Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Aurelia Pop. Mihaela Ghiţă, titlul emisiuni: Federaţia Sanitas se pregăteşte de proteste (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Alexandru Horvat, Radu Ulmeanu, Adrian Pop, titlul emisiunii: 38 de localităţi, din 15 judeţe afectate de o nouă furtună (reluare) 02.24 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii, chemaţi să se implice în Săptămâna Mobilităţii Europene 03.07 Folkshop la Satu Mare Shopping Plaza 04.31 Info magazin, cu Adriana Tivadar 04.50 Info studio, cu Eva Laczko, titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Livada de nuci, o adevărată fabrică de bani 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Aurelia Pop. Mihaela Ghiţă, titlul emisiuni: Federaţia Sanitas se pregăteşte de proteste (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.37 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.35 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii, chemaţi să se implice în Săptămâna Mobilităţii Europene 11.07 Inaugurarea noului showroom Lebăda 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Alexandru Horvat, Radu Ulmeanu, Adrian Pop, titlul emisiunii: 38 de localităţi, din 15 judeţe afectate de o nouă furtună (reluare) 13.00 Ştiri 13.40 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Loredana Aracs, titlul emisiunii: Diagnostic şi tratament în bolile oncologice 14.12 Teleshopping 14.28 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Budău, titlul emisiunii: Cum să vedem binele în orice situaţie 15.25 Concert Inedit 15.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Vasile Moiş – raport la 2.190 de zile 16.51 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Carmen Bratosin, Ovidiu Pop, titlul emisiunii: File din istoria Colegiului Mihai Eminescu 17.50 Sport, meci de fotbal, Unirea Tăşnad-U Cluj 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Carnea de struţ, delicatesă în bucătărie 22.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 23.30 Ştiri

O anchetă cu final cunoscut

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Interesantă din toate punctele de vedere, ancheta parlamentară privind alegerile prezidenţiale din 2009 s-a încheiat cu o concluzie neasumată de întreaga comisie. Opiniile fiecărui membru s-au format de-a lungul audierilor în funcţie de partidul din care face parte. Astfel o parte a constatat că alegerile prezidenţiale au fost fraudate, în timp ce altă parte declară că nu a rezultat aşa ceva din declaraţiile celor audiaţi.

Nici nu se putea întâmpla altfel.

Apartenenţa politică obligă la o anumită conduită în conformitate cu poziţia oficială a partidului. Prin urmare, putem pune semnul egal între membrii comisiei şi partidele lor.

Opiniile personale pot fi luate ca opinii ale partidelor. PSD, care deţine majoritatea împreună cu ALDE, a ajuns la concluzia că în 2009 s-a format un grup infracţional organizat care a avut ca obiectiv victoria lui Traian Băsescu prin fraudare.

Grupul era format din preşedintele Băsescu, premierul Emil Boc, urmaţi de Vasile Blaga, Elena Udrea, Radu Berceanu, Adriean Videanu etc. la care se adăugau şefii SRI şi DNA.

Nici nu se putea concluziona altfel din moment ce Comisia s-a format ca urmare a unor dezvăluiri ale ziaristului Dan Andronic privitoare la prezenţa unor personaje de prim rang acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor prezidenţiale.

Ar fi fost un nonsens dacă nu erau incluşi în grup cei care s-au întâlnit în sufrageria lui Oprea. Acesta era şi scopul ascuns al înfiinţării Comisiei: să demonstreze amestecul binomului SRI-DNA în politică.

Fără să fi găsit dovezi indubitabile, se poate concluziona că din punctul de vedere al PSD şi ALDE comisia şi-a atins obiectivul. Concluzia este pusă pe hârtie şi va rămâne ca un document istoric.

PNL, prin reprezentanţii săi în Comisie, a ajuns la altă concluzie. În sensul că aceştia au refuzat să semneze documentul final. Asta înseamnă că dorindu-se clarificarea unui subiect de scandal s-a ajuns la alt scandal. Taberele se confruntă în orice situaţie.

Ciudăţenia vine din faptul că la alegerile prezidenţiale din 2009 PSD şi PNL susţineau acelaşi candidat. Mircea Geoană unea PSD şi PNL într-o luptă pe viaţă şi pe moarte împotriva lui Traian Băsescu. După opt ani cele două partide se văd obligate să susţină puncte de vedere diferite.

PSD joacă rolul unui procuror care acuză, iar PNL şi-a asumat rolul avocatului. Evident că mass media, ca şi opinia publică, este interesată de acuzaţii. Prin urmare punctul de vedere al PSD şi ALDE se transformă într-o ştire de senzaţie, în vreme ce concluziile PNL interesează doar în plan secundar. Este la fel ca în toate cazurile de corupţie. Atâta vreme cât procesul este în faza de anchetă penală cazul şi acuzatul sunt interesante, dar în momentul în care este achitat în urma unui proces nu mai interesează pe nimeni.

Dacă ar fi ajuns la concluzia că în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009 nu s-a întâmplat nimic ilegal comisia nu şi-ar fi atins ţinta, dezamăgind pe toată lumea.

Ce va urma? Conducerea Comisiei, asumată de PSD, va sesiza Parchetul General şi va depune o cerere la preşedinţie solicitând acordul preşedintelui Iohannis pentru începerea urmăririi penale a foştilor demnitari.

Această etapă a scandalului îşi va avea propria poveste. La rândul lui preşedintele Klaus Iohannis va merge în direcţia sugerată, şi urmată, de PNL. Şi de aici înainte soluţia este tot de ordin politic.

Preşedintele, aflat în partea a doua a mandatului, nu-şi poate permite să aibă o altă opinie decât PNL, partidul de care depinde cel de-al doilea său mandat.

Aşadar, comisia a anchetat, ajungând la concluzia pe care o avea la începutul lucrărilor. Ce-am avut şi ce-am pierdut?

Abonează-te acum Online!
Baby Trend