claudiu Ţinca, Ciprian Costea, titlul emisiunii: Tarife duble pentru parcare (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 14.13 Teleshopping 14.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 15.36 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 16.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, titlul emisiunii: Un proiect în parteneriat cu alte 4 ţări 17.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

O anchetă cu final cunoscut

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Interesantă din toate punctele de vedere, ancheta parlamentară privind alegerile prezidențiale din 2009 s-a încheiat cu o concluzie neasumată de întreaga comisie. Opiniile fiecărui membru s-au format de-a lungul audierilor în funcție de partidul din care face parte. Astfel o parte a constatat că alegerile prezidențiale au fost fraudate, în timp ce altă parte declară că nu a rezultat așa ceva din declarațiile celor audiați.

Nici nu se putea întâmpla altfel.

Apartenența politică obligă la o anumită conduită în conformitate cu poziția oficială a partidului. Prin urmare, putem pune semnul egal între membrii comisiei și partidele lor.

Opiniile personale pot fi luate ca opinii ale partidelor. PSD, care deține majoritatea împreună cu ALDE, a ajuns la concluzia că în 2009 s-a format un grup infracțional organizat care a avut ca obiectiv victoria lui Traian Băsescu prin fraudare.

Grupul era format din președintele Băsescu, premierul Emil Boc, urmați de Vasile Blaga, Elena Udrea, Radu Berceanu, Adriean Videanu etc. la care se adăugau șefii SRI și DNA.

Nici nu se putea concluziona altfel din moment ce Comisia s-a format ca urmare a unor dezvăluiri ale ziaristului Dan Andronic privitoare la prezența unor personaje de prim rang acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor prezidențiale.

Ar fi fost un nonsens dacă nu erau incluși în grup cei care s-au întâlnit în sufrageria lui Oprea. Acesta era și scopul ascuns al înființării Comisiei: să demonstreze amestecul binomului SRI-DNA în politică.

Fără să fi găsit dovezi indubitabile, se poate concluziona că din punctul de vedere al PSD și ALDE comisia și-a atins obiectivul. Concluzia este pusă pe hârtie și va rămâne ca un document istoric.

PNL, prin reprezentanții săi în Comisie, a ajuns la altă concluzie. În sensul că aceștia au refuzat să semneze documentul final. Asta înseamnă că dorindu-se clarificarea unui subiect de scandal s-a ajuns la alt scandal. Taberele se confruntă în orice situație.

Ciudățenia vine din faptul că la alegerile prezidențiale din 2009 PSD și PNL susțineau același candidat. Mircea Geoană unea PSD și PNL într-o luptă pe viață și pe moarte împotriva lui Traian Băsescu. După opt ani cele două partide se văd obligate să susțină puncte de vedere diferite.

PSD joacă rolul unui procuror care acuză, iar PNL și-a asumat rolul avocatului. Evident că mass media, ca și opinia publică, este interesată de acuzații. Prin urmare punctul de vedere al PSD și ALDE se transformă într-o știre de senzație, în vreme ce concluziile PNL interesează doar în plan secundar. Este la fel ca în toate cazurile de corupție. Atâta vreme cât procesul este în faza de anchetă penală cazul și acuzatul sunt interesante, dar în momentul în care este achitat în urma unui proces nu mai interesează pe nimeni.

Dacă ar fi ajuns la concluzia că în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009 nu s-a întâmplat nimic ilegal comisia nu și-ar fi atins ținta, dezamăgind pe toată lumea.

Ce va urma? Conducerea Comisiei, asumată de PSD, va sesiza Parchetul General și va depune o cerere la președinție solicitând acordul președintelui Iohannis pentru începerea urmăririi penale a foștilor demnitari.

Această etapă a scandalului își va avea propria poveste. La rândul lui președintele Klaus Iohannis va merge în direcția sugerată, și urmată, de PNL. Și de aici înainte soluția este tot de ordin politic.

Președintele, aflat în partea a doua a mandatului, nu-și poate permite să aibă o altă opinie decât PNL, partidul de care depinde cel de-al doilea său mandat.

Așadar, comisia a anchetat, ajungând la concluzia pe care o avea la începutul lucrărilor. Ce-am avut și ce-am pierdut?

Abonează-te acum Online!
Baby Trend