Image 1
Image 2

O anchetă cu final cunoscut

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Interesantă din toate punctele de vedere, ancheta parlamentară privind alegerile prezidențiale din 2009 s-a încheiat cu o concluzie neasumată de întreaga comisie. Opiniile fiecărui membru s-au format de-a lungul audierilor în funcție de partidul din care face parte. Astfel o parte a constatat că alegerile prezidențiale au fost fraudate, în timp ce altă parte declară că nu a rezultat așa ceva din declarațiile celor audiați.

Nici nu se putea întâmpla altfel.

Apartenența politică obligă la o anumită conduită în conformitate cu poziția oficială a partidului. Prin urmare, putem pune semnul egal între membrii comisiei și partidele lor.

Opiniile personale pot fi luate ca opinii ale partidelor. PSD, care deține majoritatea împreună cu ALDE, a ajuns la concluzia că în 2009 s-a format un grup infracțional organizat care a avut ca obiectiv victoria lui Traian Băsescu prin fraudare.

Grupul era format din președintele Băsescu, premierul Emil Boc, urmați de Vasile Blaga, Elena Udrea, Radu Berceanu, Adriean Videanu etc. la care se adăugau șefii SRI și DNA.

Nici nu se putea concluziona altfel din moment ce Comisia s-a format ca urmare a unor dezvăluiri ale ziaristului Dan Andronic privitoare la prezența unor personaje de prim rang acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor prezidențiale.

Ar fi fost un nonsens dacă nu erau incluși în grup cei care s-au întâlnit în sufrageria lui Oprea. Acesta era și scopul ascuns al înființării Comisiei: să demonstreze amestecul binomului SRI-DNA în politică.

Fără să fi găsit dovezi indubitabile, se poate concluziona că din punctul de vedere al PSD și ALDE comisia și-a atins obiectivul. Concluzia este pusă pe hârtie și va rămâne ca un document istoric.

PNL, prin reprezentanții săi în Comisie, a ajuns la altă concluzie. În sensul că aceștia au refuzat să semneze documentul final. Asta înseamnă că dorindu-se clarificarea unui subiect de scandal s-a ajuns la alt scandal. Taberele se confruntă în orice situație.

Ciudățenia vine din faptul că la alegerile prezidențiale din 2009 PSD și PNL susțineau același candidat. Mircea Geoană unea PSD și PNL într-o luptă pe viață și pe moarte împotriva lui Traian Băsescu. După opt ani cele două partide se văd obligate să susțină puncte de vedere diferite.

PSD joacă rolul unui procuror care acuză, iar PNL și-a asumat rolul avocatului. Evident că mass media, ca și opinia publică, este interesată de acuzații. Prin urmare punctul de vedere al PSD și ALDE se transformă într-o știre de senzație, în vreme ce concluziile PNL interesează doar în plan secundar. Este la fel ca în toate cazurile de corupție. Atâta vreme cât procesul este în faza de anchetă penală cazul și acuzatul sunt interesante, dar în momentul în care este achitat în urma unui proces nu mai interesează pe nimeni.

Dacă ar fi ajuns la concluzia că în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009 nu s-a întâmplat nimic ilegal comisia nu și-ar fi atins ținta, dezamăgind pe toată lumea.

Ce va urma? Conducerea Comisiei, asumată de PSD, va sesiza Parchetul General și va depune o cerere la președinție solicitând acordul președintelui Iohannis pentru începerea urmăririi penale a foștilor demnitari.

Această etapă a scandalului își va avea propria poveste. La rândul lui președintele Klaus Iohannis va merge în direcția sugerată, și urmată, de PNL. Și de aici înainte soluția este tot de ordin politic.

Președintele, aflat în partea a doua a mandatului, nu-și poate permite să aibă o altă opinie decât PNL, partidul de care depinde cel de-al doilea său mandat.

Așadar, comisia a anchetat, ajungând la concluzia pe care o avea la începutul lucrărilor. Ce-am avut și ce-am pierdut?

Sigla Informatia Zilei

Femeile în politică

Asculta acest articol Cadou de 8 Martie. Dintre femeile intrate în politică Gabriela Firea a primit cel mai semnificativ cadou

Migrația primarilor PNL

Într-o lume din ce în ce mai instabilă economic sunt necesare relații politice stabile, sigure și de încredere.