Image 1
Image 2

Numeroşi universitari la simpozionul „In memoriam profesor Ioan Boţ”

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sâmbătă, 24 februarie 2018, în sala festivă „Dr. Vasile Lucaciu” a Colegiului Naţional Mihai Eminescu Satu Mare, s-a desfăşurat simpozionul de matematică „In memoriam profesor Ioan Boţ” (1939-2017).


Din partea oficialităţilor au fost prezenţi: Gabor Kereskenyi, primarul municipiului Satu Mare, Dan Grigoraş, inspector general în Ministerul Educaţiei Naţionale, Călin Durla, inspector şcolar general. Au participat nu mai puţin de 11 cadre didactice universitare, de la cinci universităţi, dintre care două străine (Viena şi Leipzig), un indiciu relevant privind anvergura evenimentului. Să enumerăm universitarii prezenţi: prof.univ.dr. Radu Boţ, Universitatea din Viena, Austria; PD.dr.habil Sorin Mihai Grad, Universitatea Tehnică Leipzig, Germania; prof.univ.dr. Dorel Duca, prof.univ.dr. Adrian Petruşel, prof.univ.dr. Gheorghe Silaghi, conf.univ.dr. Cristian Litan şi lect.univ.dr. Anca Grad, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Marin Andreica şi prof.univ.dr. Alexandru Taşnadi, Academia de Studii Economice Bucureşti, lect.univ.dr. Marius Birou şi lect.univ.dr. Tania Lazăr, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Au mai fost prezenţi actuali şi foşti profesori şi elevi ai colegiului, jurnalişti. Oficiul de gazdă a simpozionului i-a revenit lui Viorel Solschi, directorul Centrului Judeţean de Excelenţă Satu Mare.

Alocuţiuni

În cuvântul său, primarul Gabor Kereskenyi l-a elogiat pe Ioan Boţ în calitate de profesor dar şi de consilier municipal, apreciind că foştii săi elevi, plecaţi în alte părţi, sunt ambasadori ai oraşului nostru.
Dan Grigoraş a considerat simpozionul ca având o încărcătură simbolică deoarece este comemorat un dascăl model pentru şcoala de matematică. El a făcut consideraţii autocritice la adresa profesorilor de matematică, amintind audienţei că matematica, prin tradiţie, este o componentă a culturii, are valenţe utilitare şi cognitive, iar ”nivelul studierii matematicii determină nivelul de dezvoltare a societăţii”. Dar am ajuns ca în prezent ”să facem matematica doar pentru a trece teste şi examene, ignorăm total rolul formativ al matematicii, ne limităm la limbajul în jargon. De aceea elevii nu iubesc matematica”.
În schimb, Călin Durla a calificat discursul reprezentantului din minister drept ”pesimist”. El a reliefat organizarea la Satu Mare a Olimpiadei Naţionale de Matematică şi la Cluj-Napoca a Olimpiadei Internaţionale de Matematică în anul Centenarului Unirii. Referitor la simpozionul Ioan Boţ, vorbitorul a spus că astfel ”deschidem un drum” şi că ”avem printre noi oameni de valoare, dar nu îi valorizăm”. A continuat prin a trece în revistă realizările profesorului Ioan Boţ, profesor model de urmat, ai cărui 350 de elevi au ajuns profesori de matematică. Ca o speranţă, Călin Durla a felicitat-o pe profesoara Daly Marciuc, prezentă cu elevii săi la lucrările simpozionului, ceea ce ”dovedeşte că învăţământul sătmărean are viitor”.
Iuliu Ilyes, primarul comunei Vetiş, fost primar al municipiului Satu Mare, a considerat că a avut şansa de a-i preda matematică Ioan Boţ, pe care l-a prezentat ca pe un om devotat profesiei şi căruia mulţi îi datorează cariera. El a rememorat momente din viaţa profesională şi de familie, cât şi activitatea lui Ioan Boţ în calitate de consilier municipal. Concluzia sa a fost că ”Ioan Boţ va rămâne în istoria învăţământului sătmărean ca un om de mare valoare”.
Cuvinte de înaltă apreciere le-a avut şi Ioan Pop, fostul director al acestui colegiu, profesorului Ioan Boţ fiind ”prieten şi mentor” al său.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with