Numeroşi poeţi sătmăreni şi maramureşeni, parodiaţi de Lucian Perţa, în volumul “Poesiszând – Parodiceşte”

Scris de Ioan Aniţaş, 09 noiembrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

      Recent, la Editura Grinta din Cluj Napoca, reputatul poet maramureşean Lucian Perţa, din Vişeul de Sus „… cel mai de seamă parodist al literelor noastre actuale”, menţiune citată în prefaţă de poetul George Vulturescu, cu referire la afirmaţii ale cunoscutului poet şi critic literar Ghe. Grigurcu, a scos de sub tipar lucrarea “Poesiszând – Parodiceşte”. În cele aproape 250 de pagini ale volumului, sunt incluse 118 poeme, ale tot atâţia poeţi care locuiesc în România sau în afara ei, dar şi parodiile semnate Lucian Perţa, care au fost publicate în paginile revistei de poezie şi artă Poesis, ajunsă la 30 de ani de existenţă într-o lume în care cultura este subfinanţată. Doar eforturile realizatorilor şi ale unor oameni cu mare generozitate, fac posibile apariţiile revistelor culturale.

Referitor la acest tom, pe coperta a patra a volumului, poetul George Vulturescu, autorul moral al lucrării, ca urmare a publicării în revista Poesis a celor 118 creaţii, menţionează: “Sunt sigur că se va vedea – prin editarea acestor parodii publicate de-a lungul anilor în revista Poesis – nu numai arta de inegalabil parodist a lui Lucian Perţa, ci şi diversitatea poeţilor care au publicat în revista noastră „de Nord”, corelaţia dintre generaţii, pe care am gândit-o prin întâlnirile, faţă în faţă, de la Satu Mare unde Lucian Perţa ne-a onorat prin participarea sa”.

       Rar se întâmplă, de această dată este un caz fericit, ca într-o lucrare, fie ea şi o “antologie” de parodii, să se regăsească numele a şapte sătmăreni, unii care au trăit şi trăiesc pe aceste meleaguri, alţii plecaţi în lumea drepţilor, sau care s-au stabilit în străinătate, alături de numeroşi maramureşeni şi sălăjeni.

       Este o onoare pentru creatori sătmăreni precum: Ion Bala, Gheorghe Cormoş, Florina Juncu, Ioan Nistor, Lucian Tămaş, Aurel Pop, Anton Horvath şi Claudia Muther să se regăsească în acest tom alături de nume precum: Horia Bădescu, Florica Bud, Aura Christi, Daniel Corbu, Florin Dochian, Şerban Foarţă, Dinu Flămând, Adrian Alui Gheorghe, Claudiu Komartin, Olimpiu Nuşfelean, Mihai Olos, Gheorghe Pârja, Aurel Pop, Ioan Pintea, Daniel Săuca, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu ş.a. Aşa cum puteţi remarca, am menţionat câteva nume ale sătmărenilor, maramureşenilor, dar şi sălăjenilor şi bistriţenilor, care se regăsesc în tom alături de alţi foşti oaspeţi ai Sătmarului, publicaţi de prestigioasa revistă Poesis din Satu Mare.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517